Hogyan kell betakarítani a paprikát? Mikor kell betakarítani a paprikát? Paprika szedés tippek és tanácsok

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A paprika az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb zöldség, amit kertünkben termeszthetünk. Számos fajtája létezik, az édes kaliforniai paprikától a csípős chili paprikákig, mindegyik különböző színt, ízt és formát kínál. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű paprikát takarítsuk be, fontos tudnunk, mikor és hogyan érdemes szedni őket. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a paprika betakarításának legfontosabb tudnivalóit.

paprika betakarítása

Mikor szedjük a paprikát?

A paprika betakarításának ideje fajtától függően változik, de általánosságban elmondható, hogy a termés érettségét és a kívánt felhasználási célját kell figyelembe venni.

Paprika érettségi jelek

1.    Szín: Az érett paprika színe élénk és egyenletes. Például a zöld paprikák sötétzöldek, az édes piros paprikák mélyvörösek, a sárgák pedig aranysárgák lesznek. A színes paprikák általában zölden kezdik, majd fokozatosan nyerik el végső színüket.
2.    Tapintás: Az érett paprika kemény és feszes tapintású, de nem túl kemény. Ha a paprika túl puha, akkor már túlérett lehet.
3.    Méret: Az érett paprika mérete a fajtától függ, de általában eléri a fajtára jellemző méretet.

Időzítés

A paprika betakarításának időpontja az ültetés időpontjától és az adott fajtától függ. Általában a palántázástól számított 70-90 nap múlva kezdhetjük meg a szedést. Azonban a pontos időpontot az érettségi jelek figyelembevételével állapíthatjuk meg.

Hogyan szedjük a paprikát?

A paprika szedése egyszerű folyamat, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani a növény és a termés épségének megőrzése érdekében.

Eszközök

A paprika szedéséhez nincs szükség különleges eszközökre, de egy éles metszőolló vagy kés hasznos lehet. Fontos, hogy az eszközök tiszták és élesek legyenek, hogy minimalizáljuk a növény sérülését és a fertőzések kockázatát.

Lépések

1.    Megfelelő időpont kiválasztása: A paprikát a legjobb reggel vagy késő délután szedni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, és a termés kevésbé stresszes. Kerüljük a szedést forró, napsütéses időben, mert ilyenkor a paprika könnyen megfonnyadhat.
2.    Paprika megfogása: Finoman fogjuk meg a paprikát a szár közelében. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk meg túl erősen, mert a paprika héja sérülékeny lehet.
3.    Vágás vagy csavarás: Használjunk éles metszőollót vagy kést, hogy levágjuk a paprikát a szárról. Ha metszőollót használunk, vágjuk le a paprikát a szárral együtt, körülbelül 1 cm hosszú szárrésszel. Ha kézzel szedjük, óvatosan csavarjuk le a paprikát a szárról, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a növényt.
4.    Tárolás: Azonnal helyezzük a leszedett paprikát egy árnyékos, hűvös helyre. Kerüljük a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet, mert ezek károsíthatják a termést. A paprikát lehetőleg minél előbb fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel, hogy megőrizzük frissességét és ízét.

A különböző paprika fajták betakarítása

A különböző paprika fajták betakarítása eltérő lehet az érettségi idő és a kívánt szín szerint. Íme néhány példa:

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika, vagy más néven édes paprika, általában zölden kezd, majd pirosra, sárgára vagy narancssárgára változik. A zöld kaliforniai paprikákat akkor szedjük, amikor teljesen kifejlődtek, de még nem kezdtek el színesedni. A színes kaliforniai paprikákat hagyjuk a növényen tovább érni, amíg el nem érik a kívánt színt.

Chili paprika

A chili paprika érettsége függ a fajtától és a kívánt csípősségi szinttől. A zöld chili paprikákat akkor szedjük, amikor elérték a megfelelő méretet, de még zöldek. Ha piros chili paprikát szeretnénk, hagyjuk a növényen tovább érni, amíg pirosra nem váltanak. A chili paprikákat érdemes kesztyűben szedni, hogy elkerüljük a csípős anyagok bőrrel való érintkezését.

Paprika tárolása és feldolgozása

A betakarított paprikát hűvös, száraz helyen tároljuk. A friss paprikát néhány napig hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de hosszabb távú tároláshoz érdemes fagyasztani vagy savanyítani. A paprikát fagyasztás előtt mossuk meg, távolítsuk el a magokat és a szárakat, majd szeleteljük fel. A szeleteket helyezzük fagyasztózacskóba vagy légmentesen zárható edénybe.

Savanyításhoz a paprikát mossuk meg, vágjuk fel és helyezzük sterilizált üvegekbe. Forró ecetes-sós lével öntsük fel, majd zárjuk le az üvegeket. A savanyított paprika hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eltartható.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-05-30

Így tudsz heti 3 órás munkával 1.000.000 Forint értékű zöldséget termelni

Heti 3 óra befektetéssel 1 millió forint értékű zöldség? Igen, lehetséges! Őry Barnabás elhozta nektek a legjobb tippeket a biokertészkedéshez, nézzük!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csigaszivattyú

szennyvizek és —>zagyok felsőbb szintre juttatását, emelését végző szivattyú.... Tovább

fölözőgépek (tejszeparátorok)

működésük a centrifugális szeparátor elvének felel meg. Sűrűsége alapján a tejet... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Zöldség Zöldségtermesztés