Minden, amit a pázsitvioláról tudnod kell

hirdetes

Ezt kell tudni a pázsitvioláról

SzSz, Bogi
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A pázsitviola vidám megjelenésű talajtakaró, amely remekül beleillhet a sziklakertbe vagy akár a járdasziget mellett is jól mutat. A kertben lévő üres területekre nagyszerű választás lesz ez a csodaszép növény, ha szereted az apró lila színű virágokat. 

Minden, amit a pázsitvioláról tudnod kell

A pázsitviola, botanikai nevén Aubrieta spp., a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe és a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó nemzetség. A növény kedveli a teljes napfényt, és a sziklás, hűvösebb területeken. Virágzási ideje április-május környékén van, és a növény legtöbb esetben lila színben pompázik, de előfordul, rózsaszín és fehér színben is. 

A pázsitviola termesztése 

A pázsitviola tökéletes talajtakaró növény, amely tavasszal virágzik. A növények ugyan alacsonyra nőnek meg, mégis a talajban mély gyökérrendszerük alakul ki, amelyek akár több méterre képesek elterjedni. Szinte úgy néznek ki, mintha élő falat alkotnának. A pázsitviola növények jó erózióvédelmet nyújtanak a hegyoldalakban is, és termékeny tavaszi virágjukkal vonzzák a csodaszép pillangókat. 

hirdetes

A pázsitviola (Aubrieta) növény teljes napsütésben növekednek a legjobban, de részleges napsütésben is növekedni fognak. A legjobb eredmény elérése érdekében a növényeket olyan helyen termeszd, ahol legalább fél nap napot kapnak. A túl sok árnyékot kapó növények elveszítik kompakt, hegyes megjelenésüket, és virágzásuk során meglehetősen ritkásak lesznek. 

Talaj

A pázsitviola, mivel őshonosan alpesi hegyoldalakról származik, így kedveli a lúgos talajt. Ha a pH alacsony, mész hozzáadásával növelhetjük lúgosságát. A jó vízelvezetés fontos a gyökérrothadás megakadályozása érdekében. Használj olyan organikus anyagokat, amelyek elősegítik a talaj pH-csökkentése nélküli vízelvezetését. 

hirdetes

Víz

A pázsitviola növényeknek mérsékelt mennyiségű vízre van szükségük, ugyanakkor nem szeretik a nedves talajt. A sziklás talaj, amely megakadályozza az állóvizet, egészséges gyökérrendszert fog fenntartani a növény számára. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hüvelytágító

a hüvely és a méhszáj vizsgálatához, mesterséges termékenyítéskor alkalmazott, fémből, ... Tovább

gyep

az évelő fűfélékkel és herefélékkel benőtt terület. Emberi beavatkozás nélkül... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés