Ez okozza a paradicsom csúcsrothadását

hirdetes

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hamarosan itt a paradicsomszezon és a finomabbnál finomabb terméseket szüretelhetjük a kertünkből. Azonban még a növekvő zöld termésre érdemes odafigyelni, ha ezt látod a paradicsom alján akkor pedig nagy a baj, azonnal segítened kell rajta!

paradicsom csúcsrothadása

A paradicsom csúcsrothadása


A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. A paradicsom az a növény, amit a kezdő kertészek is szívesen nevelgetnek otthon, de ennek is lehetnek gondjai. A forróságban például a paradicsom levelei összepöndörödnek, amivel próbál a növény minél kevesebbet párologtatni, ami egy természetes jelenség, viszont a hőség okozhat nagyobb problémákat is, amibe az egész paradicsomtermésünk belepusztulhat! A hőség hatására a növények nem tudják a talajból felvenni a kalciumot, aminek következtében már az érettlen termésen is megjelenhetnek ezek a fekete foltok a bogyók alján, amik idővel az egész termést bekebelezik.

hirdetes

Védekezz a paradicsom csúcsrothadása ellen!


Csúcsrothadás akkor alakul ki a paradicsom termésén, ha túl nagy a hőség, a gyökérnyomás túl alacsony, a növény pedig túl sokat párologtat, de befolyásoló tényező lehet a túl kevés kalcium is a talajban, vagy ha a talaj pH értéke túl alacsony. Akármi is okozza a körkörös csúcsrothadást, a legjobb, ha azonnal pótoljuk a kalciumot, a már megrohadt paradicsomokat pedig el kell távolítani. Így tudod megmenteni a termés többi részét.


A kalciumot egyszerűen kalciumos tápoldattal vagy porral tudod utánpótolni a talajba, úgy hogy a növény tövére öntözöd vagy szóród a kalciumot, és jó alaposan belocsolod a talajt is. Az ilyen kalciumpótlókat általában gazdaboltokban lehet beszerezni. Viszont a nagy hőségben általában nem a talajban van a probléma, így ez a fajta kalciumos öntözés nem segít, ilyenkor kell elővenned a permetezőt.

hirdetes

Kalciummal a csúcsrothadás ellen


Egy permetező segítségével könnyedén, lombtrágyaként tudod biztosítani a paradicsomoknak szükséges kalcium mennyiséget, hiszen amíg a hőség hatására a gyökerekből nem tudja felszívni a kalciumot, addig a levekből igen, ami már a permetezés után pár órával meg is látszik, így könnyen megelőzheted a csúcsrothadást a paradicsomon. Ne várd meg, hogy megjelenjen a csúcsrothadás, a megelőzés sokkal biztosabb, amit már akkor elkezdhetsz, ha már megjelentek az első termések a paradicsom bokrodon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallószerv

a levegőrezgések, a hanghullámok érzékelésére képes szerv. A ->gerincesekben az... Tovább

izzadmány

a gyulladás folyamán a vérerekből kilépett nagy fehérjetartalmú, zavaros, a szöveteket... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom