A legszebb pozsgás növényeket mutatom be - ezeknek a növénynek a Ti kertetekben, lakásotokban is ott a helyük

hirdetes

A legjobb pozsgás növények otthonra

Szélesi Ferenc
Pozsgás növények, amiket ismerned kell

Kövirózsa (Sempervivum tectorum vagy Echeveria elegans)

A Sempervivum tectorum és az Echeveria elegans a kövirózsa két különböző fajtája, és habár sokban nagyon hasonlítanak egymáshoz, van közöttük néhány különbség, ami alapján megkülönböztethetők. Az Echeveria elegans lapos, rózsaszerű, lekerekített szélű leveleket növeszt. A Sempervivum tectorum szintén ilyen leveleket hoz, de mindegyikük valamivel hegyesebb és laposabb.

Virágzási jellemzőik szintén különböznek: az Echeveria minden vében ívelt, sima, harangformájú virágokat hoz, míg a Sempervivumon rózsaszín, csillagformájú virágok jelennek meg, és a növények a virágzást követően elpusztulnak (azonban ekkorra már általában bőven elegendő utód nőtt ki mellettük, hogy ez ne okozzon problémát). Szobanövényként mindkét típus ugyan olyan igényű: némi szárazságot kell hagyni nekik két öntözés között, és vigyázni kell a túlöntözéssel, különben gyökereik kirohadhatnak. A nyugalmi időszakban csak nagyon kevés vizet kapjanak, nyaranta pedig 10-10-10-es műtrágyát, három alkalommal.

hirdetes
hirdetes

Pozsgafa (Crassula ovata)

A pozsgafa minimális igényei miatt sok háztartásban nagy kedvencnek számít. Na persze ehhez kétségkívül hozzájárul az is, hogy szárán mutatós, vastag, kissé pirosas zöld levelek helyezkednek el. A locsolások közötti rutin mostanra már biztosan a kisujjadban van – hagyd kiszáradni a talajt, mielőtt újraöntöznéd, de ne várd meg, míg levelei összemennek vagy elveszítik csillogásukat, ez ugyanis a stressz jele, aminek hatására a levelek lepotyoghatnak a növényről.

A pozsgafákat leggyakrabban túlöntözéssel szokták kipusztítani az óvatlan tulajdonosok, amiről a lankadó levelek árulkodhatnak. Nyaranta három trágyázást érdemes tartani nála, 10-10-10-es keverékkel. Az agyagtárolók ideálisak számára, ugyanis ezek jó szellőzést biztosítanak a gyökereknek és segítenek kiegyensúlyozni a növényt. Kis gyökérzetének köszönhetően nem igazán szükséges átültetni. Érdemes szimmetrikusra metszeni, hogy a nehéz levelek miatt ne veszítse el az egyensúlyát, és dőljön el az egyik oldalra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fakadóvíz

a víznyomás hatására a talajjáratokon áthatoló szivárgással v. felszínre töréssel... Tovább

talajfertőtlenítő gépek

azok a gépek, amelyek alkalmasak a talajban levő növényi kártevők elpusztítására, ill. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés virág