Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

hirdetes

Hasznos vagy káros a pókok jelenléte a kertben?

Szélesi Ferenc, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan legszívesebben azonnal elszaladnának, amikor pókot látnak a kertjükben, míg mások valamivel drasztikusabban reagálják le a helyzetet, és azonnal agyon is nyomják a nyolclábú jószágokat. Minden gazda tudja, hogy a kártevőknek semmi keresnivalója nincs a kertben, de mi a helyzet a pókokkal? Maradhatnak, vagy sem? A pókok általában a nyár végén jelennek meg a kertekben, ilyenkor tehát ne lepődj meg, ha kifeszített, lakott hálókat találsz palántáid között. Szóval mi a pókok szerepe a kertek ökoszisztémájában? Érdemes elpusztítani őket, vagy jók valamire? Íme a válaszok!

Pókok a kertben

A pókok haszna a kertben

Az esetek többségében a pókok a kertek hasznos lakói. Még ha személyesen irtózol is tőlük, tagadhatatlan tény, hogy fontos szerepük van a kert működésében. A pókok valójában másra sem vágynak, csak arra, hogy zavartalanul ücsöröghessenek hálójukban (vagy egy ahhoz közeli, rejtett helyen), amivel finomabbnál finomabb rovarokat foghatnak el, hogy aztán elfogyaszthassák azokat. A növények termései nem igazán érdeklik őket. Íme néhány ok, ami miatt érdemes megkímélni a pókokat kertedben!

A pókok a kerti kártevőkre vadásznak

A legfőbb ok, ami miatt a pókok hasznos kerti állatoknak számítanak, az az, hogy hálójukkal temérdek kerti rovart fognak el, és vonják ki őket ezzel a forgalomból. Egyes pókok nem feltétlenül hálójukat használják a táplálék beszerzésére, hanem saját maguk indulnak vadászatra, különböző rovarok után kutatva. A pókok étlapja hosszú: esznek legyeket, hernyókat, szúnyogokat, bogarakat, darazsakat, levéltetveket, mezei kabócákat, aknázókat és atkákat is – hogy csak egy rövid ízelítőt adjunk.

hirdetes

Néhány pók segíthet jelentősen csökkenteni az ilyen kártevők állományát kertedben, megóvva tőlük nem csak növényeidet, hanem téged is. A kutatások szerint a pókok a kert leghasznosabb élőlényei közé tartoznak. Bizonyos helyzetekben még a madaraknál is hatékonyabban pusztíthatják a kártevőket.

A pókok legnagyobb problémája, hogy agresszív, éhes állatok, ezért hajlamosak a hasznos rovarokat is elkapkodni kertedben. Ez persze a természet rendje, és bőven nem elég indok ahhoz, hogy elpusztítsd őket. Sokkal, de sokkal többet segítenek kertednek, mint amennyit néha ártanak neki ezzel.

hirdetes

Kevesebb rovarirtót kell használnod

Mivel a pókok olyan hatékonyak a kártevők kiirtásában, lényegesen kevesebb rovarirtóra is lesz szükséged kertedben. Ha organikus kertészkedéssel szeretnél foglalkozni, akkor a pókok legfontosabb segítőid közé lépnek majd elő, különösen, ha szeretnéd távol tartani zöldségeidet a rovarölő vegyszerektől. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak! 

Forrás: Fotók: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Márciusban megjelennek a kertünkben a csigák, így védekezz ellenük

Így harcolj a márciusi csigák megjelenése ellen a kertedbe, ez egy környezetbarát módszer a csigák ellen, amivel nem árthatsz senkinek és a kerted is véded!

2024-02-26

Ez a legfinomabb sós muffin, ami medvehagymával készül

A medvehagyma hamarosan kapható a boltokban, hiszen itt a tavasz, így hát süssünk belőle valami finomat, például egy medvehagymás muffint, ami isteni lesz!

2024-02-26

8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened

Kertészkedés közben gyakran vannak olyan "tudások", amelyeket generációkon átöröklünk vagy az interneten találunk, vajon mennyiben felelnek meg a valóságnak?

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-02-27

Ha unod a főtt krumplit süsd meg így és fantasztikus dolog történik

Fedezd fel a krumpli új ízvilágát a zsíron sütés varázslatával! Ez a kevésbé ismert elkészítési mód ropogósra süti a krumplit, és feldobja az étkezéseket.

2024-02-12

5 legjobb tavaszi tyúk eleség, amitől egészségesebbek lesznek a tojások is

Tudtad, hogy a csirkék, és a tyúkok nemcsak hogy szeretik, hanem egyenesen imádják a zöldségeket. Ha tavaszi zöldségekkel eteted őket, akkor egészségesebbek...

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

toxémia (toxaemia)

A szervezetben elszaporodó kórokozók,főként baktériumok toxinjaink a véráramban való jelenléte. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek