Pókok a kertben: Hasznosak, vagy sem?

Hasznos vagy káros a pókok jelenléte a kertben?

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Pókok a kertben

Akkor segítenek, amikor a legnagyobb szükséged van rájuk

A kártevők általában nem tavasszal jelennek meg a kertben, amikor még csak palántákat és magokat ültetsz el ágyásaidban. Többségük inkább akkor merészkedik elő, amikor növényeid már nagyobbak, virágzanak vagy éppen teremnek. A pókok képesek áttelelni a kertben, de általában még nem bújnak elő tavasszal. Később persze aztán ők is megjelennek a kertben, amikor nőni kezdenek. Szerencsére a pókok általában pont akkor lépnek a színre, amikor a többi rovar is legaktívabb időszakát éli kertedben. Ez nem meglepő, hiszen ilyenkor gyűjthetik össze a legtöbb zsákmányt. És gyűjteni is fogják!

Védik a növényeket a kórokozóktól

Ahogy a pókok a kártevőket tizedelik, elpusztítják azokat a rovarokat, amelyek baktériumokat terjesztenek, és megfertőzhetik növényeidet. A legtöbb kártevő valamilyen kórokozót hordoz magával, és elég csak egyetlen kirágott rés a növények levelein vagy szárain, amin keresztül ezek bejuthatnak azok szervezetébe. Minél kevesebb kártevő élősködik növényeiden, annál nagyobb biztonságban lesznek. Ez is a pókoknak köszönhető.

A pókok sem szentek

Észben kell persze tartani, hogy habár a pókok általánosságban nem veszélyesek, előfordulhat, hogy káros fajok is megtelepednek kertedben. Habár nem mindegyikük mérge jelent komolyabb veszélyt az emberre sok pók csípéssel védekezik, ha fenyegetve érzi magát. Bizonyos pókok mérge kifejezetten veszélyes lehet, habár a hírhedt fekete özvegy például általában nem kertekbe költözik be. A lényeg: légy óvatos, ha a kertedben dolgozol, akár látsz pókokat, akár nem. Továbbá, ha növényeiden hálószerű fátyolt látsz, akkor tartsd nyitva a szemed, mert takácsatkafélékkel lehet dolgod. Ezek az apró rovarok szintén pókszabásúak, és a legkellemetlenebb kerti kártevők közé tartoznak.

Milyen pókokkal találkozhatsz a kertben?

Ha pókhálót látsz kertedben, akkor jó eséllyel egy koronás keresztespók otthonára bukkantál. Habár más pókfajokkal is találkozhatsz, a keresztespókok hazánk legelterjedtebb pókjai közé tartoznak. A koronás keresztespók csípése kellemetlen, de nem jelent veszélyt az emberre. Európában, így hazánkban is, elterjedtek még a farkaspókok is. Ezek a nyolclábú vadászok nem szőnek maguknak a keresztespókéhoz hasonló hálót, sokkal inkább a talaj közelében portyáznak, vagy állítanak hálócsapdát prédájuknak. A vadászó pókok többsége éjszaka aktív, ezért jó eséllyel csak akkor találkozol majd velük nap közben, ha véletlenül megzavarod őket álmukban.

Forrás: Fotók: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Alapítvány a macskákért

Állatvédõ szervezet Az alapítvány célja, hogy macskaotthont állítson fel és mûködtessen... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek