Paradicsomtermesztés a szezon kezdete előtt

hirdetes

Paradicsomfajták és tippek a szezon előtti termesztéshez

SzSz, GE.

Bár a paradicsom szezonja még jóval odébb van, van számos olyan paradicsomfaj, amit már a szezon előtt elültethetünk és előbb is élvezhetjük termését. Ezeket hoztuk el, na meg persze pár tippet termesztésükhöz. 

Paradicsomfajták és tippek a szezon előtti termesztéshez

Bármilyen paradicsom fajtát választottunk, a korai ültetés során oda kell ügyelnünk a fagy elleni védelemre, hiszen így lesz esélyünk a tisztességes termés nevelésére. Van pár olyan fajta persze, amelyek sokkal jobban tűrik a hidegebb időjárást, hiszen direkt így fejlesztették ki őket, hogy a zordabb körülményeket is jól bírják. 

 

Tippek a szezon előtti paradicsomtermesztéshez

  • Minél melegebb a talaj, annál jobb: Fontold meg a fekete vagy piros műanyag (számos kertészeti áruházban megvásárolhatsz) fektetését az ültetési terület fölé. Ez segít melegíteni a talajt, és a vörös műanyag kifejezetten az UV-fényt tükrözi a paradicsomlevelek alján, ami elősegíti a fotoszintézist.
  • Ültesd a paradicsomot emelt ágyásba: Az emelt ágyásokban a talaj tavasszal korábban kiszárad, és gyorsabban felmelegszik, mint a hagyományos, földbe ültetés során. Így a növények előbb hozhatják a termést is.
  • hirdetes
  • Használd ki a napsütést: Ha lehet, a meleg és a fény érdekében használd ki a napsütést és olyan helyre ültesd a paradicsompalántáid, amely déli fekvésű.
  • Végezd el a fagyvédelmi intézkedéseket: Bár a korai szezonban némely paradicsom fajta általában jól ellenáll a hideg hőmérsékletnek, a fagy mégis károsítja őket. Fontold meg, hogy beszerzel pár tavaszi fagy elleni eszközt. 
  • Biogazdálkodás: Ne felejtsd el megtanulni, hogyan kell megfelelően termeszteni az organikus paradicsomot.

 

Tíz korai szezonbeli paradicsomfajta

Bush Beefsteak

hirdetes

A Bush Beefsteak a beültetést követő 62 napon belül hozza meg a termését. Rengeteg mélyvörös színű, 200-300 grammos édes paradicsomot termeszt. A kompakt, bokros növények jó választás konténeres termesztéshez, valamint a biokertészetek számára. 

Cold Set

Körülbelül 65 nap alatt a Cold Set megnöveszti 100-120 grammos, kerek paradicsomjait az első betakarításhoz. A Cold Set magjait akár közvetlenül a kertbe is elvethetjük, és a palánták akár már -7 C° fokon is elállnak, de a beltéri vetése jobb lehet, ha megfelelő mennyiségű termést szeretnénk.

Gardener's Delight

Ez egy nagyon produktív fajta, az első paradicsomjait kb. 65 nappal az ültetés után termeli. A vörös, cseresznye paradicsom annyira édes, hogy a Gardener's Delight-ot gyakran „Sugar Lumpnak” is hívják, amely magyar fordításban a kockacukrot jelenti. A növény hat-tizenkét paradicsomfürtöt képes termelni egész évben. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Manninger-féle rovarfogó

ifj. Manninger G. Adolf által szerkesztett berendezés, a rovar kártevők gyérítését és az... Tovább

albuminok

az egyszerű ->fehérjék egyik csoportja, ezek, a —>globulinoktól eltérően, desztillált... Tovább

Tovább a lexikonra