Ültessünk paradicsomot május közepétől a fagyok után nagyapám tanácsai szerint

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyarországon a koktélparadicsom palánták kiültetésének legmegfelelőbb ideje az utolsó fagyok elmúltát követő 2-3 hét, ami általában május közepére esik. Ez a hivatalos fagymentes nap, május 15. után következik be, de a helyi időjárási viszonyoktól függően kissé eltérhet. Most pedig szeretném megosztani kertész nagyapám titkát, hogyan ültesd ki a paradicsom palántáidat, ha most állsz neki!

paradicsom ültetés

Hogyan kell elültetni a paradicsomot?

Izgalmas nap ez! Végre elültethetem a paradicsomjaimat és a sok társnövényt, amivel közbeültetem, mivel elmúlt a fagy utolsó esélye. Az előkészületek után a következő lépésekben mutatom be a paradicsom ültetésének titkait.

Kezdésként kimérem az ágyást és 45 cm-re helyezem el a paradicsomokat, és mély gödröt ások, amelybe friss komposztot teszek, hogy termékeny talajt biztosítsak a növényeknek.

Ezután meglocsolom a lyukat, hogy minimalizáljam a transzplantációs sokkot, és egy erős kerti zsineget helyezek a növény gyökérgömbje alá, hogy stabilan rögzítse a helyén.
Az alsó leveleket eltávolítom a növényről, hogy ne érintkezzenek a talaj felszínével, és mélyre ültetem a palántát, hogy erősebb gyökérzet alakuljon ki.

Ezután feltöltöm a növény körül fennmaradó teret több komposzttal, és szilárdítom, hogy egy tál formát hozzak létre, amely a vizet egyenesen a növény gyökérzónájába irányítja.

Hozzáadok egy gyűrű bio szalmatakarót, hogy segítse a vízvisszatartást, majd a zsineget a növény köré tekerem, ami támaszt nyújt majd a növény felnövése során, végül egy egyszerű csúszócsomóval rögzítem.

A paradicsom társnövények előnyei

A paradicsomok köré ültetett társ növények nemcsak dekoratívak, hanem praktikusak is. Először is, a körömvirág színt ad a kertnek, ragadozó rovarokat vonz, és segít elriasztani a közönséges kártevőket.

A bazsalikom a paradicsom klasszikus kulináris társa, és erős illatával szintén segít elriasztani a kártevőket. A bab, amely megköti a nitrogént a talajban, nem foglal sok helyet az ágyás szélén, így ideális társ a paradicsom számára. Az édes ternye, hasonlóan a körömvirághoz, vonzza a ragadozó rovarokat, és erős illatával, amely a mézhez hasonló, még több hasznos rovar csalogat a kertbe. Végül, a metélőhagyma ültetése az ágyás hátsó részébe erős illatával elriasztja a gyakori kártevőket, mint például a takácsatkát.

A paradicsom ágyás beültetése

Az ágyás teljesen beültetve készen áll, és a paradicsomok most már teljesen védettek a kártevők ellen. A társnövények nemcsak szépséget és biológiai sokféleséget hoznak a kertbe, hanem természetes védekezést is nyújtanak a kártevők ellen, ami hozzájárul a bőséges terméshez.

Lapozz a következő oldalra, ahol kiderül, miket rontanak el a legtöbben a paradicsom ültetésnél!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-05

Ezekkel a trükkökkel gyorsítsd fel a paradicsomjaid érését

Szomorúvá tesz a látvány, hogy még éppen, hogy virágoznak a paradicsomjaid? Gyorsítsuk fel a növekedésüket ezekkel a szuper tippekkel, mutatjuk, mikre figyelj!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Termelő kereső

A termelő kereső segít mindenkinek, a termelőknek egy ingyenes hirdetési felületet biztosít,... Tovább

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Paradicsom