Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

hirdetes

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A paradicsom népszerű és kifizetődően termeszthető zöldség, de ha nem megfelelően termesztjük, különböző problémákkal szembesülhetünk. Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során, hogy egészséges és bőséges termést kapjunk.

paradicsomtermesztés hibák

Leggyakoribb hibák, amiket paradicsomtermesztés során vétünk


A paradicsomtermesztés az egyik leggyakoribb a művelet a házi kertészek körében, azonban könnyű termesztésének ellenére vannak különböző hibák, amiket elkövethetünk, így nem kapunk jó termést. Hogy ezt elkerüljük, összegyűjtöttük a leggyakoribb paradicsomtermesztési hibákat.


1.    Rossz paradicsomfajtát választottunk a termesztéshez


Nem minden paradicsomfajta egyforma, így nem is ugyanúgy kell termeszteni őket. Egyesek jobban megfelelnek bizonyos termesztési feltételeknek, mint mások. Ültetés előtt tájékozódj a legjobb paradicsomfajtákról a Te régiódban, valamint a saját kerted adottságait is fedezd fel. Vedd figyelembe az olyan tényezőket, mint a betegségekkel szembeni ellenállás, a hőtűrés, valamint a gyümölcs mérete és íze.

2.    Nem biztosítunk elég napfényt a paradicsomnak


A paradicsomnak legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége a virágzáshoz. Ha nem kapnak elég napsütést, kicsi, halvány gyümölcsöt teremhetnek, vagy egyáltalán nem teremnek. Ügyeljünk arra, hogy a paradicsomot napos helyre ültessük, és ne ültessük túl árnyékos területre.

3.    Túlöntözés vagy alulöntözés

hirdetes


A paradicsomnak állandó nedvességre van szüksége a növekedéshez, de a túl sok vagy túl kevés víz problémákat okozhat a paradicsom fejlődésében. A túlöntözés gyökérrothadáshoz és más gombás betegségekhez, az alulöntözés pedig virágvégi rothadáshoz és növekedési visszamaradáshoz vezethet. Az időjárási viszonyoktól függően hetente egyszer vagy kétszer öntözzük mélyen a paradicsomot, és ügyeljünk arra, hogy a talaj jól folyjon át a földön.

4.    Nem kap elég támogatást


A paradicsom nehéz lehet és a szár nem biztos, hogy elbírja, és meglehetősen magasra nőhet, ezért támogatásra van szükségük, hogy függőleges irányba nőhessenek tovább. Támogatás nélkül a növények meggörbülhetnek vagy eltörhetnek, a termés pedig a talajhoz érhet és elrothadhat. Használjunk karókat, ketreceket vagy rácsokat a növények megtámasztására, és tartsuk távol őket a talajtól.

5.    Nem megfelelő műtrágyát kap


A paradicsomnak folyamatos tápanyagellátásra van szüksége a növekedéshez és a gyümölcsterméshez. A túltrágyázás vagy a nem megfelelő műtrágya használata azonban több kárt okozhat, mint hasznot. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát vagy paradicsomspecifikus műtrágyát a csomagoláson található utasítások szerint. Kerüljük a túl sok nitrogén használatát, ami túlzott lombnövekedéshez és kevesebb gyümölcshöz vezethet.

hirdetes

6.    A kártevő- és betegségproblémák figyelmen kívül hagyása


A paradicsom hajlamos számos kártevőre és betegségre, mint például a levéltetvekre, a paradicsomszarvférgekre és a kórokozókra. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a problémákat, akkor a növekedés visszaeséséhez, rossz gyümölcsminőséghez és akár a növény halálához is vezethetnek. Rendszeresen ellenőrizni kell növényeinket, és azonnal kezeljük a kártevőkkel vagy betegségekkel kapcsolatos problémákat szerves módszerekkel vagy szükség esetén vegyszeres védekezéssel.


Ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, növelhetjük esélyeinket az egészséges és termékeny paradicsomnövények termesztésére. Megfelelő gondossággal és odafigyeléssel egész szezonban élvezhetjük a lédús, érett paradicsomok bőséges termését.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-08

3 elképesztő dolog, amit az Epsom-só tesz a paradicsomokkal

Jó az Epsom-só a paradicsomnak? Ebben a cikkben kielemzünk 3 elképesztő dolgot, amire az Epsom-só kiváló a paradicsomok különféle betegségeire és gondozására!

2023-05-23

Így termessz paradicsomot függőkosarakban a teraszodon egyszerűen

A paradicsom termesztés függőkosarakban is simán sikerülhet, csak kövesd a segítő tippjeinket a cikkben, hogy neked is lédús és egészséges termésed legyen!

2023-05-26

5 alapvető tipp a paradicsom kötözéséhez és karózásához

Ezek a paradicsom kötözési trükkök sokat segítenek a karózásban, hogy még több és jobb termésed legyen: te is hálás leszel és a paradicsom termés is jobb lesz!

2023-05-04

Ültessük ki a sárga körte paradicsom palántákat

A sárga körte paradicsom egy nagyon könnyen termeszthető, szinte magnélküli paradicsomfajta. Mutatjuk, hogy termeszd te is a kertedben ezt a finom paradicsomot.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Chorus 75 WG

Almástermésűekben és csonthéjasokban lisztharmat, varasodás és monília, szőlőben... Tovább

110/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

A sertés ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 140/2007.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés