A pázsit fenntartása

Organikus tippek a pázsit karbantartására

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kevés látvány ér fel egy ápolt, zöld pázsitéval, ami a legszebb udvarok és előudvarok alapját képzi. Sokan azonban azért tartanak az ilyen zöld oázisok kialakításától, mert tartanak a karbantartáshoz használt mesterséges vegyszerektől és mérgező kártevőirtóktól. A jó hír az, hogy ezek mellőzésével is elérheted álmaid pázsitját, csupán egy kis organikus furfangra lesz szükséged hozzá! Lássunk is néhány tippet, amik segíthetnek ebben!
 

Szuper tippek a szép pázsitért

A talaj él – bánj vele úgy

A sikeres organikus kertészkedéshez másképpen kell szemlélned kerted talaját – a talaj ugyanis él. A talajban megtalálható apró organizmusoknak hasonló szükségleteik vannak, mint az embereknek: lélegeznek, táplálkoznak, emésztenek és ürítenek. Ha ezen folyamatok számára ideális körülmények állnak fenn (természetes tápanyagokkal dúsított, laza talaj), akkor a növények növekedése is természetes módon zajlik.

Az organikus trágyákra gondolj úgy, mintha a talaj táplálékai lennének, hiszen a talajban nyüzsgő élőlényeket táplálja (nem úgy, mint a vegyi műtrágyák, amelyek csak a növényt célozzák meg, ráadásul a talajból eljuthatnak a közeli víztározókba és természetes vizekben is).

Az első lépés mindig a tesztelés

Semmiképpen ne használj, de még csak ne is vásárolj semmilyen talajadalékot, amíg nem vagy tisztába kerted talajának összetételével és állapotával. Egy talajteszt segít felmérni, hogy földed mekkora mennyiségű nitrogén, foszfor, kálium, mész, kén és egyéb anyag van jelen. Bizonyos tápanyagok túl nagy mennyiségben a növények (ideértve a füvet is) kipusztulását okozhatják.

Nem minden fű ugyanolyan

Távolról a legtöbb fű ugyan olyannak néz ki, azonban a különböző fajok élesen eltérhetnek egymástól tulajdonságaikat és igényeiket illetően. Vannak füvek, amelyek magasabbra és vannak, alacsonyabbra nőnek meg. Egyes fajták napos területeken szeretnek nőni, míg mások az árnyékot kedvelik. Néhányuk jól tűri, ha rendszeresen lépkednek rajtuk, mások már kevésbé. A lényeg: válassz olyan fajtát, ami megfelel az igényeidnek. Ha nem szeretnél gyakran vesződni a fűnyírással, akkor az alacsonyabb változatok lehetnek megfelelőek, ha gyerekek vagy háziállatok is vannak a porták, akkor pedig igyekezz strapabíróbbat választani. A következő oldalon még több remek tipp vár! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földadó

alkalmazásának közgazd. célja, hogy elvonja a kedvező természeti adottság hatására... Tovább

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert