Megoldás pázsitra

12 alacsony igényű, mégis csinos pázsitalternatíva

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kevés olyan otthontulajdonos van, aki ne álmodozott volna már valaha egy gyönyörű, szépen karbantartott pázsitról, ami gazdag zöld színével elrejti a talaj szépséghibáit, és puha, kényelmes felületet biztosít a szabadtéri időtöltésre.

Ismerd meg a tökéletes pázsit titkát

Azonban a népszerű pázsitfüvek (például perjék) gondozása időigényes, sok erőforrást követel meg és költséges mulatság is. Rendszeres nyírást, öntözést, trágyázást és fejtrágyázást igényelnek. Újra kell vetni őket, biztosítani kell megfelelő levegőztetésüket, és mindenféle rovarirtóra és gyomirtóra van szükségük, hogy egészségesek maradjanak – ez pedig messze nem egészséges sem a környezet, sem a pázsit tulajdonosa számára. Mindezen fáradozások ellenére is megeshet, hogy néhol kipusztul pázsitod egy része, csúfos foltot hagyva ezzel maga után.

De nem kell mindjárt elkedvetlenedni – rengeteg olyan pázsitalternatíva létezik, amik lényegesen kevesebb törődést és fáradozást igényelnek, csökkentve ezzel a felhasznált víz és vegyi anyagok mennyiségét. Nézzük is őket!

1. Római kamilla

A XV. században, amikor a talajtakarók sokkal inkább rétekre hasonlítottak, mint füvekre, a kamillák nagyon népszerűek voltak az európai arisztokraták köreiben. Az alacsonyra növő, nem virágzó római kamilla (Chamaemelum nobile Treneague) azért olyan jó pázsit-alapanyag, mert ritkán igényel nyírást. Vastag, lábtörlőhöz hasonló szőnyegbe borítja a kertet, és az sem zavarja, ha néha végiglépkednek rajta (ilyenkor kellemes, almaszerű illatot áraszt magából).

2. Korzikai menta

A korzikai menta (Mentha requienii) a mentafélék családjának egyik kúszó tagja, ami apró leveleivel egységes szőnyeget alkot a talaj mentén, magassága pedig a 2,5 cm-t sem éri el. Remekül elvan napos, vagy árnyékos részeken is, de minden esetben érdemes nyirkos területre telepíteni, hogy megőrizhesse halványzöld színét. A talp alatt mentaszerű aromát áraszt magából, de lehetőleg olyan helyre kerüljön, ahol nem igazán lépkednek majd rajta. A következő oldalon még több remek módszert ismerhetsz meg, lapozz egyet, megéri! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bukók

a vízfolyás medrében elhelyezett olyan műtárgyak, amelyeken a víz áteséssel jut tovább. A... Tovább

Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert