Ha a rövid válasz érdekel, akkor parancsolj: igen, a paradicsomokat fagyasztva is lehet tárolni. Azonban ha csupán ennyiről szólna az egész, nem szenteltünk volna a témának egy egész cikket, nem igaz? Olvass tehát tovább, mert a hosszú válasz sokkal fontosabb… Habár gyakorlatban valóban lefagyaszthatod paradicsomaidat egy hideg tárolóegységben, általában ennél sokkal jobb módszereket is alkalmazhatsz terméseid tartósítására és hosszútávú megőrzésére. Tarts velünk, és vizsgáljuk meg közelebbről is a paradicsomok tartósítását!
A paradicsomok lefagyasztásának előnyei és hátrányai
Ha a paradicsomok befőzéséről ezerszer, lefagyasztásukról viszont alig hallottál, akkor ez nem véletlen. A friss paradicsomok valóban lefagyaszthatók, azonban a fagyasztástól megváltozik a textúrájuk, és amikor kiolvasztod őket, akkor pépessé, puhává, vizessé válnak majd. Persze ennek a módszernek is megvannak a maga előnyei, hiszen pofonegyszerű kivitelezni. Nem kellenek hozzá befőző felszerelések, befőttes üvegek, és így tovább.
A befőzéskor fontos savtartalomra sem kell odafigyelned, ha a fagyasztóban tárolod paradicsomjaidat. Mindezért azonban súlyos árat fizetsz, méghozzá a paradicsomok textúráját. Ha nagy szeletekre vágott paradicsomokat helyezel a fagyasztóba anélkül, hogy meghéjaznád és kimagoznád őket, akkor a felolvasztott végeredmény általában puha, már-már pépes állagú lesz.
Ezek a paradicsomok már csak kevés célra használhatók fel, például levesekbe, vagy szószokhoz. Ha tehát mindenáron le szeretnéd fagyasztani paradicsomaidat, készülj fel rá, nem sok mindenre lesznek jók, miután kiolvasztod őket. Olvass tovább, hogy időt, pénzt és helyet takaríts meg néhány alternatív módszer segítségével.
Friss paradicsomok, amiket sosem szabad lefagyasztani
Habár a fagyasztó a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az extra termés „tartósítására”, vannak esetek, amikor még csak gondolnod sem érdemes erre. A boltban vásárolt paradicsomok is ide tartoznak, legalább is azok, amelyeken nincs feltüntetve, hogy örökségfajták lennének, vagy, hogy helyileg termesztették őket. A bolti hibrid paradicsomokat úgy tenyésztették ki, hogy átvészeljék a szállítást a termelő és a bolt között, és ezek általában nem olyan jó minőségűek, hogy egyáltalán megérje lefagyasztani őket.
Jó eséllyel csak folyós „plöttyedt” paradicsomjaid lesznek így, amiket nem igazán használsz majd fel semmiben – szóval minek is vesződni vele? A bolti paradicsomokat az ember gyorsan veszi, és gyorsan is használja fel. A termelőktől beszállított cseresznyeparadicsomokat általában szintén távolról furikázzák a boltokba, és ezeknek is meglehetősen vastag héjuk van, aminek nincs kifejezetten jó íze a felolvasztás után. Ha azonban a saját, ízletes, otthon termesztett paradicsomaidat szeretnéd félretenni, néhányat lefagyaszthatsz, és a későbbiekben finom szószokhoz és levesekhez is felhasználhatod őket (de a textúrája ezeknek is odavész majd).
Még az otthoni „beefsteak” paradicsomokat is van esélyed sikeresen lefagyasztani, ha kivágod a belsejüket, majd feldarabolod, és a héjukkal együtt lefagyasztod őket. De még így sem ajánlott egy egész ládányit így tartósítani. Törekedj mindig arra, hogy a fagyasztás az utolsó mentőöv legyen, és lehetőleg ne kelljen ehhez folyamodnod. A fagyasztott, majd felolvasztott paradicsomok textúrája csupán néhány recepthez teszi alkalmassá őket. Próbáld meg inkább előre feldolgozni, megfőzni és beízesíteni paradicsomaidat, hogy ha mindenképpen lefagyasztanád őket, akkor már rögtön ízletes, kész szószokként használhasd fel őket.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.