Termesszünk sikeresen étkezési paprikát – Szakértőnk remek tanácsai!

Paprika termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Frissítve: 2024.07.04
Frissítette: SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szakértőnk segít nektek abban, hogy idén rekord mennyiségű paprikát termeszthessetek, olvassátok el remek tanácsait, és próbáljátok ki a módszereit, megéri!

Paprika termesztése

Egy kis paprika történelem

A paprika az egyik legősibb növényünk, először Brazíliában és Bolíviában háziasították. Egyes kutatók időszámításunk előtt 400-300-ból származó agyagedényekben találtak kapszaicint, ebből következtettek arra, hogy felhasználása már régebben is nagyon sokoldalú volt. Feltételezések szerint a paprikát használták fűszerként és szószok elkészítéséhez egyaránt.

Európába kicsivel később, az 1400-as évek végén és az 1500-as évek elején érkezett meg, 1570-ben Zrínyi Miklós nevelőanyjának a kertjében dísznövényként nevelték a paprikát. Megint csak feltételezések szerint a paprika Perzsián keresztül, a törökök által került hozzánk, és egyenesen Indiából származik. Ezek a paprikafélék fűszerként váltak ismertté, az első étkezési paprikák csak a XIX. században kerültek hozzánk, ekkor már a paraszti konyhakertekben növényként nevelték más zöldségekkel egyetemben.

A paprika nagyobb mértékű termesztése Magyarországon az I. világháború után, az 1920-as évek elején vette kezdetét, ma pedig Szentesen és környékén termesztik a legnagyobb mennyiségben. Most pedig nézzük, mi kell ahhoz, hogy bő termésű, ízletes paprikánk legyen! A paprika orsógyökérzete csupán a talaj fölső 30–40 cm-es rétegét járja át; ritkán 100–120 cm-re is lehatolhat. Érdekes, hogy a gyökérzet néhány (2–5) százaléka a növény össztömegének. Hajtásrendszere jellegzetes bogas vagy villás elágazású, egyes alakjai fürtös vagy korlátolt növekedésűek.

Egyes fajták lágy, általában enyhén sárgászöld szára nagyon korán fásodni kezd, amire szüksége van a termések megtartásához. Más fajták viszont lágyszárúak maradnak. Szórt állású, kopasz leveleinek mérete és száma igen változó. Levélnyele rövidebb a levéllemeznél, a levélalapnál gyakran apró, olykor csökevényes pálhalevelek nőnek. A lándzsás vagy tojásdad levelek széle ép válla ék alakú, kb. 10 cm hosszú nyélbe keskenyedik. A levéllemez ép szélű, sötétzöld, de lehet lilás is. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 342

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyvák nem... Tovább

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés