A paradicsom fagyasztásáról mindenkinek

hirdetes

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha a rövid válasz érdekel, akkor parancsolj: igen, a paradicsomokat fagyasztva is lehet tárolni. Azonban ha csupán ennyiről szólna az egész, nem szenteltünk volna a témának egy egész cikket, nem igaz? Olvass tehát tovább, mert a hosszú válasz sokkal fontosabb… Habár gyakorlatban valóban lefagyaszthatod paradicsomaidat egy hideg tárolóegységben, általában ennél sokkal jobb módszereket is alkalmazhatsz terméseid tartósítására és hosszútávú megőrzésére. Tarts velünk, és vizsgáljuk meg közelebbről is a paradicsomok tartósítását!

Hasznos információk a paradicsom fagyasztásáról

A paradicsomok lefagyasztásának előnyei és hátrányai

Ha a paradicsomok befőzéséről ezerszer, lefagyasztásukról viszont alig hallottál, akkor ez nem véletlen. A friss paradicsomok valóban lefagyaszthatók, azonban a fagyasztástól megváltozik a textúrájuk, és amikor kiolvasztod őket, akkor pépessé, puhává, vizessé válnak majd. Persze ennek a módszernek is megvannak a maga előnyei, hiszen pofonegyszerű kivitelezni. Nem kellenek hozzá befőző felszerelések, befőttes üvegek, és így tovább.

A befőzéskor fontos savtartalomra sem kell odafigyelned, ha a fagyasztóban tárolod paradicsomjaidat. Mindezért azonban súlyos árat fizetsz, méghozzá a paradicsomok textúráját. Ha nagy szeletekre vágott paradicsomokat helyezel a fagyasztóba anélkül, hogy meghéjaznád és kimagoznád őket, akkor a felolvasztott végeredmény általában puha, már-már pépes állagú lesz.

Ezek a paradicsomok már csak kevés célra használhatók fel, például levesekbe, vagy szószokhoz. Ha tehát mindenáron le szeretnéd fagyasztani paradicsomaidat, készülj fel rá, nem sok mindenre lesznek jók, miután kiolvasztod őket. Olvass tovább, hogy időt, pénzt és helyet takaríts meg néhány alternatív módszer segítségével.

hirdetes

Friss paradicsomok, amiket sosem szabad lefagyasztani

Habár a fagyasztó a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az extra termés „tartósítására”, vannak esetek, amikor még csak gondolnod sem érdemes erre. A boltban vásárolt paradicsomok is ide tartoznak, legalább is azok, amelyeken nincs feltüntetve, hogy örökségfajták lennének, vagy, hogy helyileg termesztették őket. A bolti hibrid paradicsomokat úgy tenyésztették ki, hogy átvészeljék a szállítást a termelő és a bolt között, és ezek általában nem olyan jó minőségűek, hogy egyáltalán megérje lefagyasztani őket.

Jó eséllyel csak folyós „plöttyedt” paradicsomjaid lesznek így, amiket nem igazán használsz majd fel semmiben – szóval minek is vesződni vele? A bolti paradicsomokat az ember gyorsan veszi, és gyorsan is használja fel. A termelőktől beszállított cseresznyeparadicsomokat általában szintén távolról furikázzák a boltokba, és ezeknek is meglehetősen vastag héjuk van, aminek nincs kifejezetten jó íze a felolvasztás után. Ha azonban a saját, ízletes, otthon termesztett paradicsomaidat szeretnéd félretenni, néhányat lefagyaszthatsz, és a későbbiekben finom szószokhoz és levesekhez is felhasználhatod őket (de a textúrája ezeknek is odavész majd).

hirdetes

Még az otthoni „beefsteak” paradicsomokat is van esélyed sikeresen lefagyasztani, ha kivágod a belsejüket, majd feldarabolod, és a héjukkal együtt lefagyasztod őket. De még így sem ajánlott egy egész ládányit így tartósítani. Törekedj mindig arra, hogy a fagyasztás az utolsó mentőöv legyen, és lehetőleg ne kelljen ehhez folyamodnod. A fagyasztott, majd felolvasztott paradicsomok textúrája csupán néhány recepthez teszi alkalmassá őket. Próbáld meg inkább előre feldolgozni, megfőzni és beízesíteni paradicsomaidat, hogy ha mindenképpen lefagyasztanád őket, akkor már rögtön ízletes, kész szószokként használhasd fel őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-30

Segítség színtévesztőknek – Így állapítsd meg, hogy érett-e a paradicsom!

A színtévesztőknek hoztunk egy kis segítséget, olvassátok el cikkünket és tudjátok meg ti is, hogyan lehet megállapítani, hogy érett-e már a paradicsom!

2020-09-12

Fantasztikus ötlet – Savanyított cseresznyeparadicsom készítése

Készítsetek ti is saját kezűleg savanyított cseresznyeparadicsomot, fantasztikus csemege lesz még a téli napokon is! Nézzük, hogy készül a tökéletes savanyított cseresznyeparadicsom!

2020-08-14

Ezért nem érik be a paradicsomod – 6 ok, amire figyelned kell!

Sokan küldtek üzenetet nekünk azzal kapcsolatban, hogy nem érik a paradicsom. Mostani cikkemben elmondom, miért nem érik a paradicsom és mit tehetsz ilyenkor!

2020-07-29

Most végre kiderül! - Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Zöldség a paradicsom vagy inkább gyümölcs? Mostani cikkemben lerántom a leplet, nézzük, hogy zöldség vagy gyümölcs a paradicsom! Szerinted zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

2020-10-18

Ínyenc finomság - Így készíts házi paradicsomlekvárt!

Paradicsomlekvár készítésének menete, nézd meg te is, hogy készül az isteni finom paradicsomlekvár! Imádni fogod te is a mennyeien finom paradicsomlekvárt!

2021-04-02

Hogyan biztosíts cicádnak megfelelő otthont?

Neked is van cicád lakásodban és szeretnél egy számára megfelelő környezetet kialakítani? Mostani cikkemben elárulom, hogy ezt hogyan teheted meg könnyen.

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2021-04-11

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

A kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni kertrendezés közben? Most mutatom, mikben gondolkozz.

További cikkek ebben a témában


paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

Somogy Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Kaposvár Damjanich u. 11-15. 7400 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Paradicsom