Paradicsomoldat készítése házilag - Milyen oldatot érdemes használni a paradicsomokon? Készítsd el Te is házilag

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Szélesi Ferenc,
Frissítve: 2024.06.13
Frissítette: NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Két évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy kipróbálok egy házilag elkészíthető oldatot, kicsit kételkedtem benne, de elképesztő eredményben volt részem a segítségével. Mostani cikkemben nektek is megmutatom a trükköt, érdemes kísérleteznetek vele idén! 

Paradicsomhoz készíthető oldat

Élesztő a bőséges paradicsomért

Mindig is utáltam a vegyszerek jelenlétét a kertben, éppen ezért egész életemben arra törekedtem, hogy száműzzem ezeket az ártó dolgokat. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a növényekre oda kell figyelnünk, a gyümölcsöket és a zöldségeket is megtámadják olyan kártevők, amik akár az egész termést tönkretehetik, szóval elkerülhetetlen a védekezés.

A vegyi anyagokkal viszont az a legnagyobb baj, hogy nem csak a kártevőket intézik el, hanem a terméssel együtt bejutnak a szervezetünkbe is, és komoly károkat okozhatnak. Szerencsére léteznek olyan természetes szerek, amik megvédik a növényeket a kártevőktől, nem okoznak semmi gondot számunkra, mégis hihetetlenül hatásosak! Most pedig nézzük, milyen szert próbáltam ki a tavalyi évben, mindenkinek merem ajánlani, az én paradicsomjaim hihetetlen módon háláltak meg ezt a féle gondoskodást egész nyáron! 

 

Használjunk élesztős oldatot!

Először is öntsünk egy edénybe legalább 3 liter vizet, forraljuk fel, majd adjunk hozzá 10 evőkanál cukrot, és 10 gramm szárított élesztőt. Fontos, hogy olyan edényt válasszunk, amiben legalább 7-8 liter víz kényelmesen elfér, nem fut ki, mert a folyadék mennyisége a kétszeresére fog nőni időközben! Hagyjuk az oldatot 8-10 órán keresztül állni, néha kevergessük meg, ha reggel kezdtük el a készítését, akkor este nyugodtan használhatjuk is!

A paradicsom oldat használata

Hét liter vízhez töltsük hozzá az elkészült oldatot, és öntözzük meg vele a paradicsomtöveket. Igazság szerint minden zöldségnél alkalmazhatjuk az oldatot, mivel nagyon jó hatással lesz minden növényre. Én még nem próbáltam, csak paradicsomnál, de nagyon bevált! Mielőtt az oldatot használnánk, öntözzük meg alaposan a növényeket tiszta vízzel. Érdemes megismételni az oldattal való öntözést 13-15 naponta.

Miért olyan jó ez a paradicsom oldat?

Az élesztőgombákban rejlik a titok, ugyanis ezek a gombák megakadályozzák, hogy más kártékony gombák megtelepedjenek, emellett az oldat elősegíti a levelek fejlődését, és a bőséges termés kialakulásában is szerepet játszik! Én már pár nap után láttam a változást, a levelek szebbek lettek, élénkzöld színben pompáztak, és soha nem volt ilyen jó termésem! Próbáljátok ki ti is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árapasztó

olyan vízépítési létesítmény, amelynek segítségével az árvízi károk a víz... Tovább

hüvely

a hímvessző befogadására szolgáló, a női nemi utaknak a péra és a külső méhszáj... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség