notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paradicsomtermesztés egész évben

Hirdetés

Mostantól egész évben terem a paradicsom Veresegyházon!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Még a tavalyi évben, egész pontosan 2018. december 14-én nyitotta meg a Veresi Paradicsom Kft. innovatív, egész éven át termelő, hidrokulturális paradicsomnevelő üvegházát Veresegyházon, mostantól télen is lehet hazai paradicsomot fogyasztani! 

Egész évben terem a paradicsom

Ezzel létrejött Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott növényházi beruházása, aminek a teljes összege másfél milliárd forint volt, melyből 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás a Vidékfejlesztési Program Kertészet korszerűsítése című pályázat felhívásra benyújtott nyertes pályázatból kerül elszámolásra. A fejlesztéssel Magyarországon elsőként jött létre teljes éves termesztési képesség, ezzel a Veresi Paradicsom Kft. versenyképessége jelentősen növekedni fog itthon és külföldön egyaránt, ráadásul lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import paradicsom behozatalának mérséklése is. 

 

Szerencsére a vállalkozás a korábbi 95 százalékos exportra történő termelését újratervezte, így jelenleg a termelésének 70 százalékát a magyar piacon, a maradék 30-at pedig külföldön értékesíti. A Veresi Paradicsom Kft. egyébként 2014-ben 5,8 milliós veszteséggel rajtolt, ezt a második évben 311 milliós árbevétellel felhozták 13,5 milliós adózott eredményre, ez pedig 2016-ra 400 milliós forgalom mellett közel 80 millióra duzzadt, tavaly már 107 milliós adózott eredménnyel büszkélkedhettek. 

Hirdetés

 

Az üvegházakban a szakmai munkát holland menedzsment vezetésével két, a közeli gödöllői Szent István Egyetemen végzett kertészmérnök koordinálja. Nekik a számítógép vezérlésű rendszer egy internetes alkalmazáson keresztül küld értesítést arról, ha bármilyen hiba vagy eltérés tapasztalható a telep működésében. Az itt dolgozó emberek 80 százaléka környékbeli, a többiek pedig Erdélyből érkeztek a szezonra. Összesen 40-en dolgoznak a telepen, a 18 zöldmunkás a kezdetektől itt van. A termálvíznek köszönhetően zéró emissziójú fűtésrendszert üzemeltetnek, amihez Veresegyházon több termálkút áll rendelkezésre.

Hirdetés

 

Ez magas üzembiztonságot nyújt, az elhűtött vizet pedig nem a szennyvízbe továbbítják, hanem visszasajtolják, így a technológiának nincs környezetterhelése. Az öntözővizet 100 százalékban összegyűjtik és tisztítás után újrahasznosítják. Az eddigi 1,7 hektáros üvegházban évente átlagosan 500 tonna paradicsomot szednek a 85 méter hosszú sorokban. Ez a kapacitás bővült most 30.000 m2-rel.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

ásványi anyag

a takarmányokban az á.-ok sók és szerves kötésű vegyületekben találhatók. A különböző... Tovább

Cornelius (SZD 1408)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 5.0

Paradicsom