Magyarország a parlagfű európai hazája

Magyarország a parlagfű európai hazája

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Európában Magyarország vezeti a parlagfűvel leginkább fertőzött országok rangsorát. Hazánkban a szántóterületek több mint öt százalékát borítja be a gyomnövény, amely becslések szerint minden ötödik embernek okoz allergiás tünetet. Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd forint értékű terméskiesést okoz a parlagfű. A minisztérium tavaly dolgozta ki a komplex parlagfű-mentesítési programot.

Allergiát és terméskiesést egyaránt okoz

Éves szinten több tízmilliárd forintos terméskiesést és így bevételkiesést is okoz a parlagfű a magyar agráriumnak. „Jelenleg Magyarország számít Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának, a szántóterületek több mint öt százalékát borítja be a növény. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll a parlagfű, amely a becslések szerint minden ötödik embernek allergiás tünetet okoz. A parlagfű visszaszorítása össztársadalmi érdek” – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet elsősorban a megelőzésre, valamint a megfelelő és időben történő tájékoztatásra fekteti a hangsúlyt, de arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell eltávolítaniuk birtokukról a parlagfüvet.

 

A parlagfű ellen védekezést már az alaptantervbe építenék

Információink szerint hamarosan jóváhagyják az idén kidolgozott Magyarország parlagfű elleni rövid és középtávú védekezési akciótervét. Eszerint a társadalmi tudatformálás elengedhetetlen eszköze a diákok tájékoztatása, ezért a tervek között szerepel a parlagfű kérdésének beépítése az alaptantervbe az oktatás valamennyi szintjén. „Az akcióterv további célja, hogy a szakmaközi szervezetek bevonásával növénytermesztési, technológiai, parlagfű-mentesítési és prevenciós ismereteket adjon át a gazdáknak, valamint hatékonyabbá tegye a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatási és riasztási rendszert” – áll a Nébih tájékoztatójában. A szervezet kijelenti, a lakosság is tehet közérdekű bejelentést, ha parlagfüvet észlel. „Ezt célszerű a helyszíni ellenőrzés elvégzésére jogosult hatóságoknál megtenni. A bejelentésnél törekedni kell arra, hogy minél több és pontosabb információ kerüljön a hivatalhoz. Ajánlott megadni a parlagfű magasságát, azt, hogy mezőgazdasági területen található-e, előfordul-e kultúrnövény a környezetében” – közölte a Nébih.

 

Komplex parlagfű mentesítési program áll rendelkezésre

Jordán László, a hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese hangsúlyozta, az idén az országos Parlagfű-bejelentő rendszer (PBR) fejlesztése is megkezdődött, ami az interneten, illetve mobiltelefonon érkező lakossági bejelentéseket fogadja, feldolgozza, és azokat a már eddig is jól működő, hatósági ügyintézést szolgáló Parlagfű-információs rendszernek továbbítja. „Nagyon fontos, hogy az emberek felismerjék és tisztában legyenek a növény eltávolításának módszereivel. Ugyancsak fontos a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ezért a növényt virágbimbóinak kialakulása előtt el kell távolítani. Hatékony módszer a növény gyomlálása, kapálása vagy kaszálása. Fontos, hogy rendszeresen kaszáljunk, és a megfelelő magasságban, a gyökérnyaki résznél vágjuk le a növény szárát” – folytatta az elnökhelyettes. A vidékfejlesztési tárca tavaly dolgozta ki a komplex parlagfű-mentesítési programot, amely a hatóság, a civilszervezetek és a gazdálkodók véleményét is figyelembe véve foglalja össze a szükséges intézkedéseket. Tavaly több mint kétszáz önkormányzat nyert a tárca Parlagfűmentes település című pályázatán. A nyertes önkormányzatok kétszázötvenezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Forrás: eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagyzug

olyan lefolyástalan felszíni mélyedés, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő. A... Tovább

hínárnövényzet

vízben élő, szabad szemmel látható, makroszkopikus növényzet, főleg virágos növényekből,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem