Pisztácia érdekességek - ismerd meg Te is a pisztáciát

hirdetes

Mi fán terem a pisztácia?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mi fán terem a pisztácia, mit kell tudnunk a pisztáciáról, nevelhetünk-e kertünkben pisztáciát? Rengeteg kérdést tettetek fel nekünk a pisztáciával kapcsolatban, éppen ezért íródott meg ez a szuper cikk, most mindenre választ kaphattok! 

Érdekességek a pisztáciáról

A pisztácia sokak egyik kedvenc csemegéje – ki ne élvezné azt, amikor ujjaival szétfeszíti a kemény csonthéjat, amiben ott rejtőzik a finom, puha, (gyakran sózott) finomság? Plusz pont a pisztáciáknak, hogy nem egészségtelenek, mint sok egyéb ropogtatnivaló, amiből az ember addig szemezget „csak még egyet”, amíg az egész zacskó el nem tűnik.

Szerencsére a pisztáciák termesztése messze nem olyan nehéz feladat, mint sokan gondolnák, és ezek az antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyebekkel teli, kalóriaszegény finomságok egyre népszerűbbek is a házi kertészek köreiben. Az egyetlen dolog, amire már a legelején fel kell készülnöd, hogy ehhez a növényhez rengeteg türelem kell.

A pisztáciafáknak durván 5-8 évre van szükségük, hogy termőképessé fejlődjenek, és akár 15 évbe is telhet, hogy az egész fa szüretelhetővé váljon. Cikkünkben (amit szerencsére nem 15 évig tart végigolvasni) mindent megtudhatsz arról, amit egy kertésznek a pisztáciatermesztésről illik!

hirdetes

A pisztácia fajtái

A pisztáciának számos különböző fajtáját különböztetjük meg, de ezek közül csak a Pistacia verát termesztik kereskedelmi célokra. A Pistacia vera fa hosszú, szürke levelekkel rendelkezik, és a 7-11 USDA zónák között hidegtűrő. Íme néhány ezek közül…

Platinum – Egy nagyon aktívan növekvő fajta, ami egy kis hideget is képes elviselni. Ezt a fajtát az után klónozták ki, miután egy verticillium gombajárvány majdnem kipusztította az Egyesült Államok összes kereskedelmi pisztáciaültetvényét (ebből következik, hogy jól ellenáll ennek a betegségnek).

hirdetes

Pioneer Gold – Ez a változat szintén ellenáll a hervadást okozó verticilliumnak.

Kerman – A Kerman nagy, világoszöld gyümölcsöket terem, általában 6 évvel az ültetést követően. Érdemes a Peters fajtával közösen ültetni, ami hímivarú beporzóként szolgál a nőivírú Kerman pisztáciák mellett.

Joley – Kisebb termései miatt nem termesztik nagyipari szinten, de a házi kertészek köreiben ettől függetlenül népszerű.

Red Aleppo – Egy Szíriában népszerű fajta, amely korán virágzik és ropogós gyümölcsöket terem. A következő oldalon mindent elmondok a pisztácia ültetéséről, gondozásáról! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

csontvázrendszer

a gerincesek testének csontokból álló szilárd váza, amely egyben a mozgás passzív... Tovább

Tovább a lexikonra