Pázsit gombásodása - Ezt tedd, ha gombásodik a pázsit

hirdetes

A pázsit gombásodása - Szakértői tanácsok a gombásodás kezelésére

AN

„Csak az a szép, zöld gyep” – semmi sem díszíti szebben a portát, mint egy egészséges, zölden tündöklő gyeptakaró. Azonban mint minden más növény, úgy a fű is igényel némi karbantartást, különben a rovarok, a gombák és más problémák könnyedén tönkre tehetik. Akár leendő, akár jövendőbeli gyeptulajdonos vagy, vess egy pillantást azokra az árulkodó jelekre, amikkel a gyep próbálja felhívni a figyelmed arra, hogy valami nincs rendben vele!

A pázsit gombásodásának kezelése

A pázsit betegségei – Barna foltok

A barna, vagy teljesen kipusztult foltokat több minden is okozhatja. Ezek közül néhány egészen magától értetődő (például ha a kutya rendszeresen egy helyen végzi a dolgát), azonban a többihez egy kicsit mélyebbre kell „ásni” – akár szó szerint is. Meglehet, hogy a talaj pH értéke nem megfelelő a fű számára, vagy valamilyen mérgező anyag jutott a kert vagy udvar foltozódó területére. A pH érték egyszerűen ellenőrizhető, és megfelelő adalékanyagokkal egyensúlyba állítható.

Ha ez sem segít, akkor meglehet, hogy nem csak a füvet, de a talaj nagy részét is kénytelen leszel kicserélni. Szintén láthatatlan problémaforrások a talaj alatt elhelyezkedő akadályok, például egy-egy nagyobb kő. Ezek gátolják a füvek gyökérzetének szétterjedését, akadályozva ezzel a növekedésüket. A probléma gyakran a gyep kiszáradását is okozhatja, persze csak foltokban. Ilyenkor a megoldás az akadályok felásása és eltávolítása.

hirdetes

A pázsit betegségei – A fű hervadozása vagy barnulása

Ez a segélykiáltás legtöbbször azt jelenti, hogy a fűnek mélyöntözésre van szüksége. A legtöbb gyep többféle különböző fűfajtából áll össze, amelyek közül néhányan előbb kezdenek majd el barnulni, mint a többiek. Még ha a zöld csomók között is jelennek meg, a barna fűszálak a kiszáradás korai jelei. A tavaszi hőmérséklet-emelkedés miatt a gyepnek egyre több vízre lesz szüksége, amelyet az esőzések nem feltétlenül biztosítanak majd.

hirdetes

A talaj nedvességtartalmát könnyedén ellenőrizheted azzal, hogy egy csavarhúzót szúrsz a földbe, és megnézed, hogy milyen mélyen nedves. Ha a talaj néhány centire a felszíntől már teljesen száraz, akkor mélyebb öntözésre lesz szükséged. Ha azt szeretnéd, hogy a gyökerek mélyebbre nőjenek, akkor ritkább, de tovább tartó öntözéseket ajánlott végezni.

Jobb hetente három alkalommal mélyen öntözni, mint minden nap felszínesen. Az ideális idő hajnali 5 és reggel 9 óra között van erre, mert így a víz nem párolog majd el túl hamar, és éjszakára nem marad meg a fűszálakon, így kevesebb eséllyel jelennek meg rajtuk gombák. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szerek

széles körben elterjedt, önmagukban és kombinációikban használatos gombaölő szerek.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés