A szerencse növénye, ami pénzt hoz a házhoz

hirdetes

A szerencsehozó szobanövény: pénzlevelű pilea

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ez a gyönyörű, szokatlan levelekből álló növény Kínában őshonos, itthon szobanövényként használjuk, de terráriumokba is ajánlott rakni őt. Szokás kínai pénznövénynek és pénzvirágnak is nevezni - szerencse és a barátság jelképeként is emlegetik, a kezdő növénybarátok számára is alkalmas, hisz nem igényel túl nagy törődést. 

Pénzlevelű pilea

A pilea népszerűségre tett szert az elmúlt években 

A pilea az utóbbi években népszerűségre tett szert, pontosan a szerencsehozó és a jövedelmező „hatása” miatt, de a feng shuiban is szerencsés növényként tartják számon. A legkeresettebb szobanövények közé tartozik napjainkban. Egy könnyen kezelhető növény, amely kezdőknek is jó, mivel meglehetősen elnéző az öntözés és az etetés elhanyagolása miatt. De bánj vele jól, és gyors növekedéssel, fényes zöld levelekkel és sok kis hajtással jutalmaz meg téged.

A pénzlevelű pilea ültetése, öntözése

A pileát nem kell kivenni a műanyag cserépből, elég egy szebb cserépbe belerakni. Akkor ültessük át, ha már a gyökerek utat törnek maguknak a cserép alján. Ilyenkor ültesd át jó komposztos földbe és helyezd meleg, világos, de ne túl napos helyre. Öntözni akkor szükséges, ha már kezd kiszáradni a földje: a cserép alján legyenek vízelvezető lyukak! A tökéletes hely számára olyan benti hely, ahol a hőmérséklet télen se megy 12 fok alá.

hirdetes

Így gondozd a pénzlevelű pilea növényedet 

Tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, de hagyjuk, hogy a komposzt felső néhány centimétere kiszáradjon az öntözések között, és hogy a felesleg víz lefolyjon utána – a legtöbb szobanövényhez hasonlóan a pénzlevelű pilea sem szeret hideg, átázott komposztban üldögélni. Télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát, havonta egyszer javasolt megetetni szobanövény tápanyaggal. A leveleket érdemes áttörölni néha, hogy szép fényesek és pormentesek legyenek. Néha lehet ráspriccelni a levelekre vizet, de nem szükséges. A növény ösztönösen fordul a fény felé, ezért néhány naponta érdemes megforgatni, hogy mindenhol arányosan érjék őt a Nap sugarai. 

hirdetes

A pénzlevelű pilea szaporítása könnyű folyamat

Ez a szerencsés növény könnyen hoz kis hajtásokat: őket óvatosan távolítsuk el egy villa segítésesével, majd helyezzük egy kevéske vízbe, pár hét múlva már kinőnek annyira a gyökerei, hogy elültethetjük őket földbe. 

A pilea levelei jeleznek, ha gond van

Ha sárga levelek jelennek meg a növényen, annak oka lehet a túl- vagy alulöntözés, ezért ellenőrizd az öntözési rendszert, amit alkalmazol. A lehulló, fénytelen levelek szintén az alul- vagy túlöntözés miatt következnek be – ellenőrizd a talajt, hogy megtudd, melyik vonatkozik a te növényedre. A levelek hullámossága a fényhiány miatt lehet. A sápadt levelek a túl erős napfény jelei lehetnek. 

Összefoglalva a pénzlevelű pilea nem egy nagy igényű szobanövény, így kezdő n9vénybarátok is bátran elkezdhetik ennek nevelését, de már csak a pénzhozó szerencséje miatt is megéri tartani, hátha beválik! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-24

Így termeszd a húsvét hivatalos virágát, a káprázatos húsvéti liliomot

A húsvétnak is van hivatalos virága, ami a megújulást szimbolizálja, ez pedig a húsvéti liliom. Így termeszd te is a kertedben a csodálatos húsvéti liliomot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farokcsonkítás

a farok megrövidítése műtéttel; két farokcsigolya között a farkat a végétől bizonyos... Tovább

kapásnövény

azoknak a növényeknek (pl. kukorica, burgonya, répa, magkender) hagyományos elnevezése,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek