Növényvédő szer behozatal külföldről: szabályos-e a paralel-import, engedély, növényvédőszer kereskedelem, párhuzamos behozatali engedély

Paralel import

Dankó Róbert
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az utóbbi időben különféle vélemények és kritikák fogalmazódtak meg a párhuzamos behozatal „paralel importtal” kapcsolatban, ezért szeretnénk a következőkben néhány dologra rávilágítani. A cikk szerzője, Dankó Róbert úr saját álláspontját írta le, szívesen várjuk és közöljük az esetleges ellenvéleményeket is cikk formájában. Tisztázzuk, jók-e, használhatóak-e a külföldről jóval kedvezőbb áron behozott, növényvédő szerek? Más a hatóanyag, jobb-e a Magyarországon vásárolt növényvédőszer, vagy csak magasabb árréssel dolgoznak a hazai importőrök?! A fórumba várjuk mindenkinek a véleményét a témáról! Vita a növényvédő-szer paralel importról a növénytermesztés fórumban ide kattintva!
Növényvédő szer behozatal külföldről: szabályos-e a paralel-import, engedély, növényvédőszer kereskedelem, párhuzamos behozatali engedély

Szabad kereskedelem és a választás szabadsága

Az EU a legnagyobb szabadkereskedelmi övezet a világon, amely adta lehetőségekből mindannyiunknak joga részesedni. Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának egyik legfontosabb előnye - a határok megnyílásával - a termékek szabad áramlása a 25 EU tagállam között. A „paralel import” intézménye az 1990-es évek óta létezik az Európai Unióban. A termékek szabad áramlása természetesen a gyártók/szállítók közötti verseny fokozódásával jár, ami a vásárlók javát szolgálja választás szabadsága, a jobb szolgáltatás és az árak területén. Az azóta eltelt időszakban több millió termelő használt és használ sikeresen „paralel import” termékeket, élvezve a szabad választás és az alacsonyabb ár előnyeit.

A növényvédő szerek tagországok közötti szabad kereskedelmének – más termékektől eltérően - feltétele a „párhuzamos behozatali engedély” megszerzése. Az engedély beszerzésének pontos menetét Magyarországon a többször módosított 89/2004 (V.15.) FVM rendelet szabályozza.


Mi is a „paralel import” (párhuzamos behozatal)?


Párhuzamos behozatal (paralel import): növényvédő szernek az Európai Gazdasági Térségről szóló Szerződéshez Szerződő Államból Magyarországra történő behozatala, mely meghatározott feltételek alapján azonos egy Magyarországon már engedélyezett növényvédő szerrel (referencia növényvédő szer). Amikor egyazon gyártó által gyártott, ugyanazon termék több tagországban engedélyezett, a magyar engedélyező hatóság – a törvények által előírt ellenőrzést követően - a kérelmező részére megadja a „paralel import” engedélyt.

A „paralel import” engedély kiadását követően az engedély tulajdonosa jogosult az adott termék Magyarországra való behozatalára, forgalmazására, ugyanúgy mint bármilyen más engedéllyel rendelkező termék forgalmazója.
 

Különítsük el a definíciókat!

Engedélyezett termék

 1."Originális” engedélyezett termék
      Olyan termék, amely átesett a teljes engedélyezési eljáráson, elsőként kapott engedélyokiratot
 2. "Generikus” engedélyezett termék
       Olyan termék, amelyet korábban már más vállalat engedélyeztetett
 3. "Paralel import engedély”
       Egy érvényben lévő engedély alapján (ugyanarra a termékre)  kiadott behozatali és forgalmazási engedély.
 4. "Referencia termék": olyan originális, vagy generikus termék, amely engedéllyel rendelkezik. Ezen engedély
      alapján adható ki a "paralel-import" engedély.


Nem engedélyezett termék


Bármilyen Magyarországon nem engedélyezett termék, függetlenül a gyártójától legyen az egy engedélyezett termék „másolata”, vagy olyan „originális” termék, amely nem rendelkezik engedéllyel.

Valamennyi Magyarországon forgalmazott termék végigment az előírt engedélyezési eljáráson, engedélyokirattal rendelkezik és megfelel az engedélyezési hatóság által kiadott engedélyben foglaltaknak. Ez azt is jelenti, hogy a terméket a „referencia termék” gyártója gyártotta és megfelel a Magyarországon forgalmazott „referencia termék” engedélyokiratának.
Következésképpen az adott termék ugyanúgy használható – akár az egyes támogatási programokban is - mint a „referencia termék”.

Termék minőség és garancia

A termékekre vonatkozó garanciával kapcsolatban szintén különféle vélemények fogalmazódtak meg.
Egyértelmű, hogy – az Európai Uniós jogrendszernek megfelelően – a „paralel import” termékek minőségére ugyanazon garancia vonatkozik, mint más termékekre, mely garanciát a termék gyártója biztosítja. A garanciát nem befolyásolja az a körülmény, hogy azt ki hozza forgalomba. A garancia a gyártó felelőssége.

A „paralel import” intézménye növeli a beszállítói versenyt, melynek eredménye a vásárló számára a nagyobb választási lehetőség és a kedvezőbb ár.

Vita a témáról a fórumban ide kattintva!

Forrás: www.nov-szer.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

37/2006. (V. 18.) FVM rendelet

az "EK-mûtrágya"-ként megjelölt mûtrágyák forgalomba hozataláról és ellenõrzésérõl A... Tovább

humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

Tovább a lexikonra