A paprika metszése szakszerűen - tudd meg Te is, hogyan érdemes metszeni a paprikát

hirdetes

Kell metszeni a paprikát, és ha igen, hogy? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Azt már biztosan tudjátok, hogy a paradicsomot szükséges metszeni, korábbi cikkemben (ide kattintva elolvashatjátok) azt is elmondtam, hogy érdemes elvégezni ezt a műveletet, most viszont a paprikáról fogok beszélni, és ennek a növénynek a metszéséről! 

A paprika szakszerű metszése

A folytonnövő paprika gondozása

Érdemes folytonnüvő paprikát választanunk, de azt figyelembe kell vennünk, hogy ezek a fajták csak abban az esetben fognak megfelelő mennyiségű, illetve minőségű termést hozni, ha nem terheljük meg túlságosan a növényeket. Fontos, hogy ne hagyjuk túlbokrosodni a paprikákat, mert ebben az esetben sokkal kevesebb energia marad a virágzásra, illetve a terméshozásra, csak a szárak nevelésére fog fókuszálni. Viszont túlságosan közel sem szabad engednünk egymáshoz a terméseket, mert ebben az esetben sokkal satnyábbak lesznek. 

A folytonnövő paprikának támrendszerre van szüksége! 

Sokan már ott elkövetik a hibát, hogy nem készítenek támrendszert a paprika számára, pedig erre nagy szükség van. A növények vezérhajtásait egy (generatív fajták esetében) vagy két szálon (vegetatív fajták esetében) kell vezetni. Az ültetési rendszert is meg kell határoznunk, mivel a generatív fajtákból 4-5 tövet ültethetünk egy négyzetméterre, a vegetatív fajtákból viszont 6-8 tövet. A zsineget csúszó kötéssel rögzítsük a dróthuzalhoz, és alul, a szárra lazán kössük a későbbi megvastagodás miatt.

hirdetes

A folytonnövő paprikákat metszeni kell! 

A támrendszer mellett nevelt paprikákat mindenképpen metszenünk kell, ez pedig sokkal több munkával jár, mint akkor, ha a hagyományos termesztést részesítenénk előnyben. Ráadásul nagy szakértelmet és odafigyelést igényel, azonban számtalan előnnyel jár: sokkal kevesebb növényvédelmi munkára kell készülnünk, ezek pedig könnyebben elvégezhetők lesznek; az állomány áttekinthetőbb lesz, jobban tudjuk kontrollálni a fejlődést; a virágok sokkal jobban fognak kötődni, hála a jobb fényviszonyoknak, amik egyben fokozzák az érés ütemét is; nem utolsósorban nagyobb, piacképesek bogyók fognak fejlődni, melyek a tenyészidő végére sem aprósodnak el!

hirdetes

Most már elég sok mindent megtudtunk, azt azonban még nem, hogyan is kell elvégeznünk a metszést. A következő oldalon erről fogok beszélni nektek, érdemes tehát lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


talajcsapda

az ->előrejelzés egyik eszköze. A ->talaj felszínén mozgó rovarok begyűjtésére... Tovább

kemoszintézis

egyes baktériumcsoportok autotróf táplálkozási módja. A környezetükben levő különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség