Palánta nevelési útmutató lépésről-lépésre - Így nevelj saját palántát!

hirdetes

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj saját palántát!

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Így nevelj saját palántát!

Palántanevelés lépésről-lépésre – Így nevelj otthon palántát!


Ahhoz, hogy megkönnyítsük az otthoni palántázás folyamatát összegyűjtöttük neked a palántázás legfőbb lépéseit, amelyeket követve Te is egyszerűen nevelhetsz majd palántát!


1.    Beszerzés


A palántanevelés első fontos lépése, hogy minden szükséges hozzávalót beszerezzünk, ami elkelhet a nevelés folyamata során. Amire szükségünk van az a vetőmag, az ültetőedény vagy ültetőtálca, a megfelelő termőföld és a jelölőtábla. Amennyiben már palántáztunk korábban, vagy használt edényt vásárolunk, ne felejtsük el alaposan megtisztítani. Vetőmagból és termőföldből érdemes a legújabbat megvásárolni, ugyanis minél régebbi egy vetőmag, annál kevésbő termőképes, valamint a friss termőföld tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre szüksége van a növényünknek a fejlődéséhez.


2.    Válogasd ki a magokat!


Amennyiben nem fémzárolt bolti magot vásárolsz vagy nem frisset használnál, mindenképp szükséges lehet a mag válogatás. Úgy tudod a legjobban ellenőrizni, hogy egy mag csíraképes-e, hogyha kipróbálod azt a trükköt, hogy beáztatod őket egy éjszakára és azok, amelyek a víz felszínén maradnak, valószínűleg sosem fognak kicsírázni, így azokat ne használd fel. Azok a beáztatott magok viszont, amelyek már megszívták magukat vízzel és elmerültek, azonnal el kell vetni őket, ugyanis már beindult a csírázási folyamat bennük.


3.    Magvetés


Miután meg vannak a megfelelő magok és minden más szükséges alapanyagot beszereztünk, megkezdhetjük a magvetést. Vedd elő a palántázó tálcát és töltsd fel egyenletesen földdel az összes lyukat. Egy hurkapálca vagy egy ceruza segítségével fúrj kis lyukakat a földbe, és lyukanként helyezz el 2-3 vetőmagot a földbe. Általában 1-1,5 centiméter mély lyukakba vessük a magokat, de nagyobb magoknál 2-3 centire is helyezhetjük, majd eligazítjuk rajta a földet.

hirdetes


4.    Öntözés


Magvetés után a legfontosabb az öntözés, de ügyelj rá, hogy óvatosan végezd el a folyamatot, nehogy kimosd a földből a magokat. Ezután mindig ügyeljünk rá, hogy a föld nedves maradjon! A palántatálcánkat le is takarhatjuk, hogyha több párát adnánk a növényeknek, ebben az esetben azonban szellőztessük mindennap, hogy friss levegőhöz jusson.


5.    Csírázás


Ha megfelelően gondoztuk az elvetett magokat, akkor rövid időn belül elkezdenek csírázni és kibújnak a földből. Ilyenkor a takarást már eltávolíthatjuk, mert nincs szüksége a magas hőmérsékletre. Miután beindult a fejlődés, ügyelj rá, hogy ne legyen túl melegben és helyezd át a napfényes helyre, ugyanis akkor a palánták megnyúlnak, ha túl melegben és fénytelen helyen vannak. 


Az öntözést ilyenkor sem szabad abba hagyni, azonban figyelj rá, hogy csak a földet öntözd és a palántára ne kerüljön víz!


6.    Pikírozás, azaz a palánta tűzdelése


Mi az a pikírozás, azaz a palánta tűzdelés?


hirdetes
A palántanevelés egyik fontos lépése a pikírozás, azaz amikor megtűzdeljük a palántánkat. A tűzdelést akkor végezzük el, amikor a palántáink már elkezdtek fejlődni a kis palántázó edényükben vagy a palántázó tálcában, és már átültetésre van szükségük, egy különálló edénybe. A legegyszerűbben onnan ismerjük fel, hogy elérkezett a tűzdelés időpontja, amikor két szikleveles növényé fejlődte ki magát a palánta. Ekkor kell átültetnünk a palántáinkat egy másik edénybe. 

A pikírozás azért nagyon fontos, mert a palántatálcában sűrűn helyezkednek el a palánták, így növekedésükkel egyre kevesebb hely jut egy növénynek. A helyhiány miatt elkezdik egymást elnyomni vagy megnyúlnak, de az is előfordulhat, hogy egy palánta megfertőződik és mivel nincsenek külön ültetve ezért átterjednek egymásra. Amennyiben nem ültetjük át nagyobb edénybe a palántát, a gyökerei már nem tudnak tovább növekedni, így akár meg is állhatnak a fejlődésben.


Átültetésre használhatunk akár kis tejfölös poharakat is, de ne feledjük kis lyukakat csinálni a poharak aljára, hogy a felesleges víz távozni tudjon.
Előfordulhat, hogy egyes növényeknek, mint például a nagy melegigényű paprika, többszöri átültetésre van szükség, így figyeljük rendszeresen, hogy mikor növi ki az edényét! 


7.    Továbbnevelés


Az átültetést követően ugyanúgy gondozd a palántákat, mint amikor még a tálcában növekedtek, ne felejtsd az öntözést és fényt biztosítani a számukra!


8.    Kiültetés


Ha a kinti időjárás eléri a megfelelő hőmérsékletet, akkor megkezdhetjük a palánták szabadföldbe ültetését. Óvatosan csúsztasd kis földestül a palántákat a cserepükből és az előre elkészített helyre ültessük át a gyökereket.
 

Forrás: kreativfarmer.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erős méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon, szájon át... Tovább

SUM 0246

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés