A páponya felhasználása, a páponya termesztése

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sajnos manapság már csak nagyon kevesen ismerik a páponyát, pedig egy nagyon sokoldalú növény, termése értékes, tele van vitaminokkal, ráadásul ősszel az egyik legkülönfélébb módon felhasználható dekorációs kellék. Ismerkedj meg te is közelebbről a páponyával!

Minden, amit tudni érdemes a páponyáról

A páponya bemutatása

A páponya (Physalis alkekengi) a burgonyavirágúak rendjébe és a burgonyafélék családjába tartozó faj. A Physalis nemzetségnek körülbelül harminc faját ismerjük, de ezek közül ez az egyetlen olyan, amel megél a Kárpát-medencében is – ez természetesen annak köszönhető, hogy fagytűrő. 

A páponya elnevezései

Sokaknak nem mond semmit az a név, hogy páponya, de lehet, hogy a többi elnevezése közül valamelyik ismerős: japán lampionvirág, piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, alkekengi, muharc, hólyacseresznye, korallcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű, Vénusz köldoke, Halicacabon, sócsepp, ördöglámpás vagy egyszerűen lampionvirág. 

A páponya elterjedése

A páponya Ázsia nyugati részén, illetve Közép-, és Dél-Európa országaiban őshonos, de mint említettem, megtalálható Magyarországon is, nálunk leginkább a Mátrában találkozhatunk állományaival. 

A páponya jellemzése

A páponya egy évelő, elágazó szárú növény, aminek a magassága mindössze az 50-60 centimétert éri el. Levelei hasítatlanok, öblösek, ritkán szárnyas hasábúak, virágai a levelek hónaljából fakadnak, színük lehet lila, sárgás vagy szennyes fehér. A páponya termése cseresznyeméretű, gömbölyű bogyó, amit az éréskor vele nagyobbodó, barnásra színesedő csésze rejt. Csészéje feltűnő, jellegzetes, felfúvódott, skarlátpiros, a belsejében található bogyó pedig fényes piros. 

Fontos tudnivalók a páponyáról

Fontos tudni, hogy a páponya éretlen termése mérgező, szedése csak a burok szalmasárga állapotában szabad, a burokban található bogyónak pedig narancssárgának kell lennie! Mivel a gyümölcs és a burok is enyhén mérgező, ezért az arab és spanyol gyógyászatban vizelethajtásra használták. Gyümölcse zamatos, kis mértékben fogyasztva tisztítja a veséket, vizelethajtó – túlfogyasztás esetén erős izzadást és hasmenést észlelhetünk. Most pedig nézzük, mire/hogyan használhatjuk fel a páponyát, és mit kell tudnunk a neveléséről, gondozásáról, a következő oldalon ezeket a dolgokat mondom el nektek! 

Shirley Hirst képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Wakil XL 32,5 WG

Gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 175 g/kg mefenoxam, 100 g/kg cimoxanil, 50 g/kg... Tovább

vérsejtsüllyedés

Ha az állatból vett ->vért ->véralvadásgátlóval keverik össze és függőlegesen elhelyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs