Egyre kevésbé szaporodnak túl a pocokpopulációk szerte Európában

Egyre kevésbé szaporodnak túl a pockok Európában

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egyre kevésbé szaporodnak túl a pocokpopulációk szerte Európában, amely komoly hatással lehet az érintett ökoszisztémákra - derült ki egy új tanulmányból.

Pockok

Pockok szaporodása - kulcsfontosságú szerep

 

A növényevő pockok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a táplálékláncban. Számos ragadozónak szolgálnak zsákmányul és jelentős fogyasztói a növényzetnek. A múltban a pockoknál három-öt évente jelentősen megnőtt az egyedszám, majd hirtelen visszaesett az állomány. Az elmúlt fél évszázadban azonban, ezek a ciklusok meggyengültek. A pocokpopulációk túlszaporodásának (gradáció) széles körben való visszaesése, amely talán a klímaváltozásra vezethető vissza, súlyos hatással lehet azon fajokra, amelyek nagymértékben függenek ezen apró teremtményektől.

 

Pockok szaporodása - túlszaporodásEgy tipikus túlszaporodási évben focipálya nagyságú füves terület szolgálhat otthonul több mint 500 pocoknak. Az állomány visszaesésének évében azonban az egyedszám maroknyira csökkenhet - mondta Xavier Lambin, a skóciai Aberdeeni Egyetem ökológusa, a Science című folyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette: a pocokpopulációk ezen ingadozása egyfajta "szívritmus-szabályozóként" szolgál a rájuk támaszkodó ökoszisztéma számára.Lambin és kollégái az elmúlt hatvan évre visszamenőleg tanulmányozták a szerte Európában élő pocokpopulációkra vonatkozó adatokat. Eredményeik szerint az elmúlt húsz évben fokozatos változás történt a populációk ciklusosságában, amelynek következtében alacsonyabban tetőztek az állományok.

Pockok

Ez súlyos hatással lesz az olyan ragadozókra, mint a baglyok, vörös vércsék, menyétek és rókák. "Sok faj súlyos helyzetben van - akadnak köztük olyanok is, amelyek képtelenek szaporodni a pockok túlszaporodása nélkül" - húzta alá Lambin. A sarki róka (Alopex lagopus) Svédországban élő populációjának egyedei almonként akár 14 kölyköt is világra hozhatnak a pocokpopulációk tetőzésének évében, míg a köztes időszak utódnemzés nélkül telik, így egy kisebb mértékű túlszaporodás nyomán jóval kevesebb, vagy egyetlen rókakölyök sem jön a világra - magyarázta.A szakemberek szerint mind helyi, mind globális tényezők szerepet játszhatnak a pocokpopulációk túlszaporodásának visszaesésében, ám Európa-szerte egységesen azt tapasztalták, hogy a téli hónapokban mindenhol kisebb volt a populáció-növekedés. Lambin szerint egy ilyen széles körben megfigyelhető jelenségért a klímaváltozás lehet a felelős.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrobiocönózis

a mg.-lag művelt területek állati és növényi életközössége (->biocönózis).... Tovább

olajok

ált. a növényi anyagcserében keletkező szerves vegyületek. A zsíros o. különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés