2004. december 24-én hívtam fel telefonon, éppen a karácsonyfát díszítette unokáival. Elhaló hangján éreztem, hogy vége a meghitt beszélgetéseknek, állatkerti sétáknak, nem ír több levelet jellegzetes

Dr. Pénzes Bethlen (1934-2005)

Winkler István
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

2004. december 24-én hívtam fel telefonon, éppen a karácsonyfát díszítette unokáival. Elhaló hangján éreztem, hogy vége a meghitt beszélgetéseknek, állatkerti sétáknak, nem ír több levelet jellegzetes betûivel. Mégis megdöbbentett halálhíre.
Dr. Pénzes Bethlen (1934-2005), a Növényvédelem cikke, Százhalombatta Temperált Vizû Halszaporító Gazdaság, Vízélettani Laboratórium

1934-ben született, a természet szeretetét botanikus édesapjától tanulta. Iskoláit Budapesten végezte, a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett 1953-ban. Ezután az Agrártudományi Egyetemen, Gödöllôn folytatta tanulmányait.


1958-ban diplomázott. 1967-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett doktori minôsítést. Felsôfokú tanulmányai után a Perbáli Földmûves Szövetkezetbe, majd a Fôvárosi Állatkertbe került, és ott az Akvárium és Terrárium Osztály vezetôje lett. Irányította a régi akvárium újjáépítését és megtervezte az új akvárium épületét, ami nem valósult meg.


1974-ben megbízást kapott a növényvédelmi szervezet keretében mûködô Vízélettani Laboratórium megszervezésére. Az intézmény egy ideig a Százhalombatta Temperált Vizû Halszaporító Gazdaság egyik épületében mûködött.
Százhalombattán építették fel azt a korszerû vizsgáló laboratóriumot és kutatóhelyet, melynek vezetôje volt 1999-ig, nyugállományba vonulásáig.


A vízélettani laboratórium fô feladata a halpusztulások okainak kivizsgálásán és a felszíni vizek minôsítésén túl a vizsgálati módszerek és szabványok kidolgozása, a növényvédô szerek vízi élô szervezetekre gyakorolt hatásának kategorizálása volt.
Hivatali munkája mellett külsô munkatársként közremûködött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, a Vízgazdálkodási Tudományos Kutatóközpontban, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem akvárium-laboratóriuma létrehozásában, a pécsi állatkert akváriumának tervezésében, a szántódpusztai Balaton Akvárium létrehozásában és irányította annak üzemelését.


Oktatói tevékenységének elismeréseként „címzetes egyetemi docens” címet kapott a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Mosonmagyarórvári Karán. Kiemelkedô volt irodalmi tevékenysége is. Magyar, német, angol és francia nyelven írt tudományos dolgozatai mellett 19 könyvet írt.
Könyvei az akvaristáknak, horgászoknak és a természetet kedvelôknek bibliái lettek. Utolsó könyve 2004-ben jelent meg. Ismeretterjesztô tevékenysége során magyar, német, francia folyóiratokban mintegy 1600 cikket írt.
Több mint 100 alkalommal szerepelt a Magyar Televízióban, ezért 1983-ban megkapta az MTV Nívódíját. Rendszeresen szólalt meg a rádióban is.


Írta és szerkesztette a Magyar Horgász, Sporthorgász, Halászat c. folyóiratok egy-egy rovatát.
Számos kitüntetése mellett életmûvének elismeréseként 1999-ben a Magyar Köztársaság Polgári Kiskeresztje kitüntetésben részesült. Pénzes Bethen egyike volt az utolsó reneszánsz embereknek, akit minden érdekelt, mindenben meglátta az értéket, a szépet. Amit alkotott az maradandó.


Hiányozni fog családjának, barátainak.
Nyugodjék békében.

Winkler István

Növényvédelem 41 (7), 2005

Forrás: Növényvédelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmánykeverő, -kiosztó kocsi

rendszerint egytengelyes, rugózatlan felépítményű, ->traktor vontatású pótkocsi, amelyben... Tovább

tejcsésze (tejcsészike)

A tőgy felől a hasüreg felé haladó gyűjtőér (véna) alkotta mélyedés elnevezése.A t. az... Tovább

Tovább a lexikonra