Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A paradicsom népszerű és kifizetődően termeszthető zöldség, de ha nem megfelelően termesztjük, különböző problémákkal szembesülhetünk. Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során, hogy egészséges és bőséges termést kapjunk.

paradicsomtermesztés hibák

Leggyakoribb hibák, amiket paradicsomtermesztés során vétünk


A paradicsomtermesztés az egyik leggyakoribb a művelet a házi kertészek körében, azonban könnyű termesztésének ellenére vannak különböző hibák, amiket elkövethetünk, így nem kapunk jó termést. Hogy ezt elkerüljük, összegyűjtöttük a leggyakoribb paradicsomtermesztési hibákat.


1.    Rossz paradicsomfajtát választottunk a termesztéshez


Nem minden paradicsomfajta egyforma, így nem is ugyanúgy kell termeszteni őket. Egyesek jobban megfelelnek bizonyos termesztési feltételeknek, mint mások. Ültetés előtt tájékozódj a legjobb paradicsomfajtákról a Te régiódban, valamint a saját kerted adottságait is fedezd fel. Vedd figyelembe az olyan tényezőket, mint a betegségekkel szembeni ellenállás, a hőtűrés, valamint a gyümölcs mérete és íze.

2.    Nem biztosítunk elég napfényt a paradicsomnak


A paradicsomnak legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége a virágzáshoz. Ha nem kapnak elég napsütést, kicsi, halvány gyümölcsöt teremhetnek, vagy egyáltalán nem teremnek. Ügyeljünk arra, hogy a paradicsomot napos helyre ültessük, és ne ültessük túl árnyékos területre.

3.    Túlöntözés vagy alulöntözés


A paradicsomnak állandó nedvességre van szüksége a növekedéshez, de a túl sok vagy túl kevés víz problémákat okozhat a paradicsom fejlődésében. A túlöntözés gyökérrothadáshoz és más gombás betegségekhez, az alulöntözés pedig virágvégi rothadáshoz és növekedési visszamaradáshoz vezethet. Az időjárási viszonyoktól függően hetente egyszer vagy kétszer öntözzük mélyen a paradicsomot, és ügyeljünk arra, hogy a talaj jól folyjon át a földön.

4.    Nem kap elég támogatást


A paradicsom nehéz lehet és a szár nem biztos, hogy elbírja, és meglehetősen magasra nőhet, ezért támogatásra van szükségük, hogy függőleges irányba nőhessenek tovább. Támogatás nélkül a növények meggörbülhetnek vagy eltörhetnek, a termés pedig a talajhoz érhet és elrothadhat. Használjunk karókat, ketreceket vagy rácsokat a növények megtámasztására, és tartsuk távol őket a talajtól.

5.    Nem megfelelő műtrágyát kap


A paradicsomnak folyamatos tápanyagellátásra van szüksége a növekedéshez és a gyümölcsterméshez. A túltrágyázás vagy a nem megfelelő műtrágya használata azonban több kárt okozhat, mint hasznot. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát vagy paradicsomspecifikus műtrágyát a csomagoláson található utasítások szerint. Kerüljük a túl sok nitrogén használatát, ami túlzott lombnövekedéshez és kevesebb gyümölcshöz vezethet.

6.    A kártevő- és betegségproblémák figyelmen kívül hagyása


A paradicsom hajlamos számos kártevőre és betegségre, mint például a levéltetvekre, a paradicsomszarvférgekre és a kórokozókra. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a problémákat, akkor a növekedés visszaeséséhez, rossz gyümölcsminőséghez és akár a növény halálához is vezethetnek. Rendszeresen ellenőrizni kell növényeinket, és azonnal kezeljük a kártevőkkel vagy betegségekkel kapcsolatos problémákat szerves módszerekkel vagy szükség esetén vegyszeres védekezéssel.


Ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, növelhetjük esélyeinket az egészséges és termékeny paradicsomnövények termesztésére. Megfelelő gondossággal és odafigyeléssel egész szezonban élvezhetjük a lédús, érett paradicsomok bőséges termését.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkalmazkodás (adaptáció)

az élő szervezetek azon tulajdonsága, hogy a megváltozott külső és belső feltételek... Tovább

evolúció

az élő anyag keletkezése élettelenből, az élő szervezetek változatosságának, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés