Minden, amit a paradicsom metszéséről tudni érdemes

hirdetes

A paradicsom metszése – hogyan távolítsuk el a paradicsomleveleket?

SFV

Könnyedén előfordulhat, hogy ahogyan egyre többet tudunk meg a növények metszéséről, annál nagyobb aggodalom kerít hatalmába minket. Kiemelten igaz ez a cserjék metszését illetően, amelyekre számos olyan szabály vonatkozik, mint például a „virágzás után azonnal metszeni kell”, a „csak nyugalmi állapotban szabad visszavágni” vagy, hogy „a virág szárának azon részét kell levágni, amely meghalad öt levelet és egy kifelé nyíló bimbót”.

Paradicsom metszése

Ilyen metszési szabályok mellett, könnyedén érezhetjük úgy, hogy kész diagrammot kell összeállítanunk ahhoz, hogy helyesen tudjuk megmetszeni növényeinket. Hála az égnek, nem minden növény ennyire nyűgös. A legtöbb egynyári és évelő növény ennél sokkal strapabíróbb, ha a metszésről van szó. Ezeket hiába vágod túl rövidre vissza, vagy akár félig ki is pusztíthatod, rövid időn belül máris megbocsátanak és regenerálódnak. Ezek közzé a növények közzé tartozik a paradicsom is.


Le lehet-e vágni a paradicsom leveleit?


A válasz igen! Ha például egy borzalmasan nagy vihar lerepíti az erkélyről a virágokkal teli paradicsomnövényünket, leszakítja egy csomó-csomó szárát, a maradékot pedig megtépázza és meggörbíti, erre óhatatlanul szükség van. 

hirdetes


Nem kell tehát, hogy egy ilyen esetben megszakadjon a szívünk és azt higgyük, ezzel teljesen vége a paradicsomnövényünknek. Érdemes inkább biztos helyre tenni azt és levágni az összes törölt, sérült szárat. Könnyen lehet, hogy az összes sérülés után növényünk csupán akkora lesz, mint palántakorában, mégsem érdemes lemondanunk arról, hogy egyszer majd gyümölcsöt fog hozni.


A sérült kis növény tapasztalataim alapján ugyanis meg fogja hálálni a gondoskodást és új szárakat, leveleket és virágokat fog hozni a sérülések eltávolításának, a metszésnek hála. Bár nem fog minden levágott szár helyére három új nőni, azonban bőséges gyümölcsterméssel fog majd minket a növény megjutalmazni, ugyanis a rendszeres metszés segít a növénynek a bővebb termés létrehozásában.

hirdetes


A növényeknek ugyanis levelekre és lombozatra van szükségük ahhoz, hogy fotoszintetizálva energiát tudjanak előállítani, amelyet a gyümölcstermesztéshez is felhasználhatnak. Nem érdemes túlmetszeni a növényt, az elhalt részek eltávolítása azonban sokat segíthet.


A paradicsom levélmetszése


A paradicsom levélmetszésével kapcsolatban néhány dolgot érdemes szem előtt tartanunk. A paradicsomnövények ugyanis két kategóriába sorolhatók: determinált és határozatlan kategóriába. ú

A folytatásért olvass tovább!
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hímsteril törzs

többek között a kukoricahibrid előállításában használatos anyanövényként. Mivel... Tovább

kanszag

az ivarérett kanok közelében, ill. a levágott állatok húsán, zsírján érezhető kellemetlen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Paradicsom