Miért rohad ott a paradicsom, ahol korábban virág volt rajta?

hirdetes

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kiábrándító, hogy a növekedés közepén lévő paradicsomot zúzódásnak tűnő foltokkal tarkítva látjuk a gyümölcs azon részén, ahol korábban a virág volt. A paradicsomban előforduló virágvégrothadás gyakori probléma a kertészek számára. Ennek oka az, hogy a növény nem képes elegendő kalciumot felvenni ahhoz, hogy elérje a gyümölcsöt. Olvasd el cikkünket, ha azt látod, hogy a paradicsomod az alján rothad, hogy megtudd, hogyan lehet megállítani a paradicsomvirágvég-rothadást!

Paradicsomvirág rothadása

Paradicsomnövények virágrothadással 


Az a hely a gyümölcsön, ahol egykor virágzott, a virágvégrothadás központját jelzi. A probléma jellemzően a gyümölcsök első öblítésénél kezdődik, és kifejezetten azoknál a gyümölcsöknél, amelyek még nem érték el teljes méretüket. A folt először vizesnek és sárgásbarnának tűnik, és addig nő, amíg a gyümölcs nagy részét el nem pusztítja. Más zöldségek, például a paprika, a padlizsán és a tök szintén ki vannak téve a virágrothadásnak. A virágvégi rothadás arról árulkodik, hogy a gyümölcs nem kap elég kalciumot, pedig bőséges kalcium lehet a talajban és a növény leveleiben.


Mi okozza a virágvégrothadást a paradicsomban? 

  • Minden a gyökerekről és a kalciumot felfelé szállító képességükről szól. Számos dolog akadályozza meg, hogy a paradicsomnövény gyökerei kalciumot töltsenek fel a növény gyümölcsébe. 
  • A kalciumot a víz szállítja fel a gyökerekből a gyümölcsökbe, így ha száraz időszakot élt át növényed, vagy nem öntözted megfelelően és következetesen a növényeket, virágrothadást tapasztalhatsz. 
  • hirdetes
  • Ha túl sok műtrágyát adtál az új növényeidnek, előfordulhat, hogy túl gyorsan nőnek, ami megakadályozhatja, hogy a gyökerek elég gyorsan szállítsanak elegendő kalciumot ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a növekedéssel. 
  • Ha a növény gyökerei zsúfoltak vagy vizesek, előfordulhat, hogy nem tudják felszívni a kalciumot a gyümölcsbe. 
  • Végül, bár nem olyan gyakori, előfordulhat, hogy a talajban hiányzik a kalcium. Először végezzünk talajvizsgálatot, és ha ez a probléma, egy kis mész hozzáadása segíthet! 


Hogyan állítsuk meg a paradicsomvirágrothadást? 


Próbáljuk meg megvárni, amíg a talaj 21 °C-ra felmelegszik, mielőtt új paradicsomot ültetnénk! Ne ingadozzunk az öntözéssel! Ahogyan a paradicsom nő, ügyeljünk arra, hogy minden héten 2,5 cm vizet kapjon, legyen szó akár öntözésről, akár esőzésről! Ha túl sokat öntözzük, a gyökerei elrothadhatnak, és ugyanazokat a negatív hatásokat eredményezhetik. Hasonlóképpen, ha a paradicsom gyökerei kiszáradnak, vagy összezsúfolódnak, nem fogják tudni ellátni a növényt a megfelelő kalciummennyiséggel.


A következetes öntözés kulcsfontosságú. Ne feledjük, hogy soha ne öntözzük felülről, hanem mindig a talaj szintjén öntözzük a paradicsomot! Érdemes lehet szerves talajtakarót helyezni a növények köré, hogy megtartsuk a nedvességet. 

hirdetes


A paradicsomvégi virágrothadás általában a gyümölcs felső egy vagy két fordulóját érinti. Bár a virágvégi rothadás sebezhetővé teheti a növényt a betegségekkel szemben, ez nem fertőző állapot, és nem vándorol a gyümölcsök közé, így hacsak nem tapasztalunk súlyos kalciumhiányt, nincs szükség permetezésre vagy gombaölő szerre. 


Ha eltávolítjuk az érintett gyümölcsöt, és folytatjuk a következetes öntözési ütemtervet, akkor az ezt követő gyümölcsök problémáját megoldhatjuk. Ha úgy találjuk, hogy a talajban valóban hiányzik a kalcium, adjunk hozzá egy kis meszet vagy gipszet, vagy használjunk levélpermetet, hogy segítsük a levelek kalciumfelvételét! Ha van egy egyébként szép paradicsomunk, ami az alján rohadt, azt a részt nyugodtan levághatjuk, a többit pedig megehetjük, ugyanis semmi baja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

rajoztatás

a —>méhcsalád rajzásának mest. kiváltása. A rajzás legfőbb segítője a zsúfoltság... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom