Ültessünk paradicsomot május közepétől a fagyok után nagyapám tanácsai szerint

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

paradicsom ültetés

1. Túl korai paradicsom ültetés

Sokan túl korán ültetik el a paradicsom palántákat, amikor még fennáll a fagyveszély. A paradicsom melegkedvelő növény, és a hideg talaj vagy éjszakai fagyok károsíthatják a fiatal növényeket. Magyarországon az ideális időszak az utolsó fagyok – május 15. – után 2-3 héttel van.

2. Nem megfelelő távolság a paradicsomok között

A palánták túl közel ültetése is gyakori hiba. A paradicsom növényeknek legalább 45 cm távolságra van szükségük egymástól, hogy megfelelően tudjanak növekedni és szellőzni. A sűrű ültetés gátolja a levegő áramlását, ami kedvez a gombás betegségek kialakulásának.

3. Rossz ültetési mélység a paradicsom ültetésnél

Sokan nem ültetik elég mélyre a paradicsom palántákat. A paradicsom szárán lévő apró gyökérkezdemények mélyebbre ültetve erősebb gyökérzetet fejlesztenek ki, ami stabilabbá és ellenállóbbá teszi a növényt.

4. Nem megfelelő öntözés: a paradicsomok vízigényesek

A túlzott vagy elégtelen öntözés egyaránt problémát okozhat. A paradicsomnak rendszeres és egyenletes vízellátásra van szüksége, különösen a termésképzés időszakában. A talaj legyen nedves, de ne álljon vízben, mert ez gyökérrothadást okozhat.

5. Nincs megfelelő támasztéka paradicsom palántának

A paradicsom növények támaszték nélkül könnyen kidőlhetnek vagy megsérülhetnek a szélben. Fontos, hogy időben biztosítsunk karókat vagy rácsokat, amelyek segítik a növényeket felfelé növekedni és megtartani a termés súlyát.

6. Hiányzó paradicsom mulcsozás

A mulcsozás elhagyása is gyakori hiba. A talajtakaró, például szalma vagy komposzt, segít megőrizni a talaj nedvességét, csökkenti a gyomok növekedését, és javítja a talaj hőmérsékletét. Ezen kívül a mulcs védi a talajt az eróziótól és a szélsőséges időjárástól.

7. Nem megfelelő paradicsom trágyázás

A túl kevés vagy túl sok tápanyag is gondot okozhat. A paradicsomnak kiegyensúlyozott tápanyagellátásra van szüksége. A túl sok nitrogén serkenti a lombozat növekedését, de visszafoghatja a termésképzést. Ajánlott komposztot vagy speciális paradicsomtrágyát használni, amely megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat.

8. Kártevők és betegségek figyelmen kívül hagyása

A kártevők és betegségek elleni védekezés elhanyagolása is komoly problémákat okozhat. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és szükség esetén alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi intézkedéseket. A társnövények ültetése, mint például a körömvirág és a bazsalikom, segíthetnek természetes módon távol tartani a kártevőket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-27

Eddig csak álmodozni mertél a bőséges paradicsomtermésről? Csináld ezeket, és érd el az álmod!

Minden kertész és házi kertész tudja, mennyi munka van a növénytermesztéssel. Ezek a tanácsok abban segítenek, hogy bőséges paradicsomtermésed legyen idén.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erdő környezetvédelmi szerepe

az erdő összetett igényt elégít ki, termelési tényező; fontos az üdülési és szociális... Tovább

Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Paradicsom