A paradicsom fagyasztásáról mindenkinek

hirdetes

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha a rövid válasz érdekel, akkor parancsolj: igen, a paradicsomokat fagyasztva is lehet tárolni. Azonban ha csupán ennyiről szólna az egész, nem szenteltünk volna a témának egy egész cikket, nem igaz? Olvass tehát tovább, mert a hosszú válasz sokkal fontosabb… Habár gyakorlatban valóban lefagyaszthatod paradicsomaidat egy hideg tárolóegységben, általában ennél sokkal jobb módszereket is alkalmazhatsz terméseid tartósítására és hosszútávú megőrzésére. Tarts velünk, és vizsgáljuk meg közelebbről is a paradicsomok tartósítását!

Hasznos információk a paradicsom fagyasztásáról

A paradicsomok lefagyasztásának előnyei és hátrányai

Ha a paradicsomok befőzéséről ezerszer, lefagyasztásukról viszont alig hallottál, akkor ez nem véletlen. A friss paradicsomok valóban lefagyaszthatók, azonban a fagyasztástól megváltozik a textúrájuk, és amikor kiolvasztod őket, akkor pépessé, puhává, vizessé válnak majd. Persze ennek a módszernek is megvannak a maga előnyei, hiszen pofonegyszerű kivitelezni. Nem kellenek hozzá befőző felszerelések, befőttes üvegek, és így tovább.

A befőzéskor fontos savtartalomra sem kell odafigyelned, ha a fagyasztóban tárolod paradicsomjaidat. Mindezért azonban súlyos árat fizetsz, méghozzá a paradicsomok textúráját. Ha nagy szeletekre vágott paradicsomokat helyezel a fagyasztóba anélkül, hogy meghéjaznád és kimagoznád őket, akkor a felolvasztott végeredmény általában puha, már-már pépes állagú lesz.

Ezek a paradicsomok már csak kevés célra használhatók fel, például levesekbe, vagy szószokhoz. Ha tehát mindenáron le szeretnéd fagyasztani paradicsomaidat, készülj fel rá, nem sok mindenre lesznek jók, miután kiolvasztod őket. Olvass tovább, hogy időt, pénzt és helyet takaríts meg néhány alternatív módszer segítségével.

hirdetes

Friss paradicsomok, amiket sosem szabad lefagyasztani

Habár a fagyasztó a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az extra termés „tartósítására”, vannak esetek, amikor még csak gondolnod sem érdemes erre. A boltban vásárolt paradicsomok is ide tartoznak, legalább is azok, amelyeken nincs feltüntetve, hogy örökségfajták lennének, vagy, hogy helyileg termesztették őket. A bolti hibrid paradicsomokat úgy tenyésztették ki, hogy átvészeljék a szállítást a termelő és a bolt között, és ezek általában nem olyan jó minőségűek, hogy egyáltalán megérje lefagyasztani őket.

Jó eséllyel csak folyós „plöttyedt” paradicsomjaid lesznek így, amiket nem igazán használsz majd fel semmiben – szóval minek is vesződni vele? A bolti paradicsomokat az ember gyorsan veszi, és gyorsan is használja fel. A termelőktől beszállított cseresznyeparadicsomokat általában szintén távolról furikázzák a boltokba, és ezeknek is meglehetősen vastag héjuk van, aminek nincs kifejezetten jó íze a felolvasztás után. Ha azonban a saját, ízletes, otthon termesztett paradicsomaidat szeretnéd félretenni, néhányat lefagyaszthatsz, és a későbbiekben finom szószokhoz és levesekhez is felhasználhatod őket (de a textúrája ezeknek is odavész majd).

hirdetes

Még az otthoni „beefsteak” paradicsomokat is van esélyed sikeresen lefagyasztani, ha kivágod a belsejüket, majd feldarabolod, és a héjukkal együtt lefagyasztod őket. De még így sem ajánlott egy egész ládányit így tartósítani. Törekedj mindig arra, hogy a fagyasztás az utolsó mentőöv legyen, és lehetőleg ne kelljen ehhez folyamodnod. A fagyasztott, majd felolvasztott paradicsomok textúrája csupán néhány recepthez teszi alkalmassá őket. Próbáld meg inkább előre feldolgozni, megfőzni és beízesíteni paradicsomaidat, hogy ha mindenképpen lefagyasztanád őket, akkor már rögtön ízletes, kész szószokként használhasd fel őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-23

Így termessz paradicsomot függőkosarakban a teraszodon egyszerűen

A paradicsom termesztés függőkosarakban is simán sikerülhet, csak kövesd a segítő tippjeinket a cikkben, hogy neked is lédús és egészséges termésed legyen!

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-05-08

3 elképesztő dolog, amit az Epsom-só tesz a paradicsomokkal

Jó az Epsom-só a paradicsomnak? Ebben a cikkben kielemzünk 3 elképesztő dolgot, amire az Epsom-só kiváló a paradicsomok különféle betegségeire és gondozására!

2023-05-26

5 alapvető tipp a paradicsom kötözéséhez és karózásához

Ezek a paradicsom kötözési trükkök sokat segítenek a karózásban, hogy még több és jobb termésed legyen: te is hálás leszel és a paradicsom termés is jobb lesz!

2023-05-18

Medencét terveztek a kertbe? – 9 hiba, amelyet el kell kerülni a kerti oázis tervezése és építése során!

Ügyelj arra, hogy elkerüld ezeket a gyakori hibákat egy beépített medence tervezése és megvalósítása során, hogy nyáron már a kertben pancsolhassatok!

2023-05-26

7 tipp a hazai szállásadóknak, hogy hatékonyabb legyen a szálloda üzemeltetése

A hatékony szállodaüzemeltetés összetett feladat, de a megfelelő stratégiával és az alább említett tippek alkalmazásával megalapozható a szálloda hosszú távú sikere.

2023-05-19

Hogyan tartsuk távol a hangyákat a konyhától

A hangyák komoly kellemetlenséget okozhatnak a konyhában, különösen a melegebb hónapokban. Így tarthatod távol a hangyákat a konyhától és a lakásodtól!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baromfipestis

tyúkfélék Paramyxovirus okozta járványos betegsége. A kórokozó a gyomorban és a... Tovább

homodinámia

az allélpárok vagy tulajdonságpárok között fennálló olyan kölcsönhatás, amelyben egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Paradicsom