Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

Hasznosak vagy nem a kertben található pókok?

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokan legszívesebben azonnal elszaladnának, amikor pókot látnak a kertjükben, míg mások valamivel drasztikusabban reagálják le a helyzetet, és azonnal agyon is nyomják a nyolclábú jószágokat. Minden gazda tudja, hogy a kártevőknek semmi keresnivalója nincs a kertben, de mi a helyzet a pókokkal? Maradhatnak, vagy sem? A pókok általában a nyár végén jelennek meg a kertekben, ilyenkor tehát ne lepődj meg, ha kifeszített, lakott hálókat találsz palántáid között. Szóval mi a pókok szerepe a kertek ökoszisztémájában? Érdemes elpusztítani őket, vagy jók valamire? Íme a válaszok!


Pókok a kertben

A pókok haszna a kertben

Az esetek többségében a pókok a kertek hasznos lakói. Még ha személyesen irtózol is tőlük, tagadhatatlan tény, hogy fontos szerepük van a kert működésében. A pókok valójában másra sem vágynak, csak arra, hogy zavartalanul ücsöröghessenek hálójukban (vagy egy ahhoz közeli, rejtett helyen), amivel finomabbnál finomabb rovarokat foghatnak el, hogy aztán elfogyaszthassák azokat. A növények termései nem igazán érdeklik őket. Íme néhány ok, ami miatt érdemes megkímélni a pókokat kertedben!

A pókok a kerti kártevőkre vadásznak

A legfőbb ok, ami miatt a pókok hasznos kerti állatoknak számítanak, az az, hogy hálójukkal temérdek kerti rovart fognak el, és vonják ki őket ezzel a forgalomból. Egyes pókok nem feltétlenül hálójukat használják a táplálék beszerzésére, hanem saját maguk indulnak vadászatra, különböző rovarok után kutatva. A pókok étlapja hosszú: esznek legyeket, hernyókat, szúnyogokat, bogarakat, darazsakat, levéltetveket, mezei kabócákat, aknázókat és atkákat is – hogy csak egy rövid ízelítőt adjunk.

Néhány pók segíthet jelentősen csökkenteni az ilyen kártevők állományát kertedben, megóvva tőlük nem csak növényeidet, hanem téged is. A kutatások szerint a pókok a kert leghasznosabb élőlényei közé tartoznak. Bizonyos helyzetekben még a madaraknál is hatékonyabban pusztíthatják a kártevőket.

A pókok legnagyobb problémája, hogy agresszív, éhes állatok, ezért hajlamosak a hasznos rovarokat is elkapkodni kertedben. Ez persze a természet rendje, és bőven nem elég indok ahhoz, hogy elpusztítsd őket. Sokkal, de sokkal többet segítenek kertednek, mint amennyit néha ártanak neki ezzel.

Kevesebb rovarirtót kell használnod

Mivel a pókok olyan hatékonyak a kártevők kiirtásában, lényegesen kevesebb rovarirtóra is lesz szükséged kertedben. Ha organikus kertészkedéssel szeretnél foglalkozni, akkor a pókok legfontosabb segítőid közé lépnek majd elő, különösen, ha szeretnéd távol tartani zöldségeidet a rovarölő vegyszerektől. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak! 

Forrás: Fotók: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


talajoldat

a ->talaj cseppfolyós eleme (folyadékfázisa), amely a talajpórusokban található. Oldott... Tovább

okula

szm.-n a szemet fehér alapon körkörösen körülvevő, színes folt. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok