notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Paprika palántázása – Kisokos a paprika palántázásáról

hirdetes

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a paprika palántázásáról

Paprika palántázása – A keléshez szükséges feltételek

A legoptimálisabb, ha 28-32 Celsius fokot tudunk biztosítani a paprikamagok keléséhez. A vetést két centiméter vastagon takarjuk be, mivel a palántanevelő föld akár 2-3 Celsius fokkal hűvösebb lehet, mint a levegő. Kialakíthatunk egy kelesztő kamrát is, amivel meg tudjuk akadályozni a párolgást, így a közeg kiszáradás nem okoz gondot. Takarás alatt, vagy a kelesztőben maximum az első csírák megjelenéséig lehet magvetés, mivel meleg helyen, fény hiányában a paprikapalánták hamar megnyúlhatnak. 

Paprika palántázása - A paprikapalánták igényei

A paprikapalántáknak sok-sok fényre, minimum 23-26 Celsius fokra, rendszeres öntözésre, valamint tápanyagutánpótlásra van szükség. Ha nincs elegendő fény, akkor a palántanevelés ideje megnyúlik, a palánta pedig nem lesz eléggé erős. Éppen ezért nem szabad siettetni a magvetést: ahogy hosszabbodnak a nappalok, úgy lesz nagyobb a napsütés ereje, ezért a későbbi vetésekből jelentősen rövidebb idő alatt lehet nevelni életerős, ültetésre alkalmas palántákat.

hirdetes

A paprikákat többnyire szeretik a kártevők, leginkább a levéltetvek, a hangyák, a hernyók, de kárt tehet a növényben az egér, a tücsök és a lótetű is. Érdemes még odafigyelni a palántadőlést okozó kórokozókra, ezek megjelenésének megakadályozására, valamint a szükséges növényvédelemre. 

Paprika palántázása – Az utolsó lépése

Amiről még nem beszéltem a paprikapalántázásával kapcsolatban, az bizony az edzés! A palántákat mindenképpen fel kell készítenünk a kiültetés utáni körülményekre, éppen ezért szükség van arra, hogy elvégezzük az edzést. Ha ez nem történik meg, akkor a paprikapalántákat olyan mértékű sokk érheti, amitől több hétre visszamaradhat a fejlődésük, rosszabb esetben pedig el is pusztulhatnak.

hirdetes

A kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a szabadba, először csak pár órára vigyük ki őket. Fontos, hogy napos, szélvédett helyre helyezzük először a palántákat, és minden nap növeljük a kint tartózkodás idejét, közben pedig figyeljük az esetleges stressz jeleit. Legalább egy hét szükséges az alkalmazkodáshoz, ezután már készek lesznek a palánták arra, hogy kiültessük őket. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek a paprikák palántázásával kapcsolatban, mindenkinek sok sikert kívánok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-04-01

Peronoszpóra elleni védekezés - Szakértői tanácsok

Védekezzünk hatékonyan a peronoszpóra ellen, mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan védekezhettek sikeresen a peronoszpóra ellen. Nézzük, mit tehettek a peronoszpóra ellen.

2020-03-27

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Mindent elmondok nektek a pszeudomonászos elhalásról, érdemes elolvasni cikkünket, melyből mindent megtudhattok a pszeudomonászos elhalásról!

2020-03-19

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Az aknázólegyek elleni védekezésre hívjuk fel mindenki figyelmét mostani cikkünkkel. Mindent elmondunk az aknázólegyek felismeréséről, kártételéről, valamint az aknázólégy elleni védekezésről!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

vágószerkezetek

a szálas növények betakarítógépein működő kaszaszerkezetek, amelyekkel az aratáshoz... Tovább

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem