Pincekert létrehozása saját kezűleg

Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A pincekert a jövő

Milyen gyümölcsöket ültess pincekertedbe? – Következzenek most azok a gyümölcsök, amiket érdemes pincekertbe ültetni.

Alma, körte és birs

Az almákat és körtéket kellő odafigyeléssel hosszú ideig tárolhatod pincédben. Fontos, hogy mindegyiket egyenként újságpapírba csomagold, ugyanis ezek a gyümölcsök eténgázd eresztenek ki magukból, amitől más termények megromolhatnak. Ez vonatkozik a birsalmákra is. Fontos tehát, hogy becsomagold almáidat és körtéidet, illetve hogy fa- vagy kartonládában tartsd őket a polcok legalsó szintjén. a 4-5°C-os hőmérsékletet kedvelik, 90%-os páratartalom mellett.

Megfelelő körülmények között akár 5 hónapig is tárolhatók. Tárolásra ideális almafajták például az Arkansas Black, Braeburn, Cameo, Crispin, Fuji, Ida Red, Newtown Pippin, Northern Spy, Pink Lady, Rome Beauty, Winter Banana és a Yates. A körték közül az Anjou, Bosc, Chojuro, Asian Comice, Highland, és a Winter Nelis fajták közül érdemes válogatni.

Szőlő

Hagyd megérni őket a tőkén, majd szüreteld le szőlőidet egy metszőollóval. Légy velük óvatos, nehogy megsérüljenek. Ez után egy rétegben terítsd szét őket tálcákon. A leszüretelt, érett szőlők akár 4 hónapig is tárolhatók a pincében, ha hűvös, nyirkos körülményeket (4-5°C, 80% pára) tudsz biztosítani nekik. Tároláshoz ideális fajták a Catawba, Sheridan és a Steuben.

Citrusfélék

Ha kertedben vagy melegházadban citrusféléket termesztesz, akkor a téli hónapokra sem kell lemondanod róluk, ugyanis jól tárolhatók pincékben is. A narancsok és mandarinok két hónapig tárolhatók hűvös helyen 0-4°C között. Mivel magasabb páratartalmat igényelnek, tartsd őket az alsóbb polcokon, a pince valamelyik hátsó sarkában. A citromok és a lime-ok még ennél is tovább tárolhatók. Remélem, hogy mindent sikerült megtudnotok a pincekertekről, bízok abban is, hogy minél előbb belevágtok ebbe a módszerbe, nem fog csalódást okozni, ebben biztos vagyok! 

Gabriela Fink képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

biomassza

egy adott ökoszisztémában, adott időpontban ott található élőlénytömeg, amely magába... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert