A legszebb pozsgás növényeket mutatom be

A legjobb pozsgás növények otthonra

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A pozsgás növények sok háztartás kedvenc élő díszei. A lédús gyökerű, szárú és gyökerű pozsgásoknak számtalan fajtája ismert, amelyek habár külsőre kifejezetten változatosak, bizonyos tulajdonságaikban (például hogy gondozásuk végtelenül egyszerű) nagyon is hasonlítanak egymásra.

Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Színek tekintetében rendkívül sokoldalúak: a kékeszöld árnyalatoktól kezdve a rózsaszínen keresztül, a fehéren át egészen a szinte teljesen feketéig bármilyen színben fellelhetők. Leveleik lehetnek lekerekített szélűek, tüskeszerűek (például a kaktuszok esetén), bogyószerűek és egyéb formájúak is. A kaktuszok egytől egyig a pozsgás növények családjába tartoznak, de nem minden pozsgás növény kaktusz.

 

Általános tudnivalók

Néhány pozsgás növény kifejezetten kényes lehet, legtöbbjük azonban nagyon egyszerűen karban tartható. Ez annak köszönhető, hogy mivel a világ szárazabb vidékein fejlődtek ki, így rendkívül hatékonyan képesek elraktározni a folyadékot vastag részeikben (szárak, levelek, gyökerek).

 

Ebből következik, hogy száraz, meleg környezetben érzik magukat a legjobban, lehetőleg közvetlen napfényben (de kevésbé világos körülmények között is eléldegélnek). Két öntözés között nyugodtan hagyhatod tehát, hogy a talaj kiszáradjon alattuk.

 

A legkiválóbb pozsgás növények otthonra

 

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum)

A csüngő varjúháj akkor mutat a legjobban, ha egy felakasztott kosárból lóghat ki. Méretes szürkészöld vagy szürkéskék levelei akár 90 cm-esre is képesek megnőni. Mivel Mexikóból származik, így imádja a napos, világos körülményeket. Mint minden pozsgásnál, hagyd, hogy a talaj kiszáradjon alatta, és a téli nyugalmi időszakukban különösen figyelj oda rá, hogy kevesebb vizet kapjon. Trágyázni csak évente egyszer, nyáron érdemes 10-10-10-es műtrágyával.

 

Ritkán virágzik, ami általában nyár végén várható. A levelek rendkívül érzékenyek, és a legenyhébb érintésre is leválhatnak a növényről, ezért fontos, hogy olyan helyen tartsd, ahol nem zavarja senki. Ha nyáron kint szeretnéd tartani, akkor ügyelj rá, hogy árnyékos helyre kerüljön, mert habár tény, hogy más pozsgásokhoz hasonlóan a csüngő varjúháj is szereti az ragyogó világosságot, a hirtelen napfényben könnyedén megéghetnek levelei. A következő oldalon bemutatom a többi meseszép pozsgás növényt is, megéri lapozni egyet! 

 

Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi)

Két öntözés között a talaj felső 5 cm-ét hagyd kiszáradni, és télen még kevesebb vizet adj neki, mint általában. Amikor megjelennek rajta a bimbók, légy nagyon óvatos a locsolással, mert az enyhe kiszáradás vagy túlöntözés hatására is lepotyoghatnak.

 

Tartsd erős napfényben és nyaranta három alkalommal trágyázd 10-30-10-es műtrágyával. Az őszi bimbózás elősegítése érdekében csökkentsd a szoba hőmérsékletét 13°C-ra, vagy hagyd kint a nyár leköszöntével egy árnyékos helyen, hogy a hőmérséklet természetes csökkenése hatására virágzani kezdjen. Amint a hőmérséklet 8°C alá csökken odakint, vidd be újra a meleg lakásba. A szárak lenyisszantásával megőrizheted tömzsi alakját.

 

Pompás kutyatej (Euphorbia milii)

A pompás kutyatej megfelelő körülmények között (értsd: ha elegendő fényt kap) egész évben képes virágzani. Hosszú levelei és kisméretű virágcsomói a tüskés ágak végéből nőnek ki.  Amikor virágzik, a pompás kutyatej alatti talajnak csak a felső 2,5 cm-ét szabad hagyni kiszáradni két locsolás között. Amikor nem virágzik, győződj meg róla, hogy a talaj felső fele teljesen záraz, mielőtt újraöntöznéd.

 

Ne hagyd, hogy az egész kiszáradjon, különben a növény elkezdi ledobálni leveleit – ha ez mégis megtörténik, kezdd el újra öntözni, és néhány héten belül újjakat hoz majd. A teljes napfényt kedveli, de jól tűri a mérsékelt fényviszonyokat is. Nyaranta három alkalommal trágyázd 10-30-10-es műtrágyával. Tartsd észben, hogy az Euphorbia összes változata bőrirritáló nedveket termel magában, ezért alaposan moss kezet, ha hozzáérnél.

Hirdetés

 

Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Szemölcskaktusz (Mammillaria)

A szemölcskaktuszoknak nagyjából 200 fajtáját ismerjük – mindegyikük gömbformájú, és ezek egyben az otthonokban leggyakrabban tartott kaktuszok is. Legtöbbjük mexikói eredetű, így rengeteg tiszta napfényre van szükségük.

 

A talajt szinte teljesen hagyni kell kiszáradni két locsolás között, a téli nyugalmi időszak alatt pedig teljesen meg kell szüntetni az öntözését. Nyaranta három alkalommal támogasd meg 10-10-10-es keverékkel. Tüskéik végén egy-egy apró kampó helyezkedik el, így nehéz, és fájdalmas mulatság kihúzni őket a bőrből, ezért fokozott odafigyelést és óvatosságot igényelnek.

 

Közönséges elefántláb (Beaucarnea recurvata)

Hirdetés

A közönséges elefántláb habár pálmafákhoz hasonlít, valójában egyáltalán nem sorolható a fák közé. Kinézete ellenére egy pozsgás növényről van szó, amely duzzadt gumójában tárolja víztartalékait. Erről a duzzadt részről kapta nevét is. Hosszú, néha göndör levelei segítenek, hogy minél kevesebb nedvességet veszítsen el ezek felületén keresztül.

 

A talajt szinte teljesen hagyhatod kiszáradni alatta, és lehetőleg tartsd alacsony páratartalmú helyen, ahol sok közvetlen napfény éri (mérsékelt fényviszonyok mellett is eléldegél). Mivel Mexikóból származik, így meleg körülményekre van szüksége az ideális teljesítményhez. Hűvösebb helyeken (és télen) ritkábban kell öntözni. Nyáron három alkalommal kapjon 10-10-10-es műtrágyát. 

 

Szobai szanszeviéria (Sansevieria trifasciata)

A szobai szanszeviéria az egyik legszívósabb pozsgás növény, ugyanis még a vészesen elhanyagolt, látszólag elpusztult példányokat is vissza lehet hozni az életbe némi öntözéssel. Csúcsos, hosszú, mintás levelei miatt úgy néz ki, mint egy csokor kígyó. A talajt hagyd enyhén kiszáradni alatta két öntözés között, a túlöntözésre pedig különösen figyelj oda. Jól érzi magát közepes és gyenge fénynél, de legjobb teljesítményét világos körülmények között hozza. Trágyázni nem szükséges, átültetni pedig csak néhány évente kell.

 

Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Aloé (Aloe)

Az aloé gyógyító hatásáról már biztosan hallottál – a vastag levelek belseje külsőleg alkalmazható bőrnyugtató nedveket rejt magában, de éles, hegyes „fogaik” különösen szúrósak lehetnek, így érdemes olyan helyen tartani őket, ahol nem zavarnak senkit. Két öntözés között várd meg, hogy kiszáradjon alattuk a talaj, és sose hagyd, hogy vízben üljenek. Az ideális teljesítmény érdekében biztosíts számára annyi közvetlen napfényt, vagy legalább más erős fényt, amennyit csak lehetséges.

 

Nyaranta három trágyázást tarts, 10-10-10-es keverékkel. Átültetni ritkán kell, csak legfeljebb ha gyökerei már nagyon kilógnak a tárolóból. Az aloe verát csak 4-5 éves korától szabad használni, korábbi éveiben még csak mérgező anyagokat tartalmaz. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet).

 

A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. (Utóbbi nem azonos az Aloe Barbadensis Miller nevű fajjal). Az orvosi aloét ősidők óta használják gyógyításra. Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. Napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére.

Kalanchoe tomentosa

A korallvirágoknak (Kalanchoe) számos fajtája van, a tomentosa pedig a leggyakoribbak közé tartozik ezek közül. Ez a madagaszkárit pozsgás növényt kizárólag levelei miatt szokás nevelni (akik virágokat szeretnének, azok a tömött korallvirágot (Kalanchoe blossfeldiana) keressék). Vastag, zöld leveleit puha, ezüstös szőrszálak fedik, amelyek szürkéskék megjelenést kölcsönöznek a növénynek. Leveleinek széle barna, vagy rozsdaszínű szőrökkel van teli. A talaj felső 5 cm-ét kell hagyni kiszáradni két locsolás között, a szokásos nyári három 10-10-10-es trágyázás pedig természetesen ezekre a virágokra is vonatkozik. Közepes, vagy világos szűrt fényben érdemes tartani.

 

Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Kövirózsa (Sempervivum tectorum vagy Echeveria elegans)

A Sempervivum tectorum és az Echeveria elegans a kövirózsa két különböző fajtája, és habár sokban nagyon hasonlítanak egymáshoz, van közöttük néhány különbség, ami alapján megkülönböztethetők. Az Echeveria elegans lapos, rózsaszerű, lekerekített szélű leveleket növeszt. A Sempervivum tectorum szintén ilyen leveleket hoz, de mindegyikük valamivel hegyesebb és laposabb.

 

Virágzási jellemzőik szintén különböznek: az Echeveria minden vében ívelt, sima, harangformájú virágokat hoz, míg a Sempervivumon rózsaszín, csillagformájú virágok jelennek meg, és a növények a virágzást követően elpusztulnak (azonban ekkorra már általában bőven elegendő utód nőtt ki mellettük, hogy ez ne okozzon problémát). Szobanövényként mindkét típus ugyan olyan igényű: némi szárazságot kell hagyni nekik két öntözés között, és vigyázni kell a túlöntözéssel, különben gyökereik kirohadhatnak. A nyugalmi időszakban csak nagyon kevés vizet kapjanak, nyaranta pedig 10-10-10-es műtrágyát, három alkalommal.

 

Pozsgafa (Crassula ovata)

A pozsgafa minimális igényei miatt sok háztartásban nagy kedvencnek számít. Na persze ehhez kétségkívül hozzájárul az is, hogy szárán mutatós, vastag, kissé pirosas zöld levelek helyezkednek el. A locsolások közötti rutin mostanra már biztosan a kisujjadban van – hagyd kiszáradni a talajt, mielőtt újraöntöznéd, de ne várd meg, míg levelei összemennek vagy elveszítik csillogásukat, ez ugyanis a stressz jele, aminek hatására a levelek lepotyoghatnak a növényről.

 

A pozsgafákat leggyakrabban túlöntözéssel szokták kipusztítani az óvatlan tulajdonosok, amiről a lankadó levelek árulkodhatnak. Nyaranta három trágyázást érdemes tartani nála, 10-10-10-es keverékkel. Az agyagtárolók ideálisak számára, ugyanis ezek jó szellőzést biztosítanak a gyökereknek és segítenek kiegyensúlyozni a növényt. Kis gyökérzetének köszönhetően nem igazán szükséges átültetni. Érdemes szimmetrikusra metszeni, hogy a nehéz levelek miatt ne veszítse el az egyensúlyát, és dőljön el az egyik oldalra.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-23

Különleges arcú mesenövény – A majomorchidea bemutatása

Egy nagyon különleges növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a majomorchidea! A cikkből, és a képekből kiderül, miért kapta ezt a nevet, de azt is megtudhatod, mi szükséges a gondozásához!

2019-01-19

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

A téli hónapok egyik sztárnövényét mutatom most be nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatos klívia! A cikkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb virágba boruljon.

2019-01-07

Az emberi szervezet legjobb vitaminja – Fogyassz minden nap virágport!

A virágpor rendkívül sokoldalú és jótékony, mostani cikkünkben azt fogjuk elmondani, hogy miért érdemes mindenkinek fogyasztania nap, mint nap virágport! Tarts velünk és ismerd meg a virágpor előnyeit!

2018-11-28

A legillatosabb szobanövények, amiknek a te lakásodban is helyük van!

Bemutatom a legillatosabb szobanövényeket, amelyeknek a te lakásodban is ott a helyük! Olvasd el cikkemet, és ismerd meg azokat a szobanövényeket, amik hihetetlenül illatosak!

2019-01-29

A tavasz csodás hírnöke - A hóvirág gondozása, nevelése

A hóvirág a tavasz egyik legcsodálatosabb hírnöke, mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a mesés növényt, és mindent elmondok a gondozásáról, neveléséről. Legyen nektek is mesés hóvirágotok!

2019-02-06

Február eleje – Érkezik az első magvetés ideje!

Lassan végérvényesen is megérkezik a tavasz, vele együtt a melegebb, jobb idő. Mostani cikkemben elmondom, mik azok a kerti munkák, amiket most érdemes elvégeznünk!

2019-02-11

Így dugványozhatsz mézzel!

A méz sok mindenre felhasználható, de azt kevesen tudják, hogy dugványozáshoz is alkalmazhatjuk. Mostani cikkemben elmondok mindent a sikeres dugványozásról, és a méz használatáról!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés virág

nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

ívás

halfajonként változó viselkedéssel járó szaporodási tevékenység, aminek eredménye az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés