Ha te is szeretnéd a kertedbe vonzani a pillangókat, akkor alkoss pillangókertet az utasításaink és tanácsaink alapján és meg fogja érni a befektetett munka!

Így készíts te is pillangókertet: vonzd be a pillangókat a kertedbe!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pillangókert a kertek egyik kedvelt eleme. A virágzó növények és cserjék, mint a nyáriorgona, gumós selyemkóró és a pillangó borsó vonzhatják kertedbe ezeket a szárnyas szépségeket, de a lepkék életciklusának és táplálkozási szokásainak megismerése jelentősen növelheti kerted vonzerejét. Olvass tovább, és megtudhatsz olyan fontos tippeket, amelyek segítenek egy produktív pillangókert létrehozásában.

Pillangókert

Mi az a pillangókertészet?

A pillangókertészet egy olyan kert kialakításának módja, amely magában foglalja a helyi pillangók vonzására vonatkozó általános követelményeket, ideértve a teljes napsütést, a peszticidek hiányát, a rengeteg nektárforrást, valamint a lárva-tápnövényeket a peték és a lárvák számára.

Ültess pillangóbarát virágokat

Nehéz olyan virágot találni, amely taszítja a pillangót. Azonban sok virág van, amely vonzza a pillangókat és a méheket. Íme néhány a legnépszerűbb évelő növények, cserjék és nektárban gazdag virágok közül, amelyeket elültethetsz, hogy behívd a kertedbe a pillangókat.

Évelő növények

A pillangókertekben látható hagyományos virágok közé tartoznak az élénk színű növények, sekély virágokkal, amelyek lehetővé teszik a nektár könnyű elérését. A népszerű pillangós évelő növények a következők:

•    Selyemkóró
•    Kasvirág
•    Kerti izsóp
•    Őszirózsa
•    Füzéres díszcsorba

Virágzó cserjék

A virágzó cserjék struktúrát adnak a tájnak, miközben táplálják a pillangókat. A következő növények és cserjék teljes napsütésben fejlődnek, amelyre a pillangóknak szükségük van az anyagcseréjük fenntartásához. 

•    Bangita
•    Scaevola
•    Bodza

Nektárban gazdag virágok

Ragaszkodj a nektárban gazdag virágokhoz a steril hibrid virágok helyett, hogy biztosítsd a pillangók folyamatos nektárellátását. Ültessük a nektárvirágokat csoportokban, ne egyenként. A pillangók szívesebben költöznek virágzásról virágzásra ugyanazon virágtípuson, mintsem egyik nektárnövényről repüljenek, hogy egy másikat keressenek, amely esetleg távolabb nő. A következőket tartalmazzák:

•    Egyiptomi csillagcsokor
•    Pillangóvirág
•    Sétányrózsa
•    Petúnia
•    Rézvirág

Különböző magasságú virágokat kínálj

A különféle színek mellett vegyél be különböző magasságú növényeket, hogy több pillangót vonzz. A virágos ágyások egy rövid sora vonzónak tűnhet a kertészek számára, de nem elégíti ki egyes pillangók igényeit.

Növények a hernyók számára

A komoly pillangókertészek nektárt és gazdanövényeket is ültetnek, hogy a lepkék generációit neveljék. A gazdanövények helyet biztosítanak a nőstényeknek a peterakáshoz, és a hernyóknak szükséges táplálékot is biztosítanak. Ilyen a pillangó borsó, a gumós selyemkóró és az őszirózsa. 

Válassz egy napos helyet

A nagyon napos hely, különösen reggel, fontos a pillangókert számára. A lepkéknek és azoknak a növényeknek, amelyek a legtöbb nektárt adják számukra, 6-8 óra teljes napsütésre van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak. Helyezz el az udvaron olyan tárgyakat, amelyek gyorsan felmelegszenek, ha közvetlen reggeli napsütésnek vannak kitéve, például lapos köveket.

Legyen a kertedben a pillangóknak menedékhely

A pillangóknak menedékre van szükségük a szél és az eső elől, de megkeresik a természetes területeket, például a sűrű cserjéket vagy fákat. A magas, keskeny résekkel ellátott, fahasáboknak tűnő pillangóházak színes művészeti alkotásként szolgálhatnak a pillangókertben, csak a darazsak ne költözzenek bele.

Kínálj alternatív pillangó ételeket

Kihívást jelenthet az összes nektár- és gazdanövényed egész szezonban tartása. Szerencsére sok pillangót vonzanak az alternatív táplálékforrások, például az édes folyadékok vagy a pépes gyümölcsök. Ha a tárgyakat egy sekély edénybe helyezzük, akkor a kifejlett pillangók táplálási ciklusa tovább folytatódik, amikor a nektárnövények túllépnek a virágzáson. Cseréld ki gyakran a gyümölcsöt, hogy eltántorítsa a darazsak és hangyák kedvét attól, hogy átvegyék a büfét. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

kolosztrummentes malacnevelés

az a malacnevelési mód, amikor a természetes úton megszületett v. császármetszéssel világra... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek Házi kert