Ismerd meg te is sokunk kedvencét, a papsajtot! Mire lehet felhasználni, hogyan lehet gondozni a papsajtot?

hirdetes

Mindenki imádta, ismerd meg a papsajtot te is!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Sokunk nagyon nagy kedvence volt, mára azonban ez is eltűnt sok mással együtt. Én már csak nagyon kevés helyen találkozok vele, a fiatalok pedig nem is ismerik, éppen ezért bemutatom nektek a papsajtot! 

Neked is a kedvenced volt, biztos vagyok benne!

A papsajtmályva (Malva neglecta), vagyis a „papsajt” név sokakban ízletes gyermekkori pillanatokat idéz fel. Termését illetve leveleit gyakran gyűjtögetik étkezési vagy gyógyászati felhasználásra. Lényegében a világ minden mérsékelt éghajlatú területén találkozhatunk vele, habár sok helyen gyomként tekintenek rá. A papsajtmályvát már az ókori görögök és rómaiak is termesztették salátákba, Európában pedig még a középkorban is foglalkoztak vele. Íme, néhány értékes tudnivaló erről a közkedvelt finomságról!

A papsajtmályva bemutatása

Egy egynyári, vagy bizonyos esetekben évelő főgyökeres növényről van szó, amely kúszó szára általában 8-60 centisre, bizonyos esetekben pedig akár a 100 cm magasra nőhet meg. Egy-egy példány több szárat is növeszt, amelyek enyhén fássá válhatnak a növény szára közelében. Elterjedt Eurázsiában – Svédországtól kezdve Angliáig, Portugáliától hazánkon keresztül Mongóliáig, Törökországban, Indiában, Észak-Amerikában, és számos egyéb országban is fellelhető.

hirdetes

A papsajtmályva termesztése

A papsajtmályva termesztése meglehetősen egyszerű feladat. Talaj terén nem éppen válogatós – száraz, és partvidéki helyeken egyaránt előfordul, és kezeletlen illetve gondozott területeken is találkozhatunk vele. A közönséges kerti talaj tehát nem probléma neki, de ideális esetben kerüljön tápanyagban mérsékelten gazdag termőközegbe, lehetőleg napos helyre. A magokat kor tavasszal ajánlott elvetni, a csírázás pedig nagyjából 2 héten belül lezajlik majd. A „vadonban” ez általában ősszel történik meg. Betegségek terén a rozsdát okozó gombákra érdemes odafigyelni.

A papsajtmályva felhasználása a konyhában

A papsajtmályvának nem csupán termését, hanem leveleit és zsenge szárait is fogyaszthatjuk, akár nyersen, akár főzve is. Remekül passzolnak sokféle salátakeverékbe, és még a salátaleveleket is lehet helyettesíteni velük. Levelei nyálkásak, tehát ne lepődj meg, ha kifőzéskor a víz kissé besűrűsödik – ez teljesen normális. Persze nem csak finomak, hanem kifejezetten táplálóak is. A fiatal magokat szintén megfőzheted, vagy nyersen is fogyaszthatod. Ezek kellemes, diószerű ízt kínálnak, továbbá mind a magokból, mind pedig szárított leveleiből és a virágokból is készíthetünk teát.

hirdetes

A gyökerekből készített főzetet tojássárgája helyett lehet alkalmazni például habcsók készítéséhez. A gyökereket ehhez először fel kell forralni, majd lassú tűzön főzni, amíg a víz meg nem sűrűsödik az edényben, amit ez után tojássárgájaként lehet alkalmazni. A következő oldalon további remek felhasználási módok várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hipertóniás oldat (hiperozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek egy másik oldathoz viszonyított ozmózisos nyomása nagyobb, pl. az... Tovább

hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság