notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pázsit fenntartása

Hirdetés

Organikus tippek a pázsit karbantartására

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kevés látvány ér fel egy ápolt, zöld pázsitéval, ami a legszebb udvarok és előudvarok alapját képzi. Sokan azonban azért tartanak az ilyen zöld oázisok kialakításától, mert tartanak a karbantartáshoz használt mesterséges vegyszerektől és mérgező kártevőirtóktól. A jó hír az, hogy ezek mellőzésével is elérheted álmaid pázsitját, csupán egy kis organikus furfangra lesz szükséged hozzá! Lássunk is néhány tippet, amik segíthetnek ebben!
 

Szuper tippek a szép pázsitért

A talaj él – bánj vele úgy

A sikeres organikus kertészkedéshez másképpen kell szemlélned kerted talaját – a talaj ugyanis él. A talajban megtalálható apró organizmusoknak hasonló szükségleteik vannak, mint az embereknek: lélegeznek, táplálkoznak, emésztenek és ürítenek. Ha ezen folyamatok számára ideális körülmények állnak fenn (természetes tápanyagokkal dúsított, laza talaj), akkor a növények növekedése is természetes módon zajlik. Az organikus trágyákra gondolj úgy, mintha a talaj táplálékai lennének, hiszen a talajban nyüzsgő élőlényeket táplálja (nem úgy, mint a vegyi műtrágyák, amelyek csak a növényt célozzák meg, ráadásul a talajból eljuthatnak a közeli víztározókba és természetes vizekben is).

Hirdetés

 

Az első lépés mindig a tesztelés

Semmiképpen ne használj, de még csak ne is vásárolj semmilyen talajadalékot, amíg nem vagy tisztába kerted talajának összetételével és állapotával. Egy talajteszt segít felmérni, hogy földed mekkora mennyiségű nitrogén, foszfor, kálium, mész, kén és egyéb anyag van jelen. Bizonyos tápanyagok túl nagy mennyiségben a növények (ideértve a füvet is) kipusztulását okozhatják.

Hirdetés

 

Nem minden fű ugyanolyan

Távolról a legtöbb fű ugyan olyannak néz ki, azonban a különböző fajok élesen eltérhetnek egymástól tulajdonságaikat és igényeiket illetően. Vannak füvek, amelyek magasabbra és vannak, alacsonyabbra nőnek meg. Egyes fajták napos területeken szeretnek nőni, míg mások az árnyékot kedvelik. Néhányuk jól tűri, ha rendszeresen lépkednek rajtuk, mások már kevésbé. A lényeg: válassz olyan fajtát, ami megfelel az igényeidnek. Ha nem szeretnél gyakran vesződni a fűnyírással, akkor az alacsonyabb változatok lehetnek megfelelőek, ha gyerekek vagy háziállatok is vannak a porták, akkor pedig igyekezz strapabíróbbat választani. A következő oldalon még több remek tipp vár! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

emisszió

kibocsátás; különféle, ált. szennyező anyagoknak a környezetbe jutása. Okozhat... Tovább

burgonyafélék (Solanaceae)

a kétszikűek osztályának egyik családja, lágy szárúak v. cserjék. Fajai általában... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 5.0

Házi kert