notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pincekert létrehozása saját kezűleg

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!

Szélesi Ferenc - Főkertész
A pincekert a jövő

Káposzta

Ha pincekertekről van szó, ritkán jönnek szóba a káposzták, pedig sok változatuk nagyon is ideális az ilyesfajta hosszútávú tárolásra, különösen azok, amelyek később érnek be, és kemény fejet növesztenek maguknak.

A vörös fajták még a zöldeknél is tovább tárolhatók egy pincében. A káposzták egyetlen lehetséges problémája, hogy erős illatuk még a pincéből is képes feltörni a felszínre. Ha ez gondot okoz számodra, akkor a pincén kívül is tárolhatod őket alaposan kifertőtlenített kukákban (persze csak ha az idő nem túl meleg). Egy másik megoldás egyenként újságpapírba vagy csomagolópapírba csomagolni őket, mert ez is segít visszafogni erős illatukat.

hirdetes

Ügyelj rá, hogy hagyj némi helyet a fejek között, és így akár 3-5 napig is tárolhatod őket! Ha káposztákat szeretnél ültetni pincekertedbe, akkor válogass a Brunswick, Danish Ballhead, Kaitlin, Late Flat Dutch, Murdock, Red Acre, és Storage No. 4 változatok közül.

Sütőtök és téli tök

Nehéz pincekertet elképzelni tökök, különösen sütőtökök és téli tökök nélkül. Ezeket a tököket szüretelés után a napon szárítsd két héten keresztül (kivéve ha makktök, vagy delicata tökök), hogy héjuk megkeményedjen. Eközben hagyd rajtuk a száraikat! A tököket lehetőleg a pince alsó polcain tartsd, mindegyiket egymástól kellő távolságra. Ha tökökről van szó, akkor nem mindegy, hogy milyen ültetsz pincekertedbe tartósítási célokból.

hirdetes

A termesztett tökök (Cucurbita pepo) családjába tartozó fajták, úgymint például a makktök vagy a spárgatök nagyjából 2-3 napig tarthatók. A Baby Bear tökök kifejezetten ideálisak pincében tárolásra. Az óriástökök (Cucurbita maxima) családjába tartozó Buttercup és a Kabocsa tökök valamivel tovább, 4 napig tárolhatók pincében. A pézsmatökök kemény héjuk miatt 6 hónapig is kitartanak. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

Nicky Middleton képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

fajta-előállítás

az a nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként új, hasznos tulajdonságokat hordozó és... Tovább

borjú viselkedése

a borjú örökletes megnyilvánulásait igyekeznek kedvezően alakítani. Szopás közben a borjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert