Ha te is szeretnéd a kertedbe vonzani a pillangókat, akkor alkoss pillangókertet az utasításaink és tanácsaink alapján és meg fogja érni a befektetett munka!

hirdetes

Így készíts te is pillangókertet: vonzd be a pillangókat a kertedbe!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A pillangókert a kertek egyik kedvelt eleme. A virágzó növények és cserjék, mint a nyáriorgona, gumós selyemkóró és a pillangó borsó vonzhatják kertedbe ezeket a szárnyas szépségeket, de a lepkék életciklusának és táplálkozási szokásainak megismerése jelentősen növelheti kerted vonzerejét. Olvass tovább, és megtudhatsz olyan fontos tippeket, amelyek segítenek egy produktív pillangókert létrehozásában.

Pillangókert

Mi az a pillangókertészet?

A pillangókertészet egy olyan kert kialakításának módja, amely magában foglalja a helyi pillangók vonzására vonatkozó általános követelményeket, ideértve a teljes napsütést, a peszticidek hiányát, a rengeteg nektárforrást, valamint a lárva-tápnövényeket a peték és a lárvák számára.

Ültess pillangóbarát virágokat

Nehéz olyan virágot találni, amely taszítja a pillangót. Azonban sok virág van, amely vonzza a pillangókat és a méheket. Íme néhány a legnépszerűbb évelő növények, cserjék és nektárban gazdag virágok közül, amelyeket elültethetsz, hogy behívd a kertedbe a pillangókat.

Évelő növények

A pillangókertekben látható hagyományos virágok közé tartoznak az élénk színű növények, sekély virágokkal, amelyek lehetővé teszik a nektár könnyű elérését. A népszerű pillangós évelő növények a következők:

•    Selyemkóró
•    Kasvirág
•    Kerti izsóp
•    Őszirózsa
•    Füzéres díszcsorba

Virágzó cserjék

A virágzó cserjék struktúrát adnak a tájnak, miközben táplálják a pillangókat. A következő növények és cserjék teljes napsütésben fejlődnek, amelyre a pillangóknak szükségük van az anyagcseréjük fenntartásához. 

•    Bangita

hirdetes
•    Scaevola
•    Bodza

Nektárban gazdag virágok

Ragaszkodj a nektárban gazdag virágokhoz a steril hibrid virágok helyett, hogy biztosítsd a pillangók folyamatos nektárellátását. Ültessük a nektárvirágokat csoportokban, ne egyenként. A pillangók szívesebben költöznek virágzásról virágzásra ugyanazon virágtípuson, mintsem egyik nektárnövényről repüljenek, hogy egy másikat keressenek, amely esetleg távolabb nő. A következőket tartalmazzák:

•    Egyiptomi csillagcsokor
•    Pillangóvirág
•    Sétányrózsa

hirdetes
•    Petúnia
•    Rézvirág

Különböző magasságú virágokat kínálj

A különféle színek mellett vegyél be különböző magasságú növényeket, hogy több pillangót vonzz. A virágos ágyások egy rövid sora vonzónak tűnhet a kertészek számára, de nem elégíti ki egyes pillangók igényeit.

Növények a hernyók számára

A komoly pillangókertészek nektárt és gazdanövényeket is ültetnek, hogy a lepkék generációit neveljék. A gazdanövények helyet biztosítanak a nőstényeknek a peterakáshoz, és a hernyóknak szükséges táplálékot is biztosítanak. Ilyen a pillangó borsó, a gumós selyemkóró és az őszirózsa. 

Válassz egy napos helyet

A nagyon napos hely, különösen reggel, fontos a pillangókert számára. A lepkéknek és azoknak a növényeknek, amelyek a legtöbb nektárt adják számukra, 6-8 óra teljes napsütésre van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak. Helyezz el az udvaron olyan tárgyakat, amelyek gyorsan felmelegszenek, ha közvetlen reggeli napsütésnek vannak kitéve, például lapos köveket.

Legyen a kertedben a pillangóknak menedékhely

A pillangóknak menedékre van szükségük a szél és az eső elől, de megkeresik a természetes területeket, például a sűrű cserjéket vagy fákat. A magas, keskeny résekkel ellátott, fahasáboknak tűnő pillangóházak színes művészeti alkotásként szolgálhatnak a pillangókertben, csak a darazsak ne költözzenek bele.

Kínálj alternatív pillangó ételeket

Kihívást jelenthet az összes nektár- és gazdanövényed egész szezonban tartása. Szerencsére sok pillangót vonzanak az alternatív táplálékforrások, például az édes folyadékok vagy a pépes gyümölcsök. Ha a tárgyakat egy sekély edénybe helyezzük, akkor a kifejlett pillangók táplálási ciklusa tovább folytatódik, amikor a nektárnövények túllépnek a virágzáson. Cseréld ki gyakran a gyümölcsöt, hogy eltántorítsa a darazsak és hangyák kedvét attól, hogy átvegyék a büfét. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-20

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emerald (Brassica napus L.)

a takarmányrepce-fajták keresztezéséből előállított, 140—160 cm-re megnövő növény.... Tovább

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ellésig v. avetélésig.Av.-i idő átlagos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek Házi kert