notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesszünk sikeresen étkezési paprikát – Szakértőnk remek tanácsai!

hirdetes

Paprika termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész

Szakértőnk segít nektek abban, hogy idén rekord mennyiségű paprikát termeszthessetek, olvassátok el remek tanácsait, és próbáljátok ki a módszereit, megéri!

Paprika termesztése

Egy kis paprika történelem

A paprika az egyik legősibb növényünk, először Brazíliában és Bolíviában háziasították. Egyes kutatók időszámításunk előtt 400-300-ból származó agyagedényekben találtak kapszaicint, ebből következtettek arra, hogy felhasználása már régebben is nagyon sokoldalú volt. Feltételezések szerint a paprikát használták fűszerként és szószok elkészítéséhez egyaránt.

Európába kicsivel később, az 1400-as évek végén és az 1500-as évek elején érkezett meg, 1570-ben Zrínyi Miklós nevelőanyjának a kertjében dísznövényként nevelték a paprikát. Megint csak feltételezések szerint a paprika Perzsián keresztül, a törökök által került hozzánk, és egyenesen Indiából származik. Ezek a paprikafélék fűszerként váltak ismertté, az első étkezési paprikák csak a XIX. században kerültek hozzánk, ekkor már a paraszti konyhakertekben növényként nevelték más zöldségekkel egyetemben.

hirdetes

A paprika nagyobb mértékű termesztése Magyarországon az I. világháború után, az 1920-as évek elején vette kezdetét, ma pedig Szentesen és környékén termesztik a legnagyobb mennyiségben. Most pedig nézzük, mi kell ahhoz, hogy bő termésű, ízletes paprikánk legyen! A paprika orsógyökérzete csupán a talaj fölső 30–40 cm-es rétegét járja át; ritkán 100–120 cm-re is lehatolhat. Érdekes, hogy a gyökérzet néhány (2–5) százaléka a növény össztömegének. Hajtásrendszere jellegzetes bogas vagy villás elágazású, egyes alakjai fürtös vagy korlátolt növekedésűek.

hirdetes

Egyes fajták lágy, általában enyhén sárgászöld szára nagyon korán fásodni kezd, amire szüksége van a termések megtartásához. Más fajták viszont lágyszárúak maradnak. Szórt állású, kopasz leveleinek mérete és száma igen változó. Levélnyele rövidebb a levéllemeznél, a levélalapnál gyakran apró, olykor csökevényes pálhalevelek nőnek. A lándzsás vagy tojásdad levelek széle ép válla ék alakú, kb. 10 cm hosszú nyélbe keskenyedik. A levéllemez ép szélű, sötétzöld, de lehet lilás is. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
35 860
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 541 707

edafontrágya

nagy szervesanyag-tartalmú keveréktrágya; fő sajátossága, hogy nagy számban tartalmaz... Tovább

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 5.0

Zöldség