A lekvárkészítés a tartósítás egyik legnépszerűbb (és legízletesebb) formája, azonban sokaknak eszükbe sem juta így félretenni fel nem használt paradicsomaikat. Némi odafigyeléssel és szorgalommal azonban akár az őszi szezonra is megőrizheted a nyár jellegzetes ízeit. A paradicsomlekvár elkészítéséhez csupán a legalapvetőbb lekvárbefőző technikákra és felszerelésekre lesz szükséged!
Milyen ízeket kínál a paradicsomlekvár?
A paradicsomlekvár nem olyan édes, mint a más gyümölcsökből főzött lekvárok, ami annak köszönhető, hogy a paradicsomokban nagy mennyiségű pektin található. Mivel a pektin egy természetes sűrítőanyag, a paradicsomlekvár elkészítéshez kevesebb cukorra van szükség – innen a kevésbé édes íz. Sok paradicsomlekvár melegebb ízű fűszereket ír elő, mint például gyömbért vagy borsot. Ezektől a lekvárnak sűrűbb állaga lesz, és persze gazdagabb ízvilága lesz. A paradicsomlekvár textúráját tovább sűrűsíti, hogy a paradicsomdarabokat is benne szokás hagyni.
Hogyan készül a paradicsomlekvár
Az alábbi recept Roma vagy Datterino paradicsomokkal a legfinomabb, de persze más fajtákkal is kísérletezhetsz. Fontos észben tartani, hogy a kész paradicsomlekvárt kihűlése után hűtőben kell tárolni, ahol legfeljebb két hétig őrzi meg szavatosságát.
Hozzávalók
A paradicsomlekvárhoz szükséged lesz 90-100dkg Roma vagy Datterino paradicsomra, kibelezve, illetve 2,5 centis kockákra felvágva. Kelleni fog még 1/2 csésze barnacukor, 2 evőkanál almaborecet, 1 evőkanál hámozott, lereszelt friss gyömbér, 1 teáskanál kóser só, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1/4 teáskanál füstölt paprika, illetve1/4 teáskanál piros paprikapehely. Mindemellett legyen kéznél egy 3-3,5 literes holland sütő, egy konyhai spatula vagy fakanál, illetve 2 db 250ml-es tiszta, fertőtlenített befőttes üveg.
A paradicsomlevkár elkészítése
Helyezd az összes hozzávalót a holland sütőbe, majd kezdd el forralni őket. Mindeközben rendszeresen kevergesd meg a hozzávalókat a spatulával vagy a fakanállal. Miután a sütő tartalma felforrt, vegyél vissza a hőfokból és hagyd lassú tűzőn főni nagyjából két órán keresztül, vagy amíg a lekvár állaga be nem sűrűsödik. Mindeközben persze ne felejtsd el rendszeresen kevergetni a hozzávalókat. A lekvár akkor tekinthető késznek, ha végig tudsz húzni egy kanalat a sütő alján úgy, hogy nem folyik nedv az elkapart lekvár helyére. A kész lekvárt öntsd át a két befőttes üvegbe, majd hagyd, hogy kihűljenek. Ez után két hétig tárolhatók a hűtőben.
További tanácsok a paradicsomlekvár elkészítéséhez
Az egész folyamat viszonylag egyszerű és kézenfekvő. Fontos, hogy odafigyelj a főzés időtartamára, és hogy közben időnként alaposan megkavargasd a paradicsomokat. Ajánlott vastag aljú fazekat használni, hogy a paradicsomok ne égjenek meg a főzés közben. A kész paradicsomlekvárt ízlés szerint bármilyen fogáshoz használhatod, de kipróbálhatod például pirítóson is.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.