A pozsgás növények újraültetése – Mikor kell átültetni egy pozsgást?

hirdetes

A pozsgás növények újraültetése – Mikor kell átültetni egy pozsgást?

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kövesd egyszerű, lépésről lépésre szóló útmutatónkat a pozsgás növények átültetéséhez, és gyorsan helyreállíthatod őket. Tippeket is adunk, hogy el tudd dönteni mikor van szükség a pozsgások átültetésére.

pozsgások átültetése

Pozsgások átültetése


Ha neked is van egy kis gyűjteményed pozsgásokból, akkor érdemes megtudnod, hogyan és mikor kell átültetned a pozsgás növényeket, hogy a legjobban nézzenek ki. Vagy lehet, hogy az a hajó elhajózott, és a növényeid már segítségre szorulnak, mivel már nem néznek ki túl frissek vagy élénknek? Akkor eláruljuk, hogyan és mikor kell újraültetned.

Számos jel utal arra, hogy ideje átültetni a pozsgás növényeket, különösen akkor, ha virágoznak, és túl nagyra nőttek a cseréphez, vagy ha úgy tűnik, hogy egyáltalán nem nőnek, vagy látványosan gyengélkednek.

HOGYAN ÜLTESD ÚJRA A POZSGÁSID 6 LÉPÉSBEN


Mindenféle pozsgás növényt újra kell ültetni, ha kinövi jelenlegi cserepét, vagy ha a talaj túlságosan összetömörödött vagy tápanyaghiányos.


Célszerű néhány nappal az átültetés megkezdése előtt meglocsolni őket, hogy a talaj nedves legyen, és ne legyen száraz és ragacsos, ami károsíthatja a kényes növényi gyökereket. Ezután már csak néhány nagyobb edényre van szükség (a meglévőnél 20%-kal nagyobb szélességben és magasságban) és néhány friss virágföldre.

Ezután kövesd az alábbi egyszerű lépéseit, hogy megbizonyosodj arról, hogy pozsgásnövényeid a legjobb módon ülteted át.

1.    Válassz a jelenleginél valamivel nagyobb cserepet, vízelvezető lyukakkal, hogy a víz ne okozzon gyökérrothadást. Győződj meg arról, hogy az edény porózus anyagból, például terrakottából készül, hogy biztosítsa a megfelelő légáramlást.

2.    Használj kifejezetten pozsgás növényekhez kialakított, jó vízelvezető talajkeveréket. Kerüld a rendszeres virágföldet, amely túl sok nedvességet tarthat vissza, és megfojthatja a gyökereket. A vízelvezetés javítása érdekében perlitet vagy homokot is adhat a talajkeverékhez.

hirdetes

3.    Vedd ki a növényt a tartályából, óvatosan lazítsd meg a talajt a gyökerek körül. Ha a növény elakadt, egy kis késsel lazíthatod fel a talajt.

4.    Ha a gyökerek szorosan össze vannak kötve vagy sérültek, vágd le őket az új növekedés elősegítése érdekében. Vágd le a lábas vagy sérült szárakat, hogy elősegítsd a bokrosabb növekedést.

5.    Helyezd a felfrissített pozsgást az új edénybe, és töltsd meg friss földdel. Nyomkodd a földet szorosan a gyökerek köré. Hagyj helyet az edény tetején az öntözéshez.

6.    Öntözd meg alaposan a növényt, hagyd, hogy a talaj felszívja a vizet, mielőtt a felesleget leengednéd. Kerüld az ismételt öntözést, amíg a talaj meg nem szárad, hogy elkerüld a túlöntözést.

JELEK, HOGY SZÜKSÉGES A POZSGÁSOK ÚJRAÜLTETÉSE


A jel, ami igazán számít, az, hogy a gyökerek kinőnek-e a vízelvezető lyukakból. A pozsgás növények általában nagyon jól szellőző talajúak, így nem kell aggódni a talaj tömörödése vagy ehhez hasonló problémák miatt.

Ha a növekedés lassulását észleljük, ez egy másik jó mutatója annak, hogy a pozsgás növénynek kevés a helye, valamint ha a víz sokkal gyorsabban ürül, mint korábban, amikor öntözi a pozsgás növényeket, vagyis friss talajra van szükség.

hirdetes

Ha a növény egészségtelennek tűnik, mindenképpen fontold meg az átültetést, mivel növényen tápanyaghiány jelei mutatkozhatnak. Ha a levelek elszíneződését, lelógását vagy lehullását észleljük, ez táplálkozási hiányosságokra utalhat. De a fény- vagy öntözési problémák jelzői is lehetnek, ezért fontos, hogy a tápanyaghiány azonosításakor kizárjanak minden környezeti változást.

Ezek a hiányosságok akkor jelentkeznek, amikor a növény talajából kimerültek a tápanyagok, ami idővel történik, amikor a növény ezeket a tápanyagokat a növekedéshez szükséges energiává alakítja. Ha azt észleljük, hogy a talaj gyorsabban kiszárad, vagy gyakrabban kell öntözni, ennek valószínűleg a talaj szerkezetében bekövetkezett változás az oka annak, hogy a szerves anyag tápanyaggá bomlik.

MIKOR KELL ÁTÜLTETNI A POZSGÁSOKAT?


A pozsgás növények átültetésére a legjobb idő tavasszal van, amikor aktívan nőnek. A pozsgás növények sokkal érzékenyebbek a nyugalmi időszakukban (jellemzően télen), ezért a legjobb kora tavasszal átültetni, amikor a legjobban képesek kiheverni az átültetés okozta stresszt, és bőven van idejük akklimatizálódni új helyükön a nyugalmi időszak előtt. Továbbra is eltávolíthatjuk az elhalt vagy sérült leveleket a pozsgások téli gondozásának részeként.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

45/2006. (VI. 15.) FVM rendelet

a szikvíz gyártásának, töltésének, valamint a szikvizes palack és ballon tárolásának és... Tovább

kémiai kötés

a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés