Túra a Pilisben - Pálos utak túra szakaszai

hirdetes

Új túraútvonal Buda és a Dunakanyar között – Járjátok végig a Pálos utakat!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Budapest környéki erdők az ország leglátogatottabb túraútvonalai közé tartoznak és most egy újabb útvonallal bővült az útvonalhálózat a Pilisi Parkerdő és a Magyar Pálos Rend jóvoltából.  Egy „Pálos utak” néven tematikus gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között, amely összeköti a történelmi helyszíneket.

pálos utak

Új túraútvonalon vezet a „Pálos utak” Budától a Dunakanyarig

A Dunakanyar és a Budapest környéki erdők az egyik leglátogatottabb túraútvonalakat tudhatják magukénak, és most a Magyar Pálos Rend jóvoltából ez az úthálózat a Parkerdő területén a Pilisben bővült, ugyanis összekötötték a történelmi helyszíneket Budától egészen a Dunakanyarig.


Az egyetlen magyarországi alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összefűződik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel, ugyanis Klastrompusztán lapította meg a rendet a XIII. század közepén Boldog Özséb esztergomi kanonok. Kolostoraikat innen kiindulva építették fel, amelyek közül még többel találkozhatunk a Budapesti hegységekben. A legfontosabb épen maradt kolostoruk a Pilisszentlélek felett, valamint a Szépjuhásznénál található.


Pálos utak az új pilisi túraútvonal


A pálosok nem először hoztak létre túraútvonalat a Pilisben, a híres Pálos70 erdei zarándokutat ismerhetjük teljesítménytúraként is, ami a két legismertebb budapesti kolostorukat, a márianosztrait és a Gellért-hegyi Sziklatemplomot köti össze. Ezeket a hagyományokat követve alakítottak ki egy új útvonalat, amit később országossá szeretnének bővíteni.

hirdetes


A Pálos utak három útvonalat tartalmaz. Az első Budapesten a 14 kilométeres Források útja, amely során a Sziklatemplomtól, a Szépjuhásznén keresztül, el kell jutnunk a budaszentlőrinci pálos emlékműig. A második szakasz a Pilisben található, és 24 kilométer alatt teljesíthetjük az úgynevezett Remeték útját, Pilisszentkeresztről indulva, Klastrompuszta, Pilisszentlélek, Két-bükkfa-nyereg és végül Pilisszentkereszt megállókon keresztül. A harmadik szakasz a Szeretet-útja a Visegrádi-hegységben 27 kilométeren keresztül. Ez egy körtúra, mai Visegrádról indul, ellátogatunk Pilisszentlászlóra, végig megyünk a Spartacus ösvényen és vissza Visegrádra.

hirdetes


Pálos utak kirándulás


Ha ezeken a szakaszokon indulunk utunknak, akkor 2-4 kilométerenként egy-egy lelki impulzussal találkozhatunk, amik újszerű ismeretszerzést és elmélyülést kínálnak a természeti, történelmi és hitéleti tartalmakban. A túraútvonalak létrehozása során fontosnak tartották a hagyományok megőrzését, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolását és a pálos történelmi helyek bemutatását és szeretnék bevonni a nem vallásos zarándokokat is.


Mindegyik útvonal kifejezetten látványos és természetesen találhatunk alternatív be- és kilépési lehetőségeket is több parkolási lehetőséggel, hogy onnan gyalog folytathassuk utunkat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

igásló takarmányozása

az igáslovak fizikai erejét hasznosítják, ezért takarmányozásukban az elvesztett energia... Tovább

Tatai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tata Ady Endre út 34 2890 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek