A szerencse növénye, ami pénzt hoz a házhoz - A pénzlevelű pileát a szerencse növényeként tartják számon: de hogy mi a pénzlevelű pilea gondozásának és nevelésének folyamata az a mostani cikkből kiderül!

A szerencsehozó szobanövény: pénzlevelű pilea

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ez a gyönyörű, szokatlan levelekből álló növény Kínában őshonos, itthon szobanövényként használjuk, de terráriumokba is ajánlott rakni őt. Szokás kínai pénznövénynek és pénzvirágnak is nevezni - szerencse és a barátság jelképeként is emlegetik, a kezdő növénybarátok számára is alkalmas, hisz nem igényel túl nagy törődést. 

Pénzlevelű pilea

A pilea népszerűségre tett szert az elmúlt években 

A pilea az utóbbi években népszerűségre tett szert, pontosan a szerencsehozó és a jövedelmező „hatása” miatt, de a feng shuiban is szerencsés növényként tartják számon. A legkeresettebb szobanövények közé tartozik napjainkban. Egy könnyen kezelhető növény, amely kezdőknek is jó, mivel meglehetősen elnéző az öntözés és az etetés elhanyagolása miatt. De bánj vele jól, és gyors növekedéssel, fényes zöld levelekkel és sok kis hajtással jutalmaz meg téged.

A pénzlevelű pilea ültetése, öntözése

A pileát nem kell kivenni a műanyag cserépből, elég egy szebb cserépbe belerakni. Akkor ültessük át, ha már a gyökerek utat törnek maguknak a cserép alján. Ilyenkor ültesd át jó komposztos földbe és helyezd meleg, világos, de ne túl napos helyre. Öntözni akkor szükséges, ha már kezd kiszáradni a földje: a cserép alján legyenek vízelvezető lyukak! A tökéletes hely számára olyan benti hely, ahol a hőmérséklet télen se megy 12 fok alá.

Így gondozd a pénzlevelű pilea növényedet 

Tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de hagyjuk, hogy a komposzt felső néhány centimétere kiszáradjon az öntözések között, és hogy a felesleg víz lefolyjon utána – a legtöbb szobanövényhez hasonlóan a pénzlevelű pilea sem szeret hideg, átázott komposztban üldögélni. Télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát, havonta egyszer javasolt megetetni szobanövény tápanyaggal. A leveleket érdemes áttörölni néha, hogy szép fényesek és pormentesek legyenek. Néha lehet ráspriccelni a levelekre vizet, de nem szükséges. A növény ösztönösen fordul a fény felé, ezért néhány naponta érdemes megforgatni, hogy mindenhol arányosan érjék őt a Nap sugarai. 

A pénzlevelű pilea szaporítása könnyű folyamat

Ez a szerencsés növény könnyen hoz kis hajtásokat: őket óvatosan távolítsuk el egy villa segítésesével, majd helyezzük egy kevéske vízbe, pár hét múlva már kinőnek annyira a gyökerei, hogy elültethetjük őket földbe. 

A pilea levelei jeleznek, ha gond van

Ha sárga levelek jelennek meg a növényen, annak oka lehet a túl- vagy alulöntözés, ezért ellenőrizd az öntözési rendszert, amit alkalmazol. A lehulló, fénytelen levelek szintén az alul- vagy túlöntözés miatt következnek be – ellenőrizd a talajt, hogy megtudd, melyik vonatkozik a te növényedre. A levelek hullámossága a fényhiány miatt lehet. A sápadt levelek a túl erős napfény jelei lehetnek. 

Összefoglalva a pénzlevelű pilea nem egy nagy igényű szobanövény, így kezdő n9vénybarátok is bátran elkezdhetik ennek nevelését, de már csak a pénzhozó szerencséje miatt is megéri tartani, hátha beválik! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Élesztős trükk a szuper palántákhoz: dobd fel a növényeidet ezzel a titkos hozzávalóval!

Dobd fel növényeidet egy titkos hozzávalóval! Az imént egy ilyen trükköt sikerült nekünk is megtudnunk: mutatjuk az élesztős tippet a szuper palántákhoz!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-02

Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései

A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga. Mikor és hogyan kell a padlizsánt elültetni?

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aratás

a termesztett növények ->betakarításának első szakasza (pl. a kalászos gabonák... Tovább

biológiai sugárhatás

az->ionizáló sugárzás, a radioaktív sugárzás által az élőlényekben kiváltott hatás.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek