Pincekert létrehozása saját kezűleg

Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pincekert a jövő

Édesburgonya és jamsz

Miután leszüretelted őket, szárítsd ki édesburgonyáidat és jamszgyökereidet egy 26-30°C-os helyen, lehetőleg 90%-os páratartalomban. Ez megerősíti héjukat és „begyógyítja” az apró sebeket rajtuk, mielőtt eltárolnád őket. Akárcsak a burgonyákat, ezeket is csak kefével tisztítsd le, de ne mosd meg őket. Ezután egy ládában, vagy más jól szellőző tárolóban tartsd őket. Becsomagolhatod őket újságpapírba, vagy homokba is helyezheted őket. Melegebb hőmérsékleten, 10°C körül őrzik meg frissességüket a leghosszabb ideig, nagyjából 6 hónapig. Tárolásra a Covington és a Muraski változatokat érdemes ültetni.

Cékla és sárgarépa

A céklákat és a répákat azért vesszük egy kalap alá, mert azonos tárolási körülményeket igényelnek nyirkos homokkal vagy faforgáccsal feltöltött ládákban. Miután felástad a terméseket, rögtön vidd be őket a napról egy hűvös tároló helységbe, hogy hirtelen hideget kapjanak. Óvatosan keféld le róluk a maradék földet és vágd le a leveleiket nagyjából 2-3 centivel a termés felett.

Ezután fektesd őket egymás mellé a homokba, ügyelve rá, hogy ne érjenek egymáshoz. Így akár 3-5 hónapig is tárolhatod őket. Ha sárgarépákat szeretnél pincekertedbe ültetni, akkor válaszd a Bolero, Carson, Kingston, Chantenay, Nigel, Red Core, Royal Chantenay vagy St. Valery fajtákat. Jól tárolható célkafajták a Detroit Dark Red, a Red Ace, a Boltardy, a Long Season és a Lutz Green Leaf.

Bimbós kel

Ha pincekert, akkor bimbós kel. E növény ízletes bimbóit egészen addig nem ajánlott leszüretelni, amíg jó néhány fagy nem érte őket a kertben, így nyerik el ugyanis jellegzetesen édeskés ízüket. Szüretelésükhöz a legegyszerűbb módszer valójában az egész növényt felásni és a gyökereinél fogva fejjel lefelé fellógatni a pince plafonjára.

Ha a száraikon maradhatnak, a bimbók két hónapig tárolhatók a pincében. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor szedd le őket a szárukról és tárold őket hálótáskákban. Így egy hónapot bírnak majd ki a pincében. Pincekertedbe a Jade Cross, a Diablo és a Long Island Improved fajtákat tudjuk ajánlani.

Wolfgang Eckert képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klimatológia

magyar megfelelője az éghajlattan. A meteorológiai tudománynak az az ága, amely az éghajlat... Tovább

állategészségügy

társadalmi tevékenység, amelynek célja a társadalom érdekében az állatorvos-tudománynak és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert