Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

hirdetes

Hasznos vagy káros a pókok jelenléte a kertben?

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan legszívesebben azonnal elszaladnának, amikor pókot látnak a kertjükben, míg mások valamivel drasztikusabban reagálják le a helyzetet, és azonnal agyon is nyomják a nyolclábú jószágokat. Minden gazda tudja, hogy a kártevőknek semmi keresnivalója nincs a kertben, de mi a helyzet a pókokkal? Maradhatnak, vagy sem? A pókok általában a nyár végén jelennek meg a kertekben, ilyenkor tehát ne lepődj meg, ha kifeszített, lakott hálókat találsz palántáid között. Szóval mi a pókok szerepe a kertek ökoszisztémájában? Érdemes elpusztítani őket, vagy jók valamire? Íme a válaszok!

Pókok a kertben

A pókok haszna a kertben

Az esetek többségében a pókok a kertek hasznos lakói. Még ha személyesen irtózol is tőlük, tagadhatatlan tény, hogy fontos szerepük van a kert működésében. A pókok valójában másra sem vágynak, csak arra, hogy zavartalanul ücsöröghessenek hálójukban (vagy egy ahhoz közeli, rejtett helyen), amivel finomabbnál finomabb rovarokat foghatnak el, hogy aztán elfogyaszthassák azokat. A növények termései nem igazán érdeklik őket. Íme néhány ok, ami miatt érdemes megkímélni a pókokat kertedben!

A pókok a kerti kártevőkre vadásznak

A legfőbb ok, ami miatt a pókok hasznos kerti állatoknak számítanak, az az, hogy hálójukkal temérdek kerti rovart fognak el, és vonják ki őket ezzel a forgalomból. Egyes pókok nem feltétlenül hálójukat használják a táplálék beszerzésére, hanem saját maguk indulnak vadászatra, különböző rovarok után kutatva. A pókok étlapja hosszú: esznek legyeket, hernyókat, szúnyogokat, bogarakat, darazsakat, levéltetveket, mezei kabócákat, aknázókat és atkákat is – hogy csak egy rövid ízelítőt adjunk.

hirdetes

Néhány pók segíthet jelentősen csökkenteni az ilyen kártevők állományát kertedben, megóvva tőlük nem csak növényeidet, hanem téged is. A kutatások szerint a pókok a kert leghasznosabb élőlényei közé tartoznak. Bizonyos helyzetekben még a madaraknál is hatékonyabban pusztíthatják a kártevőket.

A pókok legnagyobb problémája, hogy agresszív, éhes állatok, ezért hajlamosak a hasznos rovarokat is elkapkodni kertedben. Ez persze a természet rendje, és bőven nem elég indok ahhoz, hogy elpusztítsd őket. Sokkal, de sokkal többet segítenek kertednek, mint amennyit néha ártanak neki ezzel.

hirdetes

Kevesebb rovarirtót kell használnod

Mivel a pókok olyan hatékonyak a kártevők kiirtásában, lényegesen kevesebb rovarirtóra is lesz szükséged kertedben. Ha organikus kertészkedéssel szeretnél foglalkozni, akkor a pókok legfontosabb segítőid közé lépnek majd elő, különösen, ha szeretnéd távol tartani zöldségeidet a rovarölő vegyszerektől. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak! 

Forrás: Fotók: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsírszükséglet

a zsírokban előf. telítetlen zsírsavakon (—>esszenciális zsírsavak) és kolinon kívül... Tovább

kariogram

egy sejt kromoszómaállományának képe. A mitózis metafázisában megfigyelhető... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek