Miért rohad ott a paradicsom, ahol korábban virág volt rajta?

hirdetes

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

SFV

Kiábrándító, hogy a növekedés közepén lévő paradicsomot zúzódásnak tűnő foltokkal tarkítva látjuk a gyümölcs azon részén, ahol korábban a virág volt. A paradicsomban előforduló virágvégrothadás gyakori probléma a kertészek számára. Ennek oka az, hogy a növény nem képes elegendő kalciumot felvenni ahhoz, hogy elérje a gyümölcsöt. Olvasd el cikkünket, ha azt látod, hogy a paradicsomod az alján rothad, hogy megtudd, hogyan lehet megállítani a paradicsomvirágvég-rothadást!

Paradicsomvirág rothadása

Paradicsomnövények virágrothadással 


Az a hely a gyümölcsön, ahol egykor virágzott, a virágvégrothadás központját jelzi. A probléma jellemzően a gyümölcsök első öblítésénél kezdődik, és kifejezetten azoknál a gyümölcsöknél, amelyek még nem érték el teljes méretüket. A folt először vizesnek és sárgásbarnának tűnik, és addig nő, amíg a gyümölcs nagy részét el nem pusztítja. Más zöldségek, például a paprika, a padlizsán és a tök szintén ki vannak téve a virágrothadásnak. A virágvégi rothadás arról árulkodik, hogy a gyümölcs nem kap elég kalciumot, pedig bőséges kalcium lehet a talajban és a növény leveleiben.


Mi okozza a virágvégrothadást a paradicsomban? 

  • Minden a gyökerekről és a kalciumot felfelé szállító képességükről szól. Számos dolog akadályozza meg, hogy a paradicsomnövény gyökerei kalciumot töltsenek fel a növény gyümölcsébe. 
  • A kalciumot a víz szállítja fel a gyökerekből a gyümölcsökbe, így ha száraz időszakot élt át növényed, vagy nem öntözted megfelelően és következetesen a növényeket, virágrothadást tapasztalhatsz. 
  • hirdetes
  • Ha túl sok műtrágyát adtál az új növényeidnek, előfordulhat, hogy túl gyorsan nőnek, ami megakadályozhatja, hogy a gyökerek elég gyorsan szállítsanak elegendő kalciumot ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a növekedéssel. 
  • Ha a növény gyökerei zsúfoltak vagy vizesek, előfordulhat, hogy nem tudják felszívni a kalciumot a gyümölcsbe. 
  • Végül, bár nem olyan gyakori, előfordulhat, hogy a talajban hiányzik a kalcium. Először végezzünk talajvizsgálatot, és ha ez a probléma, egy kis mész hozzáadása segíthet! 


Hogyan állítsuk meg a paradicsomvirágrothadást? 


Próbáljuk meg megvárni, amíg a talaj 21 °C-ra felmelegszik, mielőtt új paradicsomot ültetnénk! Ne ingadozzunk az öntözéssel! Ahogyan a paradicsom nő, ügyeljünk arra, hogy minden héten 2,5 cm vizet kapjon, legyen szó akár öntözésről, akár esőzésről! Ha túl sokat öntözzük, a gyökerei elrothadhatnak, és ugyanazokat a negatív hatásokat eredményezhetik. Hasonlóképpen, ha a paradicsom gyökerei kiszáradnak, vagy összezsúfolódnak, nem fogják tudni ellátni a növényt a megfelelő kalciummennyiséggel.


A következetes öntözés kulcsfontosságú. Ne feledjük, hogy soha ne öntözzük felülről, hanem mindig a talaj szintjén öntözzük a paradicsomot! Érdemes lehet szerves talajtakarót helyezni a növények köré, hogy megtartsuk a nedvességet. 

hirdetes


A paradicsomvégi virágrothadás általában a gyümölcs felső egy vagy két fordulóját érinti. Bár a virágvégi rothadás sebezhetővé teheti a növényt a betegségekkel szemben, ez nem fertőző állapot, és nem vándorol a gyümölcsök közé, így hacsak nem tapasztalunk súlyos kalciumhiányt, nincs szükség permetezésre vagy gombaölő szerre. 


Ha eltávolítjuk az érintett gyümölcsöt, és folytatjuk a következetes öntözési ütemtervet, akkor az ezt követő gyümölcsök problémáját megoldhatjuk. Ha úgy találjuk, hogy a talajban valóban hiányzik a kalcium, adjunk hozzá egy kis meszet vagy gipszet, vagy használjunk levélpermetet, hogy segítsük a levelek kalciumfelvételét! Ha van egy egyébként szép paradicsomunk, ami az alján rohadt, azt a részt nyugodtan levághatjuk, a többit pedig megehetjük, ugyanis semmi baja.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

A paradicsom metszése – hogyan távolítsuk el a paradicsomleveleket?

Minél többet tudunk meg a növények emtszéséről,annál jobban aggódunk. A paradicsom esetében azonban csak igen kevés dolgot lehet elrontani! Így csináld!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


ragcsálók (Rodentia)

az —>emlősök osztályának egyik rendje. Ált. kicsi v. közepes, csak igen kis részük... Tovább

szántóföldi növények növényvédelmi technológiája

nagyon fontos a vegyszerek használatát csökkenő lehetőségek kihasználása: a megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom