A legszebb pozsgás növényeket mutatom be - ezeknek a növénynek a Ti kertetekben, lakásotokban is ott a helyük

hirdetes

A legjobb pozsgás növények otthonra

Szélesi Ferenc
Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi)

Két öntözés között a talaj felső 5 cm-ét hagyd kiszáradni, és télen még kevesebb vizet adj neki, mint általában. Amikor megjelennek rajta a bimbók, légy nagyon óvatos a locsolással, mert az enyhe kiszáradás vagy túlöntözés hatására is lepotyoghatnak.

Tartsd erős napfényben és nyaranta három alkalommal trágyázd 10-30-10-es műtrágyával. Az őszi bimbózás elősegítése érdekében csökkentsd a szoba hőmérsékletét 13°C-ra, vagy hagyd kint a nyár leköszöntével egy árnyékos helyen, hogy a hőmérséklet természetes csökkenése hatására virágzani kezdjen. Amint a hőmérséklet 8°C alá csökken odakint, vidd be újra a meleg lakásba. A szárak lenyisszantásával megőrizheted tömzsi alakját.

Pompás kutyatej (Euphorbia milii)

hirdetes

A pompás kutyatej megfelelő körülmények között (értsd: ha elegendő fényt kap) egész évben képes virágzani. Hosszú levelei és kisméretű virágcsomói a tüskés ágak végéből nőnek ki.  Amikor virágzik, a pompás kutyatej alatti talajnak csak a felső 2,5 cm-ét szabad hagyni kiszáradni két locsolás között. Amikor nem virágzik, győződj meg róla, hogy a talaj felső fele teljesen záraz, mielőtt újraöntöznéd.

Ne hagyd, hogy az egész kiszáradjon, különben a növény elkezdi ledobálni leveleit – ha ez mégis megtörténik, kezdd el újra öntözni, és néhány héten belül újjakat hoz majd. A teljes napfényt kedveli, de jól tűri a mérsékelt fényviszonyokat is. Nyaranta három alkalommal trágyázd 10-30-10-es műtrágyával. Tartsd észben, hogy az Euphorbia összes változata bőrirritáló nedveket termel magában, ezért alaposan moss kezet, ha hozzáérnél.

hirdetes

Szemölcskaktusz (Mammillaria)

A szemölcskaktuszoknak nagyjából 200 fajtáját ismerjük – mindegyikük gömbformájú, és ezek egyben az otthonokban leggyakrabban tartott kaktuszok is. Legtöbbjük mexikói eredetű, így rengeteg tiszta napfényre van szükségük.

A talajt szinte teljesen hagyni kell kiszáradni két locsolás között, a téli nyugalmi időszak alatt pedig teljesen meg kell szüntetni az öntözését. Nyaranta három alkalommal támogasd meg 10-10-10-es keverékkel. Tüskéik végén egy-egy apró kampó helyezkedik el, így nehéz, és fájdalmas mulatság kihúzni őket a bőrből, ezért fokozott odafigyelést és óvatosságot igényelnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aranka (Cuscuta)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó, —>klorofill nélküli, fonalas... Tovább

fűmagtermesztés

magfüves telepíthető tavasszal v. ősz elején (aug. 20. és szept. 15. között), gondosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés virág