Növényvédelmi teendők az őszi időszakban

Növényvédelmi teendők az őszi időszakban

Dr. Kádár Aurél, Biomark Kft., GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mezőgazdasági termések betakarítása, a szüretek elvégzése után a lehetséges növényvédelmi munkákról a termelők rendszerint megfeledkeznek. Sokan felesleges tevékenységnek tartják különösen akkor, ha az anyagi kiadással párosul. Igen sok bosszúságtól, nem várt kártól tudjuk magunkat megóvni, ha az ősz folyamán az aktuális károsítókat figyelemmel kísérjük, szükség esetén beavatkozunk, esetleg ellenük védekezést hajtunk végre, illetve elvégezzük azokat a karbantartásokat, amelyek a növényvédelmi munkákkal kapcsolatosak.

Ősz

Növényvédelem ősszel

A károsítók helyzetének folyamatos figyelése mellet nem árt, ha a növényvédelmi eszköztárunkat átvizsgáljuk. A permetezésre használt gépeket nem csak a növényvédelmi munkákra, hanem a telelésre is fel kell készíteni.

A permetezést szolgáló berendezéseket, (tartály, szivattyú, szóberendezés) alaposan ki kell takarítani. Nagyon gyakori hiba szokott lenni, hogy az utolsó permetezést követően megfeledkeznek erről a fontos munkáról. A tél folyamán a beszáradó vegyszer a berendezések falára rászárad és a tavaszi munkák során folyamatosan oldódik be a permetlébe, ami akkor fokozottan veszélyes, ha a kezelt növény a kérdéses vegyszerre érzékeny. Ilyen szempontból különösen azoknál a gyomirtó szereknél legyünk figyelmesek, ha olyan készítményeket használtunk, amelyekből néhány grammot kellett hektáronként kipermetezni.

Ha közvetlen a permetezés után nem történt meg a gép kimosása, akkor célszerű az öblítő vizet egy napig a permetező rendszerben hagyni. A karbantartás során a szűrőberendezésekre fokozottan ügyeljünk, mert a legtöbb vegyszermaradék itt található. A gépek kimosására több féle készítmény számításba jöhet, így a mindennapi életben használt Trisó, Hypó, Szalamiák, ezek valamelyikének 1%-os oldatát célszerű alkalmazni. A mosó vizet - mivel az üzemekben nincs megsemmisítő hely - azon a táblán célszerű kipermetezni, ahol utoljára használtuk a gépet.

Permetezőgép védelem ősszel

A kitisztított permetezőgépen található csatlakozókat is kezelni kell, mert a gumi tömítések beszáradnak, a tavaszi munkák kezdésekor gond van velük. Legjobb, ha a kötéseket fellazítjuk, a tömítéseket szilikon olajjal kezeljük. Természetesen a gép minden részéből a vizet ki kell engedni, mert az alkatrészek szétfagyhatnak.
A vegyszerraktárban is érdemes szemlét tartani. A fagyra érzékeny növényvédő szereket fagymentes helyen célszerű tárolni. Ez esetben nem a készítmény fizikai értelemben vett megfagyásáról van szó, hanem a hőmérséklet csökkenésével a hatóanyagok kikristályosodhatnak, és a tavasz folyamán csak az oldószert permetezzük ki, a hatóanyag az edény alján marad.

A tavasz folyamán ezt a nem kívánatos jelenséget egyszerűen lehet ellenőrizni, ugyanis elég csak a kannát megrázni és ha összeállt vegyszert látunk, vagy enyhe mozgatásra zörgést hallunk, akkor a hatóanyag az oldószerből kivált. A legtöbb készítménynél ez orvosolható, elég a tavasz folyamán napra kitenni az edényeket és a visszaoldódás megtörténik. A raktárban ez a visszaoldódási folyamat nem szokott végbe menni.

A por vagy mikro granulátum formában kiszerelt készítményeket is célszerű átvizsgálni. A megbontott, de fel nem használt egységeket le kell zárni. A sérült csomagokat műanyag zsákba kell tenni, a zsákra feltüntetni, hogy milyen növényvédő szer található benne és meddig tart a szavatossági ideje. A megsérült és beazonosíthatatlan növényvédő szereket külön kell tárolni és veszélyes hulladékként kezelni.
A kiürült növényvédő szer göngyölegek szakszerű kezeléséről nem szabad megfeledkezni. Tárolásukat, megsemmisítésüket rendeletek szabályozzák.

A szántóföldeken az ősz beköszöntével a legtöbb károsító tevékenysége szünetel. Ez alól kivételt képez a mezei pocok, mely szintén felkészül a télre.
A mezei pocok a nyár folyamán mindenhol előfordulhat. A téli időszak előtt igyekszik olyan területre betelepedni, ahol a tél folyamán növényi takaró található. Kedvelt telelőhelye az évelő pillangós növények, őszi vetésű gabonaterületek, útszéli füves részek, elhanyagolt évelő kultúrák, elgyomosodott facsíkok. Kártételével tetemes veszteségeket képes előidézni a területen. Kártételét télen, a hó alatti területeken is képes folytatni.

Szaporodására a jelenlegi csapadékmentes, meleg idő rendkívül kedvező. Védekezni ellene akkor érdemes, ha a fertőzési küszöbérték eléri a kritikus pontot. A fertőzés mértékét 100 négyzetméteren található lakott lyukak száma alapján szokták megállapítani. A felmérés elvégzése előtt egy nappal a területen található összes járatot be kell taposni, vagy egyéb mechanikai eszközzel a járatokat betakarni. A következő napon lehet a kinyitott járatok összeszámlálásával megállapítani a fertőzést. Ha a felmérések azt mutatják, hogy 100 négyzetméteren a lakott lyukak száma 6-8, akkor védekezést kell eszközölni. A védekezés végrehajtására kemikáliák vannak. A kereskedelemben találhatók kis területek kezelésére alkalmas készítmények, a nagy területekre pedig szántóföldi géppel kipermetezhető termékek kaphatók.

A védekezés során ne feledkezzünk meg arról, hogy növényvédő szert jutatatunk ki, tehát a szerrel kapcsolatos előírások szerint végezzük a kezelést!
Az őszi munkákhoz sorolható a gyümölcsösökben a lomb lehullása után a levelek talajba való forgatása. Ezzel a levélen áttelelő gombabetegségeket maradéktalanul meg tudjuk semmisíteni. Végezhető még a lehullott leveleken lombpermetezés is réztartalmú szerekkel.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmányos vetésforgó

főleg ->pillangósokból, ->fűfélékből és egyéb takarmánynövényekből összeállított... Tovább

hangyasavas tartósítás

az egyik legolcsóbb, természetes anyagú hangyasavval (karbonsavak) jól konzerváló... Tovább

Tovább a lexikonra