Paradicsomtermesztéssel kapcsolatos érzések

hirdetes

Szeszélyes érzések, amiket csak a paradicsomtermesztők ismerhetnek

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A paradicsomtermesztés egy olyan utazás, aminek megvannak a csúcs- és a mélypontjai is, de egy biztos: aki egyszer megpróbálkozik vele, az képtelen lesz abbahagyni.

Paradicsomtermesztés

Ki is tudna ellenállni a házilag megtermelt friss paradicsomoknak, amelyek beszerzéséért nem hogy a zöldségesig nem kell elsétálni, még csak cipőt sem feltétlenül kell húzni hozzá. Íme néhány szeszélyes tény a paradicsomtermesztésről, amivel csak azok vannak tisztában, akik valaha nekifutottak már – te hánynál ismersz magadra közülük?

Paradicsomtermesztéssel kapcsolatos érdekességek

1. Beleszeretni a paradicsomtermesztés gondolatába

Ez a romantikus érzés általában egy zöldségesnél, a paradicsomos láda mellett ácsorogva üti meg először az embert, vagy egyik ismerőse kertjében lépkedve a zöldséges sorok között. „Vajon milyen lenne saját paradicsomból készített salátával enni az ebédet, amikor csak kedvem tartja?” Ez a gondolat biztosan a te fejeden is átszaladt már.

2. Elsőször mindent rosszul ültetsz…

A hirtelen felindulásból elkövetett ültetésnek számos növény lett már az áldozata, de hogyan is maradhatna türelmes az ember, ha manapság már szinte bárhol beszerezhető egy csomag zöldségmag? Ha te is elfelejtettél utána nézni paradicsomaid ültetési szükségleteinek, mielőtt a talajba dugtad volna a magokat, akkor pontosan tudod, hogy miről beszélünk.

hirdetes

3. …de ennek ellenére mégis sikerül termésre bírnod őket

Kezdő hibáid ellenére (amikről még nem is feltétlenül tudod, hogy hibák) paradicsompalántáid finom, friss terméssel ajándékozzák meg igyekezeteidet, és alig várod, hogy a következő szezonban újra végigzongorázhasd gondozásukat. 

4. Az elszánt érzés, hogy legközelebb jól csinálod majd

A második felvonás hasonlóképpen kezdődik, mint az első – a zöldségesnél megpillantod tavalyi szerelmeidet az egyik ládában, és máris rohansz egy újabb adag magért a helyi mezőgazdasági boltba. Meglehet, hogy tavalyi sikereiden felbuzdulva már automatikusan egy zacskó maggal várod az új szezont. A lényeg: most elhatároztad, hogy mindent ügyesebben csinálsz majd, mint először. 

hirdetes

5. Amikor rájössz, hogy az eredményes növénytartós kertészkedés nem olcsó mulatság

Kezdő hibáidon okulva most már utánanézel a dolgoknak, és egyre több költség halmozódik fel képzeletbeli paradicsom birodalmad fenntartásához. Rájössz például, hogy a paradicsomoknak erős gyökérzetre van szükségük, amihez egy mélyebb cserép vagy növénytartó ládára lesz szükséged. Minél nagyobb egy tároló, annál többe kerül – és persze ne feledkezzünk meg a komposzttról és táptalajról sem, amit beléjük öntesz majd. Na és mi a helyzet a drótokkal? Mert hogy azok is kellenek, hogy a paradicsomok „könyökeit” legyen mivel hozzáerősíteni a karókhoz. Ja, igen. Karókra is szükséged lesz. És ezzel még természetesen nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kóliindex

az itatásra használt víz bélsárral való szenyyezettségének mértékét fejezi ki. Jelzi a... Tovább

karusszelszerű fejőállás

a fejési rendszerek közül a mobil fejőállású változat (körforgó fejőberendezés). A... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem