A pitypanglevél felhasználása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

13 mód a pitypanglevél felhasználására

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokak ki nem állhatják őket, pedig a pitypangok igazán kellemes csalódást okozhatnak, ha egy kicsit közelebbről is megismerkedsz velük. Megfelelően felhasználva a test külső és belső kezelésére is alkalmasak.

A pitypang levelét is felhasználhatjuk, mutatom, hogyan!

A legtöbb helyen csak gyomként kezelt pitypangokat már évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Alkalmazásukról először a X. és XI. században esett említés (legalább is ezek a legrégebbi bizonyítékok, amiket eddig találtunk) a Közel-Keleten. A XIII. századi Walesben sokan használták gyökereiket és leveleiket különböző bajok kezelésére. Eredetileg az emésztőrendszer támogatására, a hormonegészség megerősítésére és a tejtermelés serkentésére alkalmazták őket, de időnként a vizeletkiválasztó rendszer gyógyításában is besegítettek velük. A pitypang minden része ehető, és mindegyik felhasználható valamilyen gyógyászati vagy gasztronómiai célra is.

Lássuk tehát, hogy miként használható fel mindenféle célokra!

hirdetes

1. Ingyen étel

A pitypang a legtöbb hétköznapi kertben és udvarban fellelhető. Mint említettük, a pitypang minden része fogyasztható valamilyen formában. Legideálisabb tavasszal szedni őket, mielőtt virágzani kezdenének. Ha azok közé tartozol, akiknek udvara mentes tőlük, akár el is ültethetsz néhányat.

hirdetes

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad olyan helyekről szedett pitypangot fogyasztani, ahol bármilyen vegyszer (növény- vagy rovarirtó szerek, stb.) érhették őket. Kerüld az ipari területek környékén növő példányokat is, ahol a talajba szivárgó vegyi anyagok mérgezővé tehetik az egyébként ehető növényeket is. A következő oldalon folytatom! 

2. Az arcbőr színének javítása

A pitypangban található magnéziumnak és cinknek köszönhetően a pitypang zöld részei segítenek a méregtelenítésben és egészségesebbé, színesebbé teszik az arcbőrt is. Ha arcod hajlamos kipattogni, akkor kezeld a problémás területeket pitypangok zöldjével, hogy elkerüld a mikrobiális fertőzéseket és enyhítsd a pattanásokat és más miteszerekkel kapcsolatos gondokat is. A pitypangokban elraktározott C-vitamin a gyulladások csökkentésében is fontos szerepet játszik. A pitypang zöld részei vízhajtó hatásúak is, ami külön segítség lehet a test méregtelenítésében, ezzel is hozzájárulva az arcbőr szépségéhez. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


ráivarzás

a —>vemhesség első harmadában (esetleg később) előf. —>ivarzás. Tovább

élettan (fiziológia)

a növényi és az állati szervezet működésével, annak törvényeivel foglalkozó tudományág,... Tovább

Tovább a lexikonra