Így tartósíthatod te is a paprikát

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja felhasználni összes paprikáját, de kidobni/komposztálni sincs szíve őket, elvégre nem azért termettek. Szerencsére a paprikák tartósítása egy viszonylag egyszerű feladat, és többféle módszerrel is elvégezhető. A következőkben ezek közül ismerhetsz meg néhányat, hogy kiválaszthasd közülük a számodra legmegfelelőbbet!

Paprikák tartósítása

A paprikák tartósítása befőzéssel

Ha nagy mennyiségű paprikát szeretnél tartósítani, a befőzése egy hatékony módszer lehet számodra.

Takarítsd be paprikáidat

A paprikákat akkor kell betakarítani, amikor elérik kívánt színüket. Ez a zöld színű paprikáknál nehezebb feladat, és ha már azt látod, hogy rózsaszín, vagy piros színt kezdenek felvenni, akkor túl sokáig vártál velük. A ropogós paprikák a legjobbak, ugyanis mivel feszesebbek, annál kellemesebb ízük van. Érdemes levágni paprikáidat a szárakról, nem pedig leszakítani őket, mert ezzel árthatsz a palántának. Ha nem érződnek elég feszesnek, akkor hagyd őket tovább érni, vagy használd fel őket rögtön tartósítás helyett.

Készítsd elő a befőzéshez használt kellékeket

A következő lépés előkészíteni a befőttes üvegeket és azok fedőit. Ez nagyon fontos, mert a nem megfelelően kitisztított és fertőtlenített befőttes kellékeken baktériumok tenyészhetnek. Az üvegeket fertőtlenítheted mosogatógépben (fertőtlenítő programon) vagy egyéb módszerekkel is. Amíg az üvegek készülnek, addig az új fedőket és gyűrűket helyezd egy fazék forró vízbe, és főzd őket ott néhány percig. Ezután helyezd őket egy tiszta konyharuhára (konyhai fogóval), és hagyd, hogy lehűljenek.

Mosd meg és vágd fel paprikáidat

Miután kellékedet alaposan fertőtlenítetted, ideje visszatérni a paprikákra. Mosd meg őket hideg, folyó víz alatt, és alaposan dörzsölj le róluk minden földdarabot. Ezután lögyböld őket hideg vízben, hogy a súrlódás még több koszt lehozzon róluk. Ha ez is kész, akkor méret kell vagdosnod paprikáidat. Ha erős paprikákat szeretnél befőzni, akkor érdemes előtte eltávolítani belőlük a magokat, hogy ne váljanak túl erőssé.

Hámozd meg paprikáidat

Miután a kívánt méretre vágtad őket, a következő feladatod eltávolítani paprikáid héját. Erre azért van szükség, mert a paprikahéj a befőzéstől kellemetlen, kemény állagúvá válik, és ront a befőtt összhatásán. Helyezz egy serpenyőt a tűzhelyre és tedd bele paprikáidat, hogy a héjukat érje a forróság. Ettől felmelegszenek és héjuk felhólyagosodik. Így már könnyebb meghámozni őket, de persze előbb várd meg, hogy kihűljenek. Ugyan ezt grillsütőben, sütőben vagy mikróban is megteheted. A cél, hogy a paprikák héja felhólyagosodjon, hogy miután kihűltek, le tudd hámozni őket.

Töltsd fel az üvegeket

A hámozás után következő lépés a befőttes üvegek feltöltése. Ügyelj rá, hogy nagyjából 1,3 cm hézagot hagyj a paprikák és a fedő között, hogy az megfelelően lezáródjon. Ha ez kész, fel kell forralnod néhány bögrényi vizet, amit aztán egy merőkanállal az üvegekbe kell öntened. Végezetül zárd le őket.

Főzd be a paprikákat

Miután forró vizet öntöttél beléjük és lezártad őket, az üvegeket egy kuktafazékban kell feldolgoznod (befőznöd). Ezt az adott modell használati utasítása szerint végezd a biztonságos befőzés érdekében.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vörös csenkesz

(Festuca rubra L.): a pázsitfüvek családjához tartozó, redkívül változó külsejű, rövid... Tovább

Laxxot (RH 0152)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. Az elsõrendû címerelágazások... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek