Paradicsomlekvár készítésének menete, minden a paradicsomlekvárról!

Így készíts házi paradicsomlekvárt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi odafigyeléssel és szorgalommal azonban akár az őszi szezonra is megőrizheted a nyár jellegzetes ízeit. A paradicsomlekvár elkészítéséhez csupán a legalapvetőbb lekvárbefőző technikákra és felszerelésekre lesz szükséged!

Így készül a tökéletes paradicsomlekvár

Milyen ízeket kínál a paradicsomlekvár?

A paradicsomlekvár nem olyan édes, mint a más gyümölcsökből főzött lekvárok, ami annak köszönhető, hogy a paradicsomokban nagy mennyiségű pektin található. Mivel a pektin egy természetes sűrítőanyag, a paradicsomlekvár elkészítéshez kevesebb cukorra van szükség – innen a kevésbé édes íz. Sok paradicsomlekvár melegebb ízű fűszereket ír elő, mint például gyömbért vagy borsot. Ezektől a lekvárnak sűrűbb állaga lesz, és persze gazdagabb ízvilága lesz. A paradicsomlekvár textúráját tovább sűrűsíti, hogy a paradicsomdarabokat is benne szokás hagyni.

Hogyan készül a paradicsomlekvár

Az alábbi recept Roma vagy Datterino paradicsomokkal a legfinomabb, de persze más fajtákkal is kísérletezhetsz. Fontos észben tartani, hogy a kész paradicsomlekvárt kihűlése után hűtőben kell tárolni, ahol legfeljebb két hétig őrzi meg szavatosságát.

Hozzávalók

A paradicsomlekvárhoz szükséged lesz 90-100dkg Roma vagy Datterino paradicsomra, kibelezve, illetve 2,5 centis kockákra felvágva. Kelleni fog még 1/2 csésze barnacukor, 2 evőkanál almaborecet, 1 evőkanál hámozott, lereszelt friss gyömbér, 1 teáskanál kóser só, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1/4 teáskanál füstölt paprika, illetve1/4 teáskanál piros paprikapehely. Mindemellett legyen kéznél egy 3-3,5 literes holland sütő, egy konyhai spatula vagy fakanál, illetve 2 db 250ml-es tiszta, fertőtlenített befőttes üveg.

A paradicsomlevkár elkészítése

Helyezd az összes hozzávalót a holland sütőbe, majd kezdd el forralni őket. Mindeközben rendszeresen kevergesd meg a hozzávalókat a spatulával vagy a fakanállal. Miután a sütő tartalma felforrt, vegyél vissza a hőfokból és hagyd lassú tűzőn főni nagyjából két órán keresztül, vagy amíg a lekvár állaga be nem sűrűsödik. Mindeközben persze ne felejtsd el rendszeresen kevergetni a hozzávalókat. A lekvár akkor tekinthető késznek, ha végig tudsz húzni egy kanalat a sütő alján úgy, hogy nem folyik nedv az elkapart lekvár helyére. A kész lekvárt öntsd át a két befőttes üvegbe, majd hagyd, hogy kihűljenek. Ez után két hétig tárolhatók a hűtőben.

További tanácsok a paradicsomlekvár elkészítéséhez

Az egész folyamat viszonylag egyszerű és kézenfekvő. Fontos, hogy odafigyelj a főzés időtartamára, és hogy közben időnként alaposan megkavargasd a paradicsomokat. Ajánlott vastag aljú fazekat használni, hogy a paradicsomok ne égjenek meg a főzés közben. A kész paradicsomlekvárt ízlés szerint bármilyen fogáshoz használhatod, de kipróbálhatod például pirítóson is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bankkivonat

a vállalatok részére küldött értesítés, amelyben a számlakezelő bank az általa vezetett... Tovább

kolonc

a csomóba összeálló, ürülékkel, sárral erősen szennyezett, csökkent értékű gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom