Paradicsom kötözési tippek. Ezek a paradicsom kötözési trükkök sokat segítenek a karózásban, hogy még több és jobb termésed legyen: te is hálás leszel és a paradicsom termés is jobb lesz!

hirdetes

5 alapvető tipp a paradicsom kötözéséhez és karózásához

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A paradicsom gyors növekedésének elősegítése időt és erőfeszítést igényel, de az eredmény teljesen megéri. A legtöbb paradicsomfajta természeténél fogva a földön vándorol, 60-120 cm széles lombhalmot alkotva. A betakarítás egy kincsvadászat a leveles növekedésen keresztül, ráadásul egy elterülő paradicsomnövény sok értékes kerti helyet foglal el és a talajon lévő lombozat több betegséget vonz magához. Ezek a paradicsom kötözési módszerek és tippek segítenek egészséges növényeket termeszteni kevesebb helyen, miközben növelik és meghosszabbítják a paradicsom betakarítását.

Paradicsom kötözési tippek

1. Karózz minden paradicsomot

A karózás javítja az összes paradicsomfajta egészségét és a termés minőségét. A különösen erőteljes paradicsom fajták 1.5-2 méter magas karórendszereken nőnek a legjobban, míg a kisebb fajták jól termeszthetőek 90-120 centis karón vagy ketrecben.
A karózás magassága a paradicsom típusától függ. A paradicsomfajtákat növekedési módjuk alapján két csoportra osztják: determináltra és nem determináltra, azaz folyton növőre. A meghatározott paradicsomfajták egy bizonyos magasságra nőnek, általában 90-120 centire majd leállnak, ezek néhány héten belül virágzik és gyümölcsöt hoz. A 90-120 cm magas karórendszer jól működik ezekhez a fajtákhoz. 
A folyton növő paradicsomfajták tovább nőnek, virágoznak és termést hoznak, amíg el nem pusztulnak a fagy során ősszel. Az 1.5-2 méter magas karórendszer a legjobb a folyton növő típusokhoz.

2. Karózz már az ültetésnél

A paradicsom gyorsan nő, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy az újonnan ültetett paradicsomokat a tavaszi ültetés és a gyomlálás teendői között karózzuk. 60-90 centis új növekedést fognak elérni rövid időn belül és a karó sokkal nagyobb kihívást jelent majd. Gondoskodj arról, hogy növényeid már az indulástól fogva magasan álljanak úgy, hogy az ültetéskor támasztórendszert helyezünk a helyükre. 

hirdetes

3. Ne felejtsd a paradicsomot tartályokban

Egyetlen fa vagy fém karót használj egy cserepes paradicsomnövény támogatásához. Ültetéskor told be a karót körülbelül 30 centire a virágföldbe, és lazán kösd a növény fő szárát a karóhoz puha anyaggal. Ügyelj a szélre – a karózott paradicsomnövény könnyen elkaphatja a szelet, és egy nagy széllökésben az egész cserép felborulhat. Helyezd a tartályt védett helyre, ha a szeles időjárás problémát jelenthet.

hirdetes

4. Készíts fonott támaszt egy sor paradicsomnak

A fonatos paradicsomtámogatási módszer a paradicsomnövényekből sövényt hoz létre. A legjobb 6 vagy több paradicsomnövény esetében, amelyeket egy sorban ültetnek el egymástól körülbelül 60 cm távolságra. A kosárfonás módszer azt jelenti, hogy hetente vagy kéthetente erős zsineget "szövünk át" a karózott növények sorában, amíg a növények el nem érik a karók tetejét.
Kezdésként verj egy 2 méter magas karót 30 cm mélyre a földbe, minden más növény tövéhez közel. Kezdj el a zsineget szőni a karók között, amikor már a növények 30 cm magasak, és a sor végén kösd le a zsineget. Folytasd az új zsinegrétegek szövését a karókon, ahogy a növények nőnek.

5. Rendszeresen metszd meg a karózott paradicsomot

A paradicsomnövények metszése különösen előnyös az egyetlen karóhoz idomított növények számára. A metszés során a fő szárból kinyúló levelek tövében fejlődő oldalhajtásokat lecsípjük. Ezek az oldalhajtások egyszerűen extra vegetatív növekedések – nem hoznak gyümölcsöt. Eltávolításuk csökkenti a levéltömeget, így könnyebben megtámasztható a paradicsom egyetlen karóval. Az oldalhajtások eltávolítása a növény energiáját is a gyümölcstermesztésbe irányítja, ami finom jutalom a kis mértékű metszésért cserébe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

szteroidok (szteránvázas vegyületek)

Az egész élővilágbwn megtalálható vegyületek; a szervezet működésében a sz. jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom