Így ültesd ki a benti palántáidat a kertbe sikeresen: ügyelj ezekre a lépésekre a sikeres és ügyes átültetéshez!

hirdetes

Így ültessük át a palántákat bentről a szabadba sikeresen

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A palánták bent elkezdett ültetése - legyen szó zöldségről, egynyári növényről vagy évelő dísznövényről - számos előnnyel jár. Sokkal jobban kontrolláluk a hőmérsékletet és a nedvességet, és nincsenek állatok, akik megeszik a magokat. A palánták bentről a szabadba való áthelyezése azonban kihívást jelenthet. Ez a cikk végig vezet téged a palánták sikeres átültetésének folyamatán, gyere, segítünk. 

Palánták átültetése a kertbe

Eddzük meg a palántákat

Bármilyen erősnek és egészségesnek is néznek ki palántáid, az első nélkülözhetetlen lépés az, hogy megedzd őket, mert a kültéri körülmények nagyon különböznek a védett beltéri környezettől. A szabadban a palántáknak el kell viselniük a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozást, a szelet, az erős közvetlen napfényt és a heves esőzést. Ha a palántákat hirtelen ilyen körülményeknek teszik ki, károsodást szenvedhetnek, és nem fejlődhetnek. Ehelyett körülbelül 7-14 nappal az átültetés előtt a palántákat fokozatosan hűvösebb hőmérsékletnek és kültéri fénynek kell kitenni, kezdve néhány órával az első napokban, és fokozatosan növelve a szabadban töltött időt. 

A helyes idő a palánták átültetéséhez 

A megedződött időszak után a palánták átültetésére nincs határidő. Ha a palánták gyengének és szálkásnak tűnnek, nem valószínű, hogy jobban teljesítenek az átültetés után. Hagyd őket cserépben még néhány napig, amíg egészségesebbé és erősebbé válnak. Amikor késznek tűnnek, válassz egy viszonylag hűvös, felhős napot az átültetéshez. Kerüld a forró, napsütéses napokat, mert ez megterheli a palántákat. 

Készítsd elő a talajt

A palánták gyengéd, törékeny gyökérrendszerrel rendelkeznek, amelyek nem tudnak átnyomni a nehéz, tömörített talajon. Előfordulhat, hogy az átültetés előtt elő kell készíteni a talajt. Módosítsd a sűrű agyagos talajt szerves anyagokkal.

hirdetes
A talajnak jól vízelvezetőnek kell lennie. Kerüld az ültetést közvetlenül heves esőzés után, amikor a talaj ázott és nedves. A nedves talaj megmunkálása hatására tömörödik és keményen kiszárad, mint egy tégla, megfojtja a fiatal, gyenge gyökereket.

Ültesd el a palántákat

Az ültetési módszerek különböznek attól függően, hogy milyen palántákkal dolgozol. Egyesek, például a paradicsompalánták számára előnyös a mély ültetési lyuk, míg az eper például egy sekélyebb lyukat részesít előnyben, amelynek gyökerei ki vannak húzva a talajon. A hagymákból termesztett palánták eltérő mélységet igényelnek, míg az egynyári és évelő növények jól viselik a cserepénél kétszer szélesebb és mélyebb ültetőlyukat. 
A palánták kiültetése előtt jól öntözzük meg. Amikor kiveszed a palántákat a cserépből, a lehető legkíméletesebben bánj velük. Ne húzd ki őket az edényből, hanem óvatosan csúsztasd ki a gyökérgolyót az edényből úgy, hogy az edényt fejjel lefelé fordítod. Óvatosan tartsd a szárat az ujjaid között, és nyomd össze az edény alját, amíg az el nem engedi a gyökérgolyót. Ha a palánta gyökere meg van kötve, és nem mozdul meg, ne próbáld meg kifeszíteni, hanem egy késsel vágja szét a tartályt az oldalán. Töltsd fel az ültetési lyukakat termőtalajjal, és óvatosan ütögesd le a talajt a gyökerek körül. 

hirdetes

További védelem nyújtása

Még a megfelelően megedzett palánták is elszenvedhetnek bizonyos mértékű sokkot az átültetés során. Egy magas papír- vagy műanyagpohár, amelynek alja el van távolítva, vagy egy megfelelő méretű PVC-cső jól védheti a palántákat a túl sok napfénytől az első napokban.
A szél ugyanúgy károsíthatja a fiatal palánták szárát. A megtámasztáshoz egy fából készült nyársat szúrjunk a talajba a szár mellé, és lazán kössük át egy darab pamut zsinórral (magas palántáknál két különböző magasságú kötésre lehet szükség).

Átültetés utáni öntözés

Az ültetés utáni öntözés minimálisra csökkenti az átültetési sokkot. Óvatosan öntözz szórófejes locsolóval vagy kannával, és ügyelj arra, hogy ne mosd ki a talajból a palántákat. A víz akkor is kötelező, ha a talaj nedvesnek tűnik. Ez megtelepíti a talajt a gyökerek körül, és eltávolítja a légbuborékokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

artéria (osztóér, ütőér, verőér)

a szívből kilépő, ill. a kilépő érből elágazó ér. A nagyvérkör a.-i oxigénben dús, a... Tovább

esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen aminosavak)

olyan aminosavak, amelyeket egyes heterotróf szervezetek nem képesek bioszintetizálni, ill. a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert növény