Így nevelj palántákat műanyag flakonban

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Műanyag flakonban palántanevelés

Lehetséges problémák és megoldásaik

Egy módszer sem tökéletes, és még akkor is problémákba ütközhetsz, ha műanyag flakonokban is neveled palántáidat. Íme néhány lehetséges probléma, és megoldásaik!

Babot szeretnél ültetni, de a babok nem tűrik jól az átültetést

A babok valóban nem szeretik, ha átültetik őket, ami nem mellesleg a tökfélére is igaz. A legegyszerűbb megoldás közvetlenül a kerti talajba ültetni ezeket a magokat, és csak a műanyag palack felső részével takarni őket. Tehát az alsó felére nem lesz szükséged.

A palánták elpusztultak

Sajnos ennek számos oka lehet. Előfordulhat például, hogy egy keményebb fagy végzett velük – ez különösen az érzékenyebb növényeket veszélyezteti, amiket még egy műanyag flakon sem képes megvédeni a fagyhaláltól. Meglehet azonban, hogy éppen túl meleg van a flakonon belül. Ha az idő a megszokottnál melegebbre fordul (ami mostanában telente elég gyakori), akkor könnyedén felmelegítheti a flakon belsejét.

Ha ettől tartasz, helyezd a flakonokat egy árnyékos helyre. Ügyelj rá továbbá, hogy a flakonok két fele rendesen össze legyen ragasztva, nehogy a hideg levegő befújhasson a réseken. A flakonok kupakját ne tekerd fel – ennyi levegőre mindenképpen szükségük van a palántáknak!

A szél elfújja a műanyag flakonjaidat

A talaj mindenképpen biztosít némi ballasztot, de a szokatlanul erős szél még így is könnyedén felboríthatja a flakonokat. Az egyik megoldás kövekkel vagy téglákkal körberakni, vagy olyan helyre helyezni őket, ahol védettek a széltől.

Kiszárad a talaj a flakonokban

A műanyag flakonokba ültetett növények csupán időnkénti öntözést igényelnek, mert a bennük lecsapódó pára vízcseppek formájában idővel visszajut a talajba. Ellenőrizd időnként, hogy látsz-e ilyen cseppeket a flakonokban. Ha nem, vagy ha a talaj száraznak tűnik, akkor fogj egy kis pumpás flakont és fújj be vele némi vizet a növénynek. Ne öntsd a vizet – ezzel könnyedén eláraszthatod a palántákat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem