Paradicsomtermesztés fejjel lefelé - Tudtad, hogy létezik paradicsomtermesztés fejjel lefelé? Ha kevés hely van a kertedben, vagy minimális napfény éri az udvart, akkor érdemes lehet kipróbálnod!

hirdetes

Paradicsomtermesztés fejjel lefelé – íme, amit tudnod kell róla

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A paradicsom fejjel lefelé termesztése több mint egy évtizede létező technika. Bár a függőleges ültetés a legtöbb esetben jobb módja a paradicsomtermesztésnek, a paradicsom fejjel lefelé történő termesztése is lehetséges egy kis utánajárással. A függesztett paradicsomültetők a leghasznosabbak ott, ahol a kertben korlátozott hely és a napfény van. Itt van minden, amit tudni kell a fejjel lefelé fordított paradicsomok termesztéséről!

paradicsom termesztés fejjel lefelé

Találd meg a megfelelő helyet a paradicsomoknak 

Mielőtt elültetnéd a fejjel lefelé fordított paradicsomot, először győződj meg arról, hogy van-e megfelelő hely a felakasztásához. Vegye figyelembe az ültetőgép teljes súlyát és a rendelkezésre álló napfényt.

Gondolj a súlyra

A fejjel lefelé fordított paradicsom tartály nagyon nehéz. A cserép, a nedves talaj és a gyümölcsös növény könnyen 20-25 kilót is nyomhat. Alapvető fontosságú a masszív függő és biztonságos szerkezet a paradicsomok rögzítéséhez. Ha a szél aggodalomra ad okot a környéken, akaszd fel a tárolóedényt egy széltől védett helyre.  

Napfény

A fejjel lefelé fordított paradicsomültetőket gyakran a ház a terasz tetejére függesztik fel. Ez erős hely a nehéz konténerek felakasztására, de előfordulhat, hogy hiányzik belőlük egy kulcselem – a napfény. A paradicsomnövényeknek, akár a kertben, akár egy konténerben nőnek, napi több mint 8 órányi közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy gyümölcsöt termeljenek. A verandatetők, a házak és a közeli fák egyaránt képesek árnyékot vetni egy függő konténerre. Válaszd ki a termesztési helyet, miután elemezted, hogyan befolyásolja a nap és az árnyék a teret egy egész napon keresztül. 

Jó, ha tudod: A növények mindent megtesznek, hogy felfelé nőjenek. Amikor egy paradicsom fejjel lefelé nő egy függő edényben, a szárak U-alakban nőnek, hogy a növekedési csúcsokat felfelé irányítsák. A szár menti terület, amely visszafordul, gyenge és könnyen megsérülhet a gyümölcs súlya vagy erős szél hatására. 
hirdetes

Paradicsom termesztés fejjel lefelé: így állj neki!

1. Gyűjtsd össze az anyagokat

Szükséged lesz egy 18 literes vödörre, erős fogantyúval és fedővel, egy fúróra fűrésztartozékkal egy 5 centis lyuk létrehozásához, virágföldre (nem kerti talajra, amely túl nehéz és nem folyik le) és két újságlap.

2. Válaszd ki a megfelelő paradicsomnövényt

Válassz kis gyümölcsű paradicsomot , például cseresznye-, szőlő-, körte- vagy ribizli paradicsomot.  

3. Készíts ültetőlyukat

A fúró- és fűrésztartozék segítségével készíts egy 5 cm széles lyukat a vödör alján.

4. Adj hozzá talajt és vizet

Fedd le az ültetési lyukat két réteg újságpapírral. Töltsük meg a vödröt háromnegyed részig virágfölddel, öntözzük meg jól, majd tegyük rá a fedelet.

5. Készítsük elő a paradicsom palántát

Vegyük ki a paradicsom palántát a kertészeti edényéből és óvatosan tekerjük be a gyökérgolyót egy réteg újságpapírral. Az újság megvédi a gyökérgolyót, amikor beékeled a vödör alján lévő lyukba.

hirdetes

6. Ültessük el a palántát

Állítsd az oldalára a vödröt, hogy hozzáférj az ültetőgödörhöz. Óvatosan készíts lyukat az ültetőlyukat fedő újságba és told el a talajt, hogy helyet biztosíts a palánta gyökérlabdájának. Helyezd a palántát az ültetőgödörbe.

7. Akasszuk fel az ültetőgépet

Akasszuk fel a fejjel lefelé fordított paradicsomültetődet olyan stabil helyre, amely elbírja annak teljes súlyát. Ha szükséges, távolítsd el a fedelet, vagy hagyd a helyén és szükség szerint távolítsd el, hogy meglocsold. 

Paradicsomtermesztési tippek a fejjel lefelé ültetéshez

Öntözd meg a fejjel lefelé fordított paradicsomültetőt, mint bármely konténernövényt. Naponta ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát. Ha a talaj felső pár centije száraz, öntözd meg mélyen a tartályt, amíg a víz ki nem fogy az ültetőgép aljából. Törekedj arra, hogy a talaj nedves legyen, de ne túl nedves. Az öntözés során a talaj kimosódhat a tartályból. Cseréld ki az elveszett talajt úgy, hogy szükség szerint töltsd fel a tartályt friss virágfölddel. A paradicsomot amint érett, szüreteld le, hogy enyhítsd a függő ágak stresszét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háttérsugárzás

a kozmikus sugárzásból eredő, a környezetben (levegőben, talajban) jelenlevő radioaktív... Tovább

Balatonfüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonfüred Felsõ köz 2. 8230 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom