notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni érdemes a virágzás idején történő permetezésről!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Virágoznak a gyümölcsfák – Ideje ismét permeteznünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Itt az ideje a virágzáskori permetezésnek

Permetezés virágzás idején – Mikor végezzük el a permetezést? 

Mint már említettem, a permetezést virágzás idején kell elvégeznünk, de ettől kicsit bonyolultabb a helyzet akkor, ha tényleg tökéletes megoldást szeretnénk elérni. A védekezés akkor lesz hatékony, ha meg tudjuk előzni a virágzatok fertőződését, ezért a gomba behatolása előtt kell permeteznünk. Virágzás alatt a növényvédelmet legalább kétszer, de inkább háromszor kell megejtenünk: a virágzás elején, a tömeges virágzás idején, valamint a sziromhulláskor (ez hanyagolható el, ha kétszer permetezünk). 

Permetezés virágzás idején – Milyen szert használjunk? 

Most már szerencsére vannak olyan szerek, amik nem bántják a méheket, szóval mindenképpen ilyet válasszunk. Nálam, ami bevált, az a Vegesol eReS névre keresztelt növényvédőszer, nem veszélyes sem a vadakra, sem pedig a méhekre, ráadásul a legtöbb gombás és baktériumos megbetegedés ellen védelmet nyújt.

hirdetes

Én ezzel szoktam elvégezni a lemosó permetezést is, és virágzás során is ezzel szoktam permetezni. Ez a szer kiváló az almatermésűek, a csonthéjasok, és a szőlő védelmére egyaránt. Természetesen lehet mást is használni, de arra mindenképpen figyeljetek, hogy olyan szer legyen, ami nem ártalmas a méheknek. 

Permetezés virágzás idején – Fontos szabályok!

Közvetlenül eső előtt vagy után ne permetezzünk, mivel vízzel érintkezve a permetlé felhígul és lecsorog a felületről, nem tapad meg. Figyeljünk a hőmérsékletre, 25 fok felett, tűző napsütésben ne permetezzünk, mert a cseppek perzselést okozhatnak. Tél végén, tavasszal akkor végezzük el a permetezést, ha a hőmérséklet nem esik 0 Celsius fok alá. Válasszunk száraz, mérsékelten meleg, szélcsendes időt, így nagyobb az esély arra, hogy a permetlé egyenletesen és jól tapad.

hirdetes

Permetezés során ügyeljünk arra, hogy a növény minden részét egyenletesen borítsa a permetlé. Figyeljünk a megfelelő ruházatra is, maszk, kesztyű, védőszemüveg és permetezőruha legyen rajtunk minden esetben, mivel a növényvédőszerek többsége belélegezve ártalmas, bőrünkre kerülve pedig irritációt okoz! Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom nektek a virágzásban történő permetezésről, kérlek, segítsétek ti is munkámat egy szavazattal.

Mindent megtudtál a virágzásban történő permetezésről?

    

Couleur képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

vízelosztás

Az öntözőrendszer csatornáinak vízhozamával való gazdálkodás és az öntözési... Tovább

kombinált hatóanyagú gombaölő szerek

a gombaölő hatóanyagok gyári kombinálásának fő célja a biol. hatássáv bővítése, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem