A parlagfűről mindenki azt gondolja, hogy ártalmas, haszontalan gaz. Azonban rengeteg jótékony hatása is van, erről pedig senki nem beszél.

Hirdetés

Parlagfű pro és kontra, ártalmas vagy inkább hasznos?

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Végeztünk egy kis kutatást, mivel nagyon ellentétes állításokat lehet találni mindenhol a parlagfűvel kapcsolatban. Sokan azt mondják, hogy irtani kell a parlagfüvet kézzel-lábbal mindenhonnan, aki nem irtja, súlyos büntetésekre számíthat. Megint mások viszont azt állítják, hogy óriási hülyeséget teszünk a parlagfű elpusztításával, mivel a gyógyszeripar is ezt a növényt használja fel, így pedig hatalmas népbutítás az egész. A következő cikkben kitérünk mindenre, miért hasznos, illetve miért ártalmas. Nem akarunk meggyőzni senkit semmiről, de úgy gondoljuk, hogy mindenkinek tudnia kell ezekről a dolgokról. Kezdjük is, a lap alatt megosszuk veletek azokat a tényeket, melyek a parlagfű ellen szólnak.

Parlagfű káros illetve jótékony hatásai

Nézzük meg tehát, hogy mi szól a parlagfű ellen:

A szándékosan téves információk terjesztése nem csak a felnőtt lakosságot érinti - a módszer lényegének megfelelően már általános iskolás gyermekek körében kezdődik a félrevezetés... A parlagfű elleni védekezés és a káros hatásokról szóló iskolai ismeretterjesztő előadás anyagát egy ismerősömtől kaptam, a gyerekeknek szánt órai vázlat anyagaként. "Ugyan tudjuk, hogy a parlagfű ma már kiirthatatlan, mégis mi az, amit terjedésének megakadályozása érdekében tenni tudunk? Azokon a mezőgazdasági területeken, ahol a parlagfű megjelenik, erőszakossága és jó „versenyképessége” következtében ellehetetleníti a kultúrnövények fejlődését.

 

Káros hatása a haszonnövényekre: Mintegy szőnyeget képez a talajon, és elszívja a többi élőlény elől a talaj tápanyag- és vízkészletét, így ahol megjelenik, kisebb lesz a termés, jelentős termeléskiesést okoz. Káros hatása az emberekre: Azon kívül, hogy csökkenti a termésmennyiséget, a legfontosabb problémája az emberi egészségre gyakorolt káros hatása. Évről évre többen és többen szenvednek a parlagfű és a gyomnövények okozta allergiától és asztmától. A parlagfűmennyiség növekedésének eredménye, hogy virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén együttvéve.

Hirdetés

 

A védekezést az alapján osztályozhatjuk, hogy a parlagfű már jelen van-e a környezetünkben, azaz létezik megelőző és utólagos védekezés. A megelőző védekezés lényege, hogy a parlagfű ne is jelenjen meg. Erre kiváló módszer a talaj és a környezet megfelelő ápolása. Ha a terület gondozott és karban tartott, akkor a parlagfű nem is üti fel a fejét. A már jelenlévő növény elleni védekezés lehetősége a gyomirtás, a mechanikus és a kémiai (vegyszeres) védekezés. A kézi gyomlálás bár hatásos, hiszen teljes mértékben eltávolítja a növényt, rendkívül idő- és munkaigényes megoldás, továbbá a munkát végző személy egészségére is károsan hathat. Kézi gyomlálást csak kesztyűben szabad végezni!

Hirdetés

 

A kapálás következményei is hasonlóak, azonban előnye, hogy nem kell közvetlenül érintkezni a növénnyel. A kaszálás a növény levágását jelenti. Ez akkor hatásos, ha megfelelő időben és megfelelő időközönként megismételve, valamint megfelelő magasságban végzik. Az egyik leghatékonyabb védekezés a gyeptelepítés. Ilyenkor a zárt rendszerek kialakulása ellehetetleníti a parlagfű életterét. A parlagfüvet nem elég kihúzni vagy kiirtani. Hasznosítani vagy folyamatosan gondozni kell a jövőben a megtisztított területet! A föld mélyebb rétegeiben lévő magok 30–40 évig is csíraképesek.

 

A parlagfű elleni védekezés megszervezése az állam, illetve az önkormányzatok feladata. Törvény szabályozza a gyomirtási kötelezettséget, amelynek betartását ellenőrök vizsgálják, hogy felfedezzék a törvény által előírt tiltás ellenére parlagfű borította területeket. E terület tulajdonosait pedig pénzbírság megfizetésére kötelezi az állam. Állami szinten is léteznek programok a lakosság tájékoztatására, a kutatásokra, valamint az irtás megszervezésére. Az önkormányzatok helyi szinten próbálják a megoldásokat megtalálni. Ilyen lehet például egy hétvége kijelölése az adott településen, amikor arra próbálják rávenni a helyi lakosságot, hogy közösen gyűjtse be a parlagfüveket. A begyűjtött parlagfű után pedig ajándékot, vagy más ellenszolgáltatást kapnak a segítők. A következő oldalon leírtuk nektek, mi van az érem másik oldalán!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-12-06

A júdásfa bemutatása, gondozása

Ismerjétek meg ti is az egyik legérdekesebb, egyben legszebb növényt, mostani cikkemben a csodálatosan szép júdásfát mutatom be nektek! Tudjatok meg mindent a júdásfa gondozásáról, neveléséről!

2018-12-03

Az egyik legkedveltebb növény – A zamiopálma gondozása, nevelése

A zamiopálma gondozásáról, neveléséről osztok meg most veletek minden hasznos tudnivalót. Olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent a zamiopálmáról!

2018-12-06

Biztonságos növényvédők vethetnek véget az élelmiszerválsággal fenyegető hernyóinváziónak

Dollármilliárdos károkat okoznak a hernyók világszerte, most Afrika a legveszélyeztetettebb kontinens, de ha nem sikerül megoldani a gondot, akkor Európa is veszélybe kerül hamarosan!

2018-11-16

A pampafű gondozása, teleltetése

A pampafű az egyik legközkedveltebb növény, ami szinte minden egyes kertben megtalálható. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pampafű gondozásáról, illetve a pampafű teleltetéséről.

2018-11-22

Minden nap egy fát ültetett a kihalt szigeten, elképesztő változás!

Elképesztő, amit ez a férfi tesz már sok-sok éve! Minden egyes nap elültet egy fát a kihalt szigeten…Most elmondjuk, miért csinálja ezt, illetve megmutatjuk azt is, hogyan néz ki ma a sziget!

2018-08-11

Így termeld meg a sör hozzávalóit saját kertedben

Termeld meg te is a sör hozzávalóit a kertedben, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mit kell tennetek ahhoz, hogy tudjatok saját sört készíteni otthon!

2018-11-28

A legillatosabb szobanövények, amiknek a te lakásodban is helyük van!

Bemutatom a legillatosabb szobanövényeket, amelyeknek a te lakásodban is ott a helyük! Olvasd el cikkemet, és ismerd meg azokat a szobanövényeket, amik hihetetlenül illatosak!

2018-11-26

Minden a citromfa teleltetéséről

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

További cikkek ebben a témában
Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

Rovarölo Insegar 25 WG

Az integrált gyümölcsösök nélkülözhetetlen szere, hernyó kártevők ellen.Hatóanyag: 25 %... Tovább

kaszálógép (fűkaszáló gép)

a szálastakarmányt levágja és renden hagyja. A vontatott és önjáró típusú kaszálógépek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.