Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

Hasznos vagy káros a pókok jelenléte a kertben?

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Pókok a kertben

Hogyan vonzz pókokat a kertedbe

A legtöbben sosem gondolnának rá, hogy szándékosan több pókot vonzzanak kertjükbe, de a fentieket olvasva bizonyára számodra is láthatóvá vált, hogy milyen hasznos állatokról is van szó. Íme néhány hasznos módszer, ami segíthet ebben.

Ültess olyan növényeket, amiket a pókok kedvelnek

Ültess néhány virágot is zöldségágyásaidba, hogy pókokat vonzz haszonnövényeid közelébe. A virágok egyébként is hasznosak zöldségeid mellett (hiszen beporzókat is vonzanak), az pedig már csak külön előny, hogy a pókok is szívesebben telepszenek meg rajtuk. A fák, a bokrok és az évelő növények mind ideális otthonok lehetnek a pókok számára. A karolópókok kifejezetten olyan helyeken tartózkodnak szívesen, ahol virágok is vannak – például virágzó gyümölcsfákon és bokrokon.

Helyezz el magas növényeket és szerkezeteket

A hálószövő pókok előszeretettel alakítják ki otthonaikat magasabb pontokon, amihez a magasabb növények ideális alapot kínálnak nekik. Ezek lehetnek például napraforgók, kukoricák vagy magasabbra növő paradicsomok is. A pókok továbbá előszeretettel költöznek be lugasokba és más magas szerkezetekbe.

Használj talajtakarókat

Sok portyázó pók a talaj mentén szeret vadászni, különösen a talajtakarók alatt. Ne lepődj tehát meg, ha a talajtakarók alól pókokat látsz kirohanni, amikor a kertben dolgozol. Jó helyen vannak ott, tehát ne nyomd össze őket! Ha kifejezetten pókok számára is szeretnél ideális talajtakarót lefektetni, akkor fektess le fűből és nagyobb méretű faforgácsból álló takarórétegeket. Ezek persze nem csak a pókok számára ideálisak, hanem növényeidnek is segítenek.

Ne tedd tönkre a hálókat (ha lehetséges)

A pókok néha olyan helyekre szövik hálóikat, ahol neked gyakran útban vannak. Néha persze kénytelen leszel eltávolítani ezeket, de ha teheted, hagyd meg őket, akár két bokor között, akár a fészer ablakán, akár a melegházban találkozol velük.

Ne takarítsd össze az őszi kerti hulladékot

Sokszor emlegettük már, hogy ősszel mindig fontos, hogy alaposan kitakarítsd kertedet, hiszen sok kártevő (és bizonyos növénybetegség) ezekben telel át. Nos, a pókok szintén az ősszel talajra kerülő hulladék alatt vészelik át a telet! Persze rajtad áll a döntés, hogy takarítasz-e, vagy sem, de jó tudni ezt!

Forrás: Fotók: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vetőgépek

A ->vetés minősége meghatározó a várható terméshozam, ezért a v. legjobb műszaki... Tovább

Marnie (Br. 6429 f)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek