Miért rohad ott a paradicsom, ahol korábban virág volt rajta?

hirdetes

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kiábrándító, hogy a növekedés közepén lévő paradicsomot zúzódásnak tűnő foltokkal tarkítva látjuk a gyümölcs azon részén, ahol korábban a virág volt. A paradicsomban előforduló virágvégrothadás gyakori probléma a kertészek számára. Ennek oka az, hogy a növény nem képes elegendő kalciumot felvenni ahhoz, hogy elérje a gyümölcsöt. Olvasd el cikkünket, ha azt látod, hogy a paradicsomod az alján rothad, hogy megtudd, hogyan lehet megállítani a paradicsomvirágvég-rothadást!

Paradicsomvirág rothadása

Paradicsomnövények virágrothadással 


Az a hely a gyümölcsön, ahol egykor virágzott, a virágvégrothadás központját jelzi. A probléma jellemzően a gyümölcsök első öblítésénél kezdődik, és kifejezetten azoknál a gyümölcsöknél, amelyek még nem érték el teljes méretüket. A folt először vizesnek és sárgásbarnának tűnik, és addig nő, amíg a gyümölcs nagy részét el nem pusztítja. Más zöldségek, például a paprika, a padlizsán és a tök szintén ki vannak téve a virágrothadásnak. A virágvégi rothadás arról árulkodik, hogy a gyümölcs nem kap elég kalciumot, pedig bőséges kalcium lehet a talajban és a növény leveleiben.


Mi okozza a virágvégrothadást a paradicsomban? 

  • Minden a gyökerekről és a kalciumot felfelé szállító képességükről szól. Számos dolog akadályozza meg, hogy a paradicsomnövény gyökerei kalciumot töltsenek fel a növény gyümölcsébe. 
  • A kalciumot a víz szállítja fel a gyökerekből a gyümölcsökbe, így ha száraz időszakot élt át növényed, vagy nem öntözted megfelelően és következetesen a növényeket, virágrothadást tapasztalhatsz. 
  • hirdetes
  • Ha túl sok műtrágyát adtál az új növényeidnek, előfordulhat, hogy túl gyorsan nőnek, ami megakadályozhatja, hogy a gyökerek elég gyorsan szállítsanak elegendő kalciumot ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a növekedéssel. 
  • Ha a növény gyökerei zsúfoltak vagy vizesek, előfordulhat, hogy nem tudják felszívni a kalciumot a gyümölcsbe. 
  • Végül, bár nem olyan gyakori, előfordulhat, hogy a talajban hiányzik a kalcium. Először végezzünk talajvizsgálatot, és ha ez a probléma, egy kis mész hozzáadása segíthet! 


Hogyan állítsuk meg a paradicsomvirágrothadást? 


Próbáljuk meg megvárni, amíg a talaj 21 °C-ra felmelegszik, mielőtt új paradicsomot ültetnénk! Ne ingadozzunk az öntözéssel! Ahogyan a paradicsom nő, ügyeljünk arra, hogy minden héten 2,5 cm vizet kapjon, legyen szó akár öntözésről, akár esőzésről! Ha túl sokat öntözzük, a gyökerei elrothadhatnak, és ugyanazokat a negatív hatásokat eredményezhetik. Hasonlóképpen, ha a paradicsom gyökerei kiszáradnak, vagy összezsúfolódnak, nem fogják tudni ellátni a növényt a megfelelő kalciummennyiséggel.


A következetes öntözés kulcsfontosságú. Ne feledjük, hogy soha ne öntözzük felülről, hanem mindig a talaj szintjén öntözzük a paradicsomot! Érdemes lehet szerves talajtakarót helyezni a növények köré, hogy megtartsuk a nedvességet. 

hirdetes


A paradicsomvégi virágrothadás általában a gyümölcs felső egy vagy két fordulóját érinti. Bár a virágvégi rothadás sebezhetővé teheti a növényt a betegségekkel szemben, ez nem fertőző állapot, és nem vándorol a gyümölcsök közé, így hacsak nem tapasztalunk súlyos kalciumhiányt, nincs szükség permetezésre vagy gombaölő szerre. 


Ha eltávolítjuk az érintett gyümölcsöt, és folytatjuk a következetes öntözési ütemtervet, akkor az ezt követő gyümölcsök problémáját megoldhatjuk. Ha úgy találjuk, hogy a talajban valóban hiányzik a kalcium, adjunk hozzá egy kis meszet vagy gipszet, vagy használjunk levélpermetet, hogy segítsük a levelek kalciumfelvételét! Ha van egy egyébként szép paradicsomunk, ami az alján rohadt, azt a részt nyugodtan levághatjuk, a többit pedig megehetjük, ugyanis semmi baja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-03-07

Így tudod majd felhasználni jövőre is az idei vetőmagokat, amik nem tudtak kikelni!

Szeretnéd megmenteni a magokat, hogy jövőre újra felhasználhasd? Íme az a távolság, amit be kell tartani magvetés közben, ha megtakarítanánk a magokat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

here

hím ivarsejteket és hormonokat termelő, páros, bab alakú szerv; a magzati élet folyamán az... Tovább

Körmendi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Körmend Szabadság tér 4. 9900 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom