Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

hirdetes

Hasznos vagy káros a pókok jelenléte a kertben?

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, AN

Sokan legszívesebben azonnal elszaladnának, amikor pókot látnak a kertjükben, míg mások valamivel drasztikusabban reagálják le a helyzetet, és azonnal agyon is nyomják a nyolclábú jószágokat. Minden gazda tudja, hogy a kártevőknek semmi keresnivalója nincs a kertben, de mi a helyzet a pókokkal? Maradhatnak, vagy sem? A pókok általában a nyár végén jelennek meg a kertekben, ilyenkor tehát ne lepődj meg, ha kifeszített, lakott hálókat találsz palántáid között. Szóval mi a pókok szerepe a kertek ökoszisztémájában? Érdemes elpusztítani őket, vagy jók valamire? Íme a válaszok!

Pókok a kertben

A pókok haszna a kertben

Az esetek többségében a pókok a kertek hasznos lakói. Még ha személyesen irtózol is tőlük, tagadhatatlan tény, hogy fontos szerepük van a kert működésében. A pókok valójában másra sem vágynak, csak arra, hogy zavartalanul ücsöröghessenek hálójukban (vagy egy ahhoz közeli, rejtett helyen), amivel finomabbnál finomabb rovarokat foghatnak el, hogy aztán elfogyaszthassák azokat. A növények termései nem igazán érdeklik őket. Íme néhány ok, ami miatt érdemes megkímélni a pókokat kertedben!

A pókok a kerti kártevőkre vadásznak

A legfőbb ok, ami miatt a pókok hasznos kerti állatoknak számítanak, az az, hogy hálójukkal temérdek kerti rovart fognak el, és vonják ki őket ezzel a forgalomból. Egyes pókok nem feltétlenül hálójukat használják a táplálék beszerzésére, hanem saját maguk indulnak vadászatra, különböző rovarok után kutatva. A pókok étlapja hosszú: esznek legyeket, hernyókat, szúnyogokat, bogarakat, darazsakat, levéltetveket, mezei kabócákat, aknázókat és atkákat is – hogy csak egy rövid ízelítőt adjunk.

hirdetes

Néhány pók segíthet jelentősen csökkenteni az ilyen kártevők állományát kertedben, megóvva tőlük nem csak növényeidet, hanem téged is. A kutatások szerint a pókok a kert leghasznosabb élőlényei közé tartoznak. Bizonyos helyzetekben még a madaraknál is hatékonyabban pusztíthatják a kártevőket.

A pókok legnagyobb problémája, hogy agresszív, éhes állatok, ezért hajlamosak a hasznos rovarokat is elkapkodni kertedben. Ez persze a természet rendje, és bőven nem elég indok ahhoz, hogy elpusztítsd őket. Sokkal, de sokkal többet segítenek kertednek, mint amennyit néha ártanak neki ezzel.

hirdetes

Kevesebb rovarirtót kell használnod

Mivel a pókok olyan hatékonyak a kártevők kiirtásában, lényegesen kevesebb rovarirtóra is lesz szükséged kertedben. Ha organikus kertészkedéssel szeretnél foglalkozni, akkor a pókok legfontosabb segítőid közé lépnek majd elő, különösen, ha szeretnéd távol tartani zöldségeidet a rovarölő vegyszerektől. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak! 

Forrás: Fotók: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


glikolízis

a magasabb rendű szervezetekben végbemenő lebontó folyamat. Köztes termékei a glükózfoszfát... Tovább

Csizmás Kandúr Állatotthon és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyõr egyetlen, engedéllyel rendelkezõ állatotthona Bõny-Szõlõhegyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek