Palánta nevelési útmutató lépésről-lépésre - Így nevelj saját palántát!

hirdetes

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj saját palántát!

ZH
Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj otthon palántát!


Ahhoz, hogy megkönnyítsük az otthoni palántázás folyamatát összegyűjtöttük neked a palántázás legfőbb lépéseit, amelyeket követve Te is egyszerűen nevelhetsz majd palántát!


1.    Beszerzés


A palántanevelés első fontos lépése, hogy minden szükséges hozzávalót beszerezzünk, ami elkelhet a nevelés folyamata során. Amire szükségünk van az a vetőmag, az ültetőedény vagy ültetőtálca, a megfelelő termőföld és a jelölőtábla. Amennyiben már palántáztunk korábban, vagy használt edényt vásárolunk, ne felejtsük el alaposan megtisztítani. Vetőmagból és termőföldből érdemes a legújabbat megvásárolni, ugyanis minél régebbi egy vetőmag, annál kevésbő termőképes, valamint a friss termőföld tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre szüksége van a növényünknek a fejlődéséhez.


2.    Válogasd ki a magokat!


Amennyiben nem fémzárolt bolti magot vásárolsz vagy nem frisset használnál, mindenképp szükséges lehet a mag válogatás. Úgy tudod a legjobban ellenőrizni, hogy egy mag csíraképes-e, hogyha kipróbálod azt a trükköt, hogy beáztatod őket egy éjszakára és azok, amelyek a víz felszínén maradnak, valószínűleg sosem fognak kicsírázni, így azokat ne használd fel. Azok a beáztatott magok viszont, amelyek már megszívták magukat vízzel és elmerültek, azonnal el kell vetni őket, ugyanis már beindult a csírázási folyamat bennük.


3.    Magvetés


Miután meg vannak a megfelelő magok és minden más szükséges alapanyagot beszereztünk, megkezdhetjük a magvetést. Vedd elő a palántázó tálcát és töltsd fel egyenletesen földdel az összes lyukat. Egy hurkapálca vagy egy ceruza segítségével fúrj kis lyukakat a földbe, és lyukanként helyezz el 2-3 vetőmagot a földbe. Általában 1-1,5 centiméter mély lyukakba vessük a magokat, de nagyobb magoknál 2-3 centire is helyezhetjük, majd eligazítjuk rajta a földet.

hirdetes


4.    Öntözés


Magvetés után a legfontosabb az öntözés, de ügyelj rá, hogy óvatosan végezd el a folyamatot, nehogy kimosd a földből a magokat. Ezután mindig ügyeljünk rá, hogy a föld nedves maradjon! A palántatálcánkat le is takarhatjuk, hogyha több párát adnánk a növényeknek, ebben az esetben azonban szellőztessük mindennap, hogy friss levegőhöz jusson.


5.    Csírázás


Ha megfelelően gondoztuk az elvetett magokat, akkor rövid időn belül elkezdenek csírázni és kibújnak a földből. Ilyenkor a takarást már eltávolíthatjuk, mert nincs szüksége a magas hőmérsékletre. Miután beindult a fejlődés, ügyelj rá, hogy ne legyen túl melegben és helyezd át a napfényes helyre, ugyanis akkor a palánták megnyúlnak, ha túl melegben és fénytelen helyen vannak. 


Az öntözést ilyenkor sem szabad abba hagyni, azonban figyelj rá, hogy csak a földet öntözd és a palántára ne kerüljön víz!


6.    Pikírozás, azaz a palánta tűzdelése


Mi az a pikírozás, azaz a palánta tűzdelés?


hirdetes
A palántanevelés egyik fontos lépése a pikírozás, azaz amikor megtűzdeljük a palántánkat. A tűzdelést akkor végezzük el, amikor a palántáink már elkezdtek fejlődni a kis palántázó edényükben vagy a palántázó tálcában, és már átültetésre van szükségük, egy különálló edénybe. A legegyszerűbben onnan ismerjük fel, hogy elérkezett a tűzdelés időpontja, amikor két szikleveles növényé fejlődte ki magát a palánta. Ekkor kell átültetnünk a palántáinkat egy másik edénybe. 

A pikírozás azért nagyon fontos, mert a palántatálcában sűrűn helyezkednek el a palánták, így növekedésükkel egyre kevesebb hely jut egy növénynek. A helyhiány miatt elkezdik egymást elnyomni vagy megnyúlnak, de az is előfordulhat, hogy egy palánta megfertőződik és mivel nincsenek külön ültetve ezért átterjednek egymásra. Amennyiben nem ültetjük át nagyobb edénybe a palántát, a gyökerei már nem tudnak tovább növekedni, így akár meg is állhatnak a fejlődésben.


Átültetésre használhatunk akár kis tejfölös poharakat is, de ne feledjük kis lyukakat csinálni a poharak aljára, hogy a felesleges víz távozni tudjon.
Előfordulhat, hogy egyes növényeknek, mint például a nagy melegigényű paprika, többszöri átültetésre van szükség, így figyeljük rendszeresen, hogy mikor növi ki az edényét! 


7.    Továbbnevelés


Az átültetést követően ugyanúgy gondozd a palántákat, mint amikor még a tálcában növekedtek, ne felejtsd az öntözést és fényt biztosítani a számukra!


8.    Kiültetés


Ha a kinti időjárás eléri a megfelelő hőmérsékletet, akkor megkezdhetjük a palánták szabadföldbe ültetését. Óvatosan csúsztasd kis földestül a palántákat a cserepükből és az előre elkészített helyre ültessük át a gyökereket.
 

Forrás: kreativfarmer.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


fattyazás

a kukorica főhajtása a talajszinti csomókból gyakran erőteljes mellékhajtásokat (fattyú)... Tovább

csicsóka (Helianthus tuberosus L.)

a fészkesek családjába tartozó, magas növésű, dudvás szárú, gumós évelő növény. Magot... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés